La primera edició de ViBa, Fira del Vi del Bages, arriba a Manresa del 8 al 10 de juny, i inclou també l’11a edició del cicle Vi_Suals

La DO Pla de Bages i Bages Impuls, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i entitats i institucions, uneixen esforços per celebrar la que serà la primera edició de la Fira Vi-Ba. La Fira del Vi del Bages neix impulsada per diferents agents culturals, socials i econòmics del territori amb la intenció d’agrupar, en un sol cap de setmana, activitats gastronòmiques, turístiques i artístico-culturals amb un denominador comú: la cultura del vi. La Fira Vi-Ba, a més, serà el nou escenari de la Mostra Vi_suals, una activitat ja consolidada dins l’agenda cultural de la ciutat que enguany celebrarà la seva 11a edició. Aquest migdia se n’ha fet la presentació.


imagen

L’escola Joviat de Manresa ha acollit aquest migdia l’acte de presentació ViBa, la primera edició de la Fira del Vi del Bages, que inclou en el seu marc l’onzena edició de la mostra d’art i vi Vi_Suals. A la presentació hi han participat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo; el president de Bages Impuls, Ignasi Sala; el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler; i la presidenta del Cercle Artístic de Manresa, M. Alba Comas, també membre de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya central. Igualment hi han assistit el regidor de Turisme, Joan Calmet, i representants d’entitats i institucions col·laboradores de la fira i d’operadors turístics, així com responsables dels cellers de la DO Pla de Bages.

 

Una Fira per a tots els públics: ViBa PRO i ViBa POP

 

La primera de les cites serà la Fira ViBa PRO: una jornada enogastronòmica per a professionals del vi, l’hoteleria i l’enoturisme que se celebrarà el 4 de juny a partir de les 9:30h al Teatre Kursaal. Els participants tindran l’oportunitat de conèixer la història, el paisatge i el patrimoni, així com les qualitats dels vins i la gastronomia del Bages, de la mà de sommeliers nacionals de primer nivell.

 

El cap de setmana següent serà el torn de la Fira ViBa POP, que se celebrarà els dies 9 i 10 de juny i oferirà diverses activitats obertes al públic, que giraran al voltant de quatre disciplines: vi, gastronomia,  enoturisme i art. Des de visites i rutes culturals, fins a activitats infantils, mostres de vins, aules de tast impartides per sommeliers professionals, sopars, concerts i fins i tot concursos es podran seguir a través de les xarxes.

 

La majoria d’activitats tindran lloc a la Plaça Sant Domènec, que acollirà tant la inauguració com la cloenda de la Fira.

 

Un dels actes destacats és el 20è aniversari de la Confraria de vins del Bages. L’acte d’investidura de la Confraria de vins del Bages, que se celebrarà el dissabte 9 de juny, a partir de les 20h a la plana de l’Om, després d’edicions itinerants. El pregó anirà a càrrec de l’escriptora, periodista i amant del vi, Empar Moliner. La celebració culminarà amb un sopar a l’escola d’Hoteleria Joviat a càrrec dels cuiners dels Fogons del Bages.

 

Fira ViBa és un projecte impulsat per la DO Pla de Bages i Bages Impuls, amb l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona com a patrocinadors principals i BBVA CX i Bages Turisme com a patrocinadors essencials. A més de la col·laboració de diversos establiments i institucions de Manresa i el Bages.


El projecte cultural VI-suals presenta la programació amb el pas del temps com a eix d’inspiració artística

 

En el marc de la fira, el Programa Vi_suals 2018 uneix una vegada més la creació artística i la tasca divulgativa per apropar la cultura del vi al teixit social de Manresa i comarca, esdevenint un projecte cultural de referència.  En aquesta ocasió la locució “tempus fugit”, que convida a reflexionar sobre el pas del temps i a aprofitar-lo al màxim, és l’eix temàtic d’inspiració escollit d’una edició que se celebrarà del 27 de maig a l’10 de juny.

 

VI_suals 2018, com és habitual, inclourà la mostra de vi i d’art a la Plaça Sant Domènec, l’exposició de Foto Art Manresa, la projecció de curtmetratges a càrrec de Cine Club Manresa, l’exposició del Cercle Artístic de Manresa, el tast de Picapolls al Parc de la Seu i el tast emprenedor. I enguany s’hi afegeix una mostra d’art als aparadors.

 

Enguany la mostra d’art s’ha plantejat amb un nou format, s’han convidat dos artistes plàstics per exposar la seva obra a la Plaça Sant Domènec: Àngels Freixenet i Eduard Fíguls. I s’han convidat dos cineastes per realitzar dos curtmetratges, Oriol Segon –en col·laboració amb Albert Palomar- i Roger Roca –en col·laboració amb Albert Serradó.

 

L’art també serà present a través d’una exposició d’obres fetes amb caixes de fusta de vi que es podrà veure a diversos aparadors de comerços del centre històric. Les obres d’art estan elaborades per un col·lectiu d’artistes i estudiants.

 

A partir del 16 de juny, totes les creacions artístiques s’agruparan en una exposició al Museu de la Tècnica de Manresa que es podrà visitar fins el 8 de juliol.

 

Vi_suals és un projecte impulsat conjuntament per la DO Pla de Bages i l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat i la comarca: Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, Cercle Artístic de Manresa, Foto Art Manresa i Cine Club Manresa.

 

PROGRAMACIÓ VI_SUALS 2018

 

Divendres, 25 de maig


  • 20 h Inauguració de l’exposició “Tempus fugit”, del Cercle Artístic de Manresa. Fins al 17 de juny a l’Espai Rubiralta. Muralla de Sant Domènec, 14. Horari: de dimarts a divendres de12 a0 h i dissabte i diumenge de 18 a 0 h.

Artistes participants: Antonio Aguilera, Rosa Barbé, Joan Carrió, Alba Comas, Neus Casasayas, Sofia Gómez, Dolors Mas, Mabel Nieto, Oriol Olivé, Josep Manuel Rigat, Xus Royo, Josep M. Sarrate i Yolanda Urango.

 

Del 28 de maig al 10 de juny

 

  • Mostra d’art als aparadors del centre històric de Manresa amb les obres guanyadores del concurs Vi-suals en dues categories: adults i estudiants.

 

Dimecres 6 de juny

 

  • 17 h. Tast emprenedor impartit per estudiants dela Fundació Universitària del Bages i l’Escola Joviat (Hostaleria i Sommelieria).  Sala d’actes dela FUB2 (Plaça Bages, Manresa)

 

Divendres, 8 de juny

 

  • Nit de Picapolls al Parc de la Seu. De 21 a 2 h. Tasta els vins amb la varietrat Picapoll del cellers dela DO Plade Bages. Es podran degustar tapes d’Els Fogons del Bages. Música en directe a càrrec de Mon Petit Món i amb la participació de la colla castellera  Els Picapolls dela Gavarresa.

  

Dissabte 9 i diumenge 10 de juny

 

  • Mostra d'Art i Vi a la Plaça Sant Domènec. De 17 a 23 h. Mostra de vins dels cellers dela DO Plade Bages amb les Cuineres del Bages. Mostra d’art amb els artistes Àngles Freixenet i Eduard Fíguls.  

 

  • 11.30 h  Acte Inaugural de Vi_suals 18 a la Plaça St. Domènec 
  • 12 h. Inauguració de l’exposició de Foto Art Manresa “Tempus fugit” a l’Espai la Plana. (Plana de l’Om, 6, Manresa). Exposició fins al 10 de juny. Fotògrafs participants: Bernat Bozzo, Josep Brunet, Joan Ant. Closes, Lídia dela Cruz, Ricard Escudero, Jordi Martínez, Gabriel Montes, Pep Moyano, Josep M. Perostes, Yolanda Pradas, Jordi Sala, Robert Santamaria, nasi Trapé i i Pura Travé.
  • 20 h. Projecció de curtmetratges d’artistes seleccionats per Cineclub Manresa. Auditori Espai La Plana (Plana de l’Om, 6. Manresa).

 

Del 16 de juny  al 8 de juliol

 

  • Inauguració de l’exposició “Vi_suals 18. Tempus fugit”. Amb els artistes participants. De dimarts a diumenge de 10 a 14 h. Les obres artístiques i audiovisuals  de Vi-suals 18 es podran vistiar al Museu dela Tècnicade Manresa (Ctra. de Santpedor 55, Manresa). 

 

 

Documents relacionats

  • imagen