Manresa acull per primera vegada el Campionat de Catalunya d’Esgrima

La competició, en la categoria de menors de 10 i 12 anys, tindrà lloc aquest diumenge, 10 de juny, a les instal·lacions del Complex Vell Congost de Manresa, i amb una participació de més d’un centenar d’esgrimistes de 16 clubs catalans.

imagen

Aquest diumenge, 10 de juny, la ciutat de Manresa acollirà per primera vegada el Campionat de Catalunya d’Esgrima per a menors de 10 i 12 anys. Aquest esdeveniment és anual i es tracta d’una de les competicions amb més renom del panorama autonòmic d’aquest esport. Espasa, floret i sabre són les armes que faran servir els més joves esportistes, que tindran que fer-se valdre si volen acomiadar la temporada amb aquest títol tan important.

 

Els detalls d’aquesta competició que tindrà lloc a les instal·lacions del Complex Vell Congost han estat presentats avui per Jordi Serracanta, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Manresa; i Daniel Bello, president del Club d’Esgrima sabre Hongarès (SH) de Manresa, entitat organitzadora d’aquest esdeveniment.

 

Serracanta ha valorat de forma molt positiva aquesta prova “que se celebra per primer cop a Manresa” i permet “continuar enriquint i ampliant les modalitats esportives que es practiquen a la ciutat, i així mateix reforçant el factor de capitalitat de l’esport”. El regidor d’Esports ha agraït l’empenta que està tenint el Club d’Esgrima sabre Hongarès i ha animat al públic a acostar-se al Vell Congost amb la curiositat de saber i conèixer aquest esport”.

 

Al seu torn, Daniel Bello s’ha mostrat “molt content”  de col·laborar en la popularització de l’esgrima a Manresa i ampliar el ventall d’esports que es poden  practicar a la ciutat. En aquest sentit, el president del club manresà ha agraït el suport de l’Ajuntament en l’impuls del club i que “tot i que els inicis sempre són complicats per a un club novell, el projecte va quallant i ja comptem amb 40 esportistes”.  Bello ha afegit que diumenge vinent, de 8 del matí a les 15 hores, es preveu la participació de més d’un centenar d’esgrimistes procedents de 16 clubs d’arreu de Catalunya i amb una bona representació del club manresà.

 

 Per a poder participar en aquest esdeveniment s’ha de realitzar un bon resultat a la Lliga Catalana d’Esgrima, competició que es realitza durant la temporada i en la qual molts joves manresans i bagencs han pogut debutar amb molts bons resultats. Des del club manresà s’espera que, a poc a poc, la pràctica d’aquest esport sigui una proposta sòlida i consolidada com a alternativa a esports més populars.

 

Un club que va néixer l’any passat

 

La primavera del 2017 va néixer a Manresa la primera escola d’esgrima del Bages, de la mà del Club d’Esgrima Sabre Hongarès de Manresa amb l’objectiu de fer descobrir aquest esport a Manresa i esdevenir en un referent a l’esgrima catalana i nacional. En tan sols un any des de la seva fundació el club compta amb 40 esportistes, amb representants que han pogut participar en competicions autonòmiques i internacionals en la modalitat de sabre. Actualment està utilitzant el gimnàs de l’escola Bages (C/ Sèquia, 55) i ofereix cursos per edats, amb dues sessions setmanals.

 

Des d’aleshores, l’escola d’Esgrima, amb la col·laboració de la regidoria d‘Esports de l’Ajuntament de Manresa i dins el programa Esgrima a l’Escola, ofereix una campanya de promoció per a estudiants de primària i secundària amb l’objectiu de conèixer i practicar aquest esport olímpic.

 

Dani Bello n’és l’impulsor i president del club. Amb més de 23 anys d’experiència al món de l’esgrima, tant com esportista, àrbitre o entrenador. Però allà on hi ha invertit més temps és en la docència; 16 anys l’avalen com a docent en la formació de noves promeses de la mà d’un dels clubs més grans i amb més història de l’esgrima catalana: l’Escola Hongaresa d’Esgrima, que segueix una metodologia d’ensenyament concreta. De fet, Bello ha estat alumne d’un dels referents d’aquesta modalitat de sabre: Imre Dobos, que va instal·lar-se a Catalunya i implementar la metodologia hongaresa. És per aquest motiu que l’estil de l’escola de Manresa és un llegat de l’Escola Hongaresa d’Esgrima de Barcelona.

 

El Club d’Esgrima Sabre Hongarès de Manresa pren els valors inherents a l’esgrima com a propis: el respecte, l’elegància, l’esperit de superació, la tolerància al fracàs, el plantejament d’objectius, la resolució de problemes i infinitats de valors més que fan de l’esgrima un esport únic i sorprenent.

 

 

Un esport encara desconegut

 

L'esgrima combina la pràctica tant d’habilitats físiques com mentals. En una sessió es treballa la resistència, la força, la velocitat, la flexibilitat, la coordinació, la potència i l’equilibri. I també s’hi desenvolupa la capacitat de concentració, la creativitat, el control emocional, el raonament tàctic i la resolució de problemes. És, doncs, un esport molt complet, en el qual és fàcil de suplir un defecte amb una virtut, sense dogmes ni esquemes tancats.

 

La tècnica i la tàctica hi juguen un paper molt important. El perfeccionament de les posicions i accions tècniques tenen un paper central en les sessions d'entrenament i la seva aplicació tàctica a l'assalt és decisiva per aconseguir el tocat.

 

Es caracteritza per ser un esport d'oposició, en el qual s’enfronta a un rival que persegueix els mateixos objectius que nosaltres. A diferència d'altres esports que provenen del joc i el lleure, l'esgrima prové del duel.

 

Documents relacionats

  • imagen