Tornen les visites a la Manresa desconeguda per posar en relleu el patrimoni de la ciutat

En el marc de la Festa Major les tres visites que es proposen són: un itinerari pels espais ignasians de Manresa; la possibilitat de conèixer els refugis antiaeris de la Guerra civil; i una excursió a peu o en bici a la Torre de Santa Caterina.

imagen

Durant la festa Major es reemprenen les visites a la Manresa desconeguda amb tres propostes participatives i obertes a tothom, que tenen per objectiu princip al donar a conèixer el patrimoni de la ciutat.

Aquestes activitats són: un recorregut per la Manresa ignasiana dins del marc del projecte “Manresa 2022”; una visita als refugis antiaeris de la Guerra Civil; i una excursió a peu o en bici a la torre Santa Caterina.

Enguany s’aprofiten dues efemèrides per posar en relleu la història de la capital del Bages: el 75è aniversari dels bombardejos de l’aviació franquista sobre Manresa i el final de la Guerra Civil. Per conèixer aquests fets històrics i recordar les víctimes es tornen a obrir els refugis antiaeris de l’antic Parc de Bombers, de la Plaça Sant Domènec i del grup Escolar Renaixença.

La visita a l’interior dels refugis, que es durà a terme el dimarts 26 d’agost, es complementa amb el passi de documentals sobre l’atac franquista a la poblaci&oac ute; civil i l’entrada de les tropes sublevades a la fi de la Guerra Civil.

El dimecres 27 d’agost la proposta és un itinerari a la Vall del Paradís. Emmarcat dins el projecte “Manresa 2022” es seguirà el camí que feia Sant Ignasi des de la Creu del Tort, passant pel Pou de la Llum, els horts regats des d’un ramal de la Sèquia, i el gran dipòsit d’aigua i l’interior de la capella de Sant Pau.

Finalment, el dijous 28 d’agost, hi ha una excursió organitzada a la Torre Santa Caterina, a peu o amb bicicleta, que permetrà veure el seu interior acompanyada de les explicacions pertinents sobre la seva història i el paratge, els camins històrics, un antic convent, els polvorins, i una vista panoràmica sobre la ciutat

Aquests visites es duen a terme gràcies a la col·laboració activa de les institucions, les entitats i les persones que treballen per la preservació i la difusió del patrimoni local, des dels museus, l’arxiu i l’oficina de turisme fins a totes les associacions culturals i esportives que participen en aquesta tasca.

Programa visites a la Manresa Desconeguda

Dimarts 26 d’agost

Bombes abans de la fi de la Guerra Civil: fa 75 anys.

Recorregut pels refugis antiaeris de l’antic parc de bombers, la plaça sant Domènec i la Renaixença.

Inici: plaça Europa.
Horari: de 18.00 a 20.00 h. Grups cada 15 minuts fins les 20.00 h.

Organitzen: Ajuntament de Manresa, associació memòria i Història de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages i Museu Comarcal de Manresa.

Col·laboren: Voluntaris Culturals, Amics de l’Art Romànic, Amics de la Seu, Associació pel MCM i C entre d’Estudis del Bages.

Dimecres 27 d’agost

La Vall del Paradís: el camí ignasià de la Creu del Tort a Sant Pau.

Inici: a la Creu del Tort (carrer Nou de Santa Clara).
Final: capella de Sant Marc.
Durada: 1.50 minuts. Grups des de les 18.00 h cada 20 minuts fins a les 19.30 h.

S’aconsella portar calçat còmode, aigua i protecció per la calor.
En cas de pluja continuada la visita s’ajornarà al dimecres 3 de setembre.

Organitzen: Ajuntament de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Museu Comarcal de Manresa i Oficina de Turisme de Manresa.

Col·laboren: Amics de l’Art Romànic, Amics de la Seu, Associació pel MCM, Centre d'Estudis del Bages, Santuari de la Cova.

Dijous 28 d’agost

La Torre de Santa Caterina: una torre carlina en un paratge hist&ogra ve;ric.

Inici: plaça de la Reforma a les 18.00 h
Final: plaça de la Reforma a les 20.00 h

Recorregut en bici: 7,5 km aproximadament.

Es pot venir amb la pròpia bici o utilitzar-ne una de MBICI (per garantir la disponibilitat de bicicletes s’aconsella inscriure’s a mbici@mbici.cat o bé al 93 872 58 28 abans del dimarts 26 d’agost)

Recorregut a peu:

S’aconsella portar calçat còmode, aigua i protecció per la calor.
En cas de pluja continuada la visita s’anul·larà.

Organitzen: Ajuntament de Manresa, Centre Excursionista de la Comarca del Bages i Mbici.

Col·laboren: Arxiu Comarcal del Bages, Museu Comarcal de Manresa, Amics de l’Art Romànic, Amics de la Seu, Associació pel MCM, Centre d'Estudis del Bages.

Documents relacionats

  • imagen