L’Institut Lacetània acull l’acte institucional d’inici de curs amb la presentació de projectes duts a terme en centres educatius manresans

També es  va fer un acte de reconeixement als alumnes de cicles formatius amb els millors expedients acadèmics de la seva promoció.

imagen

Coincidint amb el seu 50è aniversari, l’institut manresà Lacetània va acollir, ahir al vespre, l’acte d’inici del curs escolar 2018-2019, que va incloure la presentació de cinc projectes duts a terme durant el curs anterior en centres educatius manresans i amb el reconeixement a vuit alumnes de cicles formatius que han obtingut el millor expedient acadèmic de la seva promoció.

 

L’Escola l’Espill va presentar el projecte “Del fil al vestit”, que s’ha realitzat entre l’alumnat de P3, P4 i P5, i pretén apropar l’art contemporani i l’àmbit educatiu de la cinteria i el món tèxtil. Les dues professores, Anna Rubiralta i Raquel Casas, van assenyalar els objectius del projecte, al qual van col·laborar l’entitat Art Amic i el Grau d’Educació Infantil de la FUB. Per la seva banda, els sis alumnes assistents van explicar com havien dissenyat els seus propis vestits, i que posteriorment els van mostrar en una desfilada.

 

L’Escola Joviat va mostrar el projecte “El  nostre barri... posa’l guapo”, a càrrec d’alumnes de tercer de primària de l’Escola Joviat. El projecte té la finalitat de proposar mesures per millorar l’aspecte del barri antic de Manresa, on es troba l’escola. Els alumnes van explicar que “l’educació és l’eina més potent per canviar el món” i que durant el desenvolupament del treball van anar a penjant pòsters a diversos establiments del Barri Antic  i van regalar plantes a les persones que es trobaven “amb la finalitat de conscienciar-los per poder tenir un barri bonic, alegre i acollidor”.

 

L’Institut Pius Font i Que va exposar el treball de recerca “Silenciats”, de l’exalumna de segon de batxillerat Núria Casas Coll, que es basa en una investigació sobre com van viure els seus avantpassats durant el període de la Guerra Civil. El tutor del treball, Xavier Valls, va recordar la tasca que s’està fent al seu c entre a l’entorn de la memòria històrica, com els viatges amb alumnat al camp de Mauthausen. Al seu torn, l’autora del treball va manifestar que des de sempre li ha agradat la història i “anar més enllà dels temes més oblidats; com les fosses comunes i els camps de concentració franquistes” i va afegir que “el treball de recerca és una oportunitat d’aprofundir amb un tema en concret”.

 

El projecte “Aula Carles Capdevila” va ser presentat per alumnes dels instituts Lacetània i Guillem Catà. Van exposar els detalls d’aquesta aula, i van explicar que “els materials necessaris són principalment la fusta, els aïllaments naturals i les tela protectores; i que es realitzarà en tres cursos, del 2016 al 2019”.

 

El Conservatori Municipal de Música de Manresa va mostrar “Percudint Manresa”. La directora del Conservatori, Carme Botifoll, i el responsable del grup de percussió, Ramon Torramilans, van assenyalar que “s’ha pensat amb la finalitat de fer-nos presents a la ciutat per poder crear vincles i nivells socials i culturals, i amb la voluntat d’incorporar la música per potenciar la creativitat als alumnes de percussió”.

 

Es dóna la circumstància que tres dels cinc projectes van ser guardonats amb el premi Baldiri Reixac el passat més de juny; “Del fil al vestit”, “El nostre barri...posa’l guapo” i “Silenciats”. 

 

Posteriorment, van rebre un reconeixement els alumnes amb la millor nota final en l’expedient acadèmic de Cicles Formatius de Grau Superior, que són: Anna Petrus Rodríguez, del CFGS d’Il·lustració de l’Escola d’Art; Anna Vilaplana Traveria, del CFGS Projectes d’edificació de l’Institut Lacetània; Marta Rodríguez Cruz, del CFGS Laboratori clínic biomèdic de l’Institut Guillem Catà; i Sònia Galobart Corominas, del CFGS Activitats Fisicoesportives de l’Escola Joviat.

 

Pel que fa als alumnes amb millor nota de Cicles Formatius de Grau Mitjà són: Sergi Lleida Salvador, del CFGM d’Assistència al Producte Gràfic Imprés de l’Escola d’Art; Pau Vidal Ballonga, del CFGM de Manteniment Electromecànic, de l’Institut Lacetània; Petit Lorena Cruz Narvaéz, del CFGM Cures auxiliars d’infermeria de l’Institut Guillem Catà; i M. Àngels Aubets López, del CFGM Cures auxiliars d’infermeria de l’Escola Joviat.

 

A l’acte hi va assistir l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; l’inspector dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Catalunya Central, Albert Ramírez; el director de l’Institut Lacetània, Francesc Delis; i altres representants de la corporació municipal, així com el professorat i alumnat dels diferents centres educatius .

 

El director de l’Institut Lacetània, Francesc Delis, va manifestar que “és necessari posar en valor els actors principals del procés d’aprenentatge, que són els alumnes”. Va afegir que “la figura dels professors, que fan la tasca d’orientació, és essencial perquè tot tiri endavant”. Per aquest motiu, va afirmar que “cal fer visible la tasca que porten a terme el professorat i alumnat”.  

 

Al seu torn, l’inspector dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Catalunya Central, Albert Ramírez, va mostrar les seves felicitacions als professors i alumnes “per la seva empenta en fer coses noves”, com els projectes presentats.  

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va cloure els parlaments institucionals assegurant que “és un plaer poder compartir un nou inici de curs perquè ha servit per reconèixer el nivell de les nostres escoles, instituts i tota la comunitat educativa”. També va posar en valor el paper dels professors i de l’educació, que “ajuda a viure en una societat basada en els principis de tolerància i respecte”. Per últim, va defensar el sistema educatiu català, sovint qüestionat, i va afirmar que les institucions tenen el compromís de continuar treballant per millorar.

 

L’acte va estar presentat pels alumnes de l’Institut Lacetània Joaquim Nat i Judit Coronado i va cloure amb l’actuació del Grup de percussió del Conservatori Municipal de Música de Manresa, que van oferir un tast del projecte “Percudint Manresa”.

Documents relacionats

  • imagen