Manresa acollirà aquest cap de setmana el Fòrum Auriga, l’única trobada sobre el món antic de la cultura catalana

La trobada interdisciplinària del món antic de la cultura catalana se celebra cada any a la ciutat que acull la capitalitat cultural. Enguany es farà a Manresa el dissabte 10 i diumenge 11 de novembre, amb professionals vinculats al llegat grecoromà de Catalunya, tant de l'àmbit acadèmic com divulgatiu i pertanyents a diferents disciplines, com l’arqueologia, el turisme, la filologia o la museologia. Ja hi ha una setantena d’inscrits.

imagen

Aquest cap de setmana, dissabte 10 i diumenge 11 de novembre, Manresa acollirà els actes de la XIV edició del Fòrum Auriga, una trobada interdisciplinària del món antic que se celebra anualment en territoris de llengua catalana, concretament a la ciutat que acull la capitalitat cultural. Per aquest motiu, en el marc dels actes de la Capitalitat Cultural 2018, enguany es durà a terme a la capital del Bages. El dissabte es faran diverses ponències, xerrades i taules rodones a l'Espai Plana de l'Om i, el diumenge una visita turística per la ciutat.

 

El Fòrum Auriga reuneix professionals del llegat grecoromà de Catalunya, tant de l'àmbit acadèmic com divulgatiu de diferents disciplines, com l'arqueologia, el turisme, la filologia o la museologia, que exposen els seus treballs entorn el coneixement del passat.

 

La finalitat d’aquestes trobades, que van néixer l’any 2005 a Esparreguera, és la d'establir i mantenir unes vies de diàleg pluridisciplinari entre els diferents professionals i col·lectius grecoromans a Catalunya; compaginar experiències, tant els filòlegs com els historiadors, tant de recerca com de divulgació, enriqueix cadascun dels col·lectius que des de diferents perspectives es complementen i treballen per aprofundir en el coneixement del món clàssic que tanta importància ha tingut i té per a la nostra cultura.

 

Aquest aspecte del patrimoni cultural és a mans, fonamentalment, de tres grans col·lectius: el món de l'ensenyament secundari, on es planta la llavor de l'interès per la cultura antiga; el món universitari, on es formen els professionals i també es pot desenvolupar la investigació; i el món professional, que pertany als museus, editorials i empreses dedicades a la difusió del patrimoni.

 

La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, considera que “la celebració d'aquest Fòrum és una oportunitat excel·lent perquè els professionals i interessats en el llegat grecoromà de Catalunya es trobin i presentin els treballs o investigacions que estan realitzant. D’altra banda, el fet de dur a terme el Fòrum cada any a la ciutat Capital de la Cultura Catalana ens permet conèixer sobre el terreny la vitalitat de la pervivència de la petjada de Grècia i Roma al nostre país”.

 

La inscripció per participar al Fòrum Auriga és gratuïta per als subscriptors de la revista Auriga, però cal formalitzar la matrícula omplint aquest formulari   http://ow.ly/2FgN30mxA6c. Pels que no són subscriptors el preu és de 30 euros. Fins ara, ja hi ha unes setanta persones inscrites.

 

Els assistents al Fòrum Auriga 2018 obtindran un certificat d’assistència per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que està reconegut com a curs de formació del professorat de 15 hores de durada.

 

Podeu consultar el programa complet aquí.

 

La XIV edició del Fòrum Auriga està organitzat per l'Ajuntament de Manresa, l'organització de la Capital de la Cultura Catalana, la revista Auriga, el Museu Comarcal de Manresa, i el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.

 

Documents relacionats

programa fòrum auriga 2018
  • imagen