El ple municipal aprova el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de Manresa

Tots els grups municipals excepte el de la CUP voten a favor d'un pla estratègic que té per objectiu reduir els impactes del canvi climàtic a Manresa. En la mateixa sessió, s'aproven actuacions urbanístiques a l'àmbit de l'Alcoholera i el parc central i que Manresa es declari municipi antifeixista i s'afegeixi a la vaga feminista del 8 de març.

imagen

El ple municipal de Manresa ha aprovat aquest dijous el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), anomenat a la capital del Bages el Pla Clima Manresa, que conté les accions que es duran a terme per superar els objectius fixats per la Unió Europea de cara l’any 2030 pel que fa a la reducció d’un 40% dels gasos d’efecte hivernacle.

 

El document del PAESC s'ha aprovat amb els vots a favor dels dos grups del govern municipal, CDC i ERC, i de la majoria de grups de l'oposició -PSC, C's, DM i el regidor no adscrit Miquel Davins- i amb l'abstenció de la CUP.

 

El PAESC identifica un total de 103 accions, 60 de les quals són de mitigació (per aconseguir que el municipi redueixi les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle un 40% de cara al 2030) i 43 d’adaptació (per assolir una major resiliència del municipi davant dels impactes negatius del canvi climàtic).

 

Amb l’execució d’aquestes accions es preveu que el municipi estalviï un 20,1 % al 2020 i un 42 % el 2030.

 

Procés d’elaboració del PAESC

 

L’Ajuntament de Manresa ha sotmès al PAESC a una consulta ciutadana, activa del 26 d’octubre de 2018 al 16 de desembre de 2018, i que ha comtat amb la participació de 1.225 persones, de les quals 325 han participat mitjançant el qüestionari online i 900 mitjançant l’enquesta telefònica.

 

Les dades més rellevants extretes d’aquesta consulta són que els ciutadans i ciutadanes de Manresa cada cop perceben més el canvi climàtic com un problema greu i que els afecta directament. La majoria creu que les accions individuals són importants per lluitar contra el canvi climàtic i valoren el reciclatge com la seva contribució més important. En la mateixa línia, l’enquesta palesa que la reducció dels residus i l’impuls d’una mobilitat sostenible i les energies renovables, són les principals prioritats que hauria d’abordar el PAESC.

 

D’altra banda es constata, també, que la ciutadania està a punt per acceptar i contribuir en polítiques més valentes que pugin establir les administracions per tal de lluitar contra el canvi climàtic i millorar el medi ambient i assumir un estil de vida més sa i sostenible.

 

Podeu trobar tota la documentació del PAESC en aquest apartat de la web municipal.

 

Més espai públic a l'antiga Alcoholera

 

En l'àmbit urbanístic, el ple municipal ha donat llum verda a l'aprovació definitiva del pla de millora urbana que ordena l'àmbit de l'antiga fàbrica de l'Alcoholera que preveu la construcció d'un centenar de pisos i potenciar la imatge urbana del carrer Sant Antoni Maria Claret amb més espais lliures en continuïtat amb el parc urbà que és previst desenvolupar sobre els terrenys de l’actual estació d’autobusos. També planteja el manteniment de l’edificació industrial inclosa en el Catàleg de béns protegits i fixar l’ampliació del carrer Sant Antoni Maria Claret i de la carretera de Santpedor.

 

Els dos grups del govern, CDC i ERC, han votat favorablement la proposta juntament amb el de C's i el regidor no adscrit Miquel Davins. CUP i PSC s'han mostrat en desacord amb el pla i hi han votat en contra. DM s'ha abstingut.


El ple ha aprovat inicialment també la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística de Municipal (POUM) de Manresa al sector del parc tecnològic, per modificar-ne els usos i afavorir el seu desenvolupament, amb el vot favorable de totes les forces polítiques excepte la CUP, que hi ha votat en contra.

 

Vaga feminista i antifeixisme

 

El ple municipal d'aquest dijous ha aprovat també amb els vots favorables de tots els grups i l'abstenció de C's donar suport a la vaga feminista del 8 de març, raó per la qual l'Ajuntament de Manresa s'afegirà a la mobilització i suspendrà la seva activitat institucional aquest dia.

 

Per altra part, el ple ha acordat per unanimitat que Manresa es declari formalment municipi contra el feixisme i el racisme, i en favor de la convivència i la diversitat.

Documents relacionats

  • imagen