L'Ajuntament del Manresa contractarà 86 persones a través de plans d'ocupació per al 2014

Les contractacions estan adreçades a persones aturades que hagin exhaurit la prestació per desocupació o subsidi i amb dificultats d’inserció laboral. Aquests treballadors reforçaran els diferents serveis municipals.

L'Ajuntament de Manresa contractarà 86 persones a través de plans d'ocupació subvencionats pel Servei d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya (SOC) i la Diputació de Barcelona. Aquests treballadors reforçaran durant aquest 2014 els diferents serveis municipals d'interès per la ciutadania, segons ha anunciat avui la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós. 

Els treballadors contractats, mitjançant la pràctica professional, podran millorar les competències tècniques de diverses professions així com completar-les amb accions formatives que reforcin aquests coneixements. 

Gratacós ha explicat que les subvencions de les diferents administracions per aquestes contractacions han permès abastar perfils professionals molt diferents, tot i que s'ha posat èmfasi en aquelles persones amb atur i amb majors dificultats d'inserció laboral. La regidora ha afegit que “aquestes contractacions no són per substituir cap treballador municipal sinó per fer reforç dels serveis”. 

Cal recordar que atenent a un compromís adquirit en la signatura del Pacte de Ciutat, l'Ajuntament de Manresa ha informat als agents socials dels criteris emprats a la selecció així com del propi procés. L''Ajuntament té previst continuar amb aquesta dinàmica per les places encara per cobrir. 

La regidora de Promoció Econòmica ha detallat que del total de 86 places convocades per al 2014, 30 persones formaran part del Programa mixt Treball i Formació; 20 persones al Programa de Treball i Formació adreçat a persones perceptores de la Renda Mínima d’Inserció; 19 al Programa Treball a Barris; i 17 persones al Plans d’Ocupació finançats per la Diputació de Barcelona. 

Programa mixt Treball i Formació 

Aquest programa està adreçat a persones aturades, prioritàriament de 30 anys o més, que hagin exhaurit la prestació per desocupació i/o subsidi. S’han contractat 30 persones que estan desenvolupant les tasques diverses de reforç en general en els àmbits d'obres i manteniments generals de via pública, camins urbans i instal·lacions esportives; de jardineria; de la consergeria d'instal·lacions municipals; de planificació urbanística; del servei de notificacions; de l'arxiu municipal; del projecte del Campus Universitari de Manresa i d’informació laboral. 

Aquest programa té contractes de 6 mesos. Tots s'han iniciat al gener i finalitzen al juny. Els participants rebran a més formació ocupacional. També es realitzaran accions de prospecció per tal de facilitar la seva inserció posterior. 

El procés de selecció d'aquestes places ha estat el previst a la normativa del SOC: s'ha fet una oferta a l'oficina del SOC des d'on s'han derivat precandidats que complien amb els perfils professionals demandats i als requisits del programa. Posteriorment el propi CIO de l'Ajuntament de Manresa ha seleccionat els candidats finalistes atenent la seva adequació al lloc de treball però també atenent altres criteris, sobretot càrregues familiars i procés de recerca de feina dut fins al moment. 

Programa de Treball i Formació adreçat a persones aturades perceptores de la Renda Mínima d’Inserció 

Aquest programa està adreçat a persones perceptores de la Renda Mínima. S'han contractat 20 persones que estan desenvolupant les tasques següents: 9 persones de reforç per netejar espais públics (no coberts per la concessió municipal, incloent desbrossament de zones adjacents al Congost); 5 persones de reforç a la consergeria de diferents dependències municipals; 6 persones de suport a brigades municipals (territori, medi ambient i esports). 

Aquest programa preveu contractes de 6 mesos. Tots s'han iniciat a finals de 2013 i finalitzen al juny. Els participants rebran, a més, formació en competències transversals (sobretot millora de capacitats comunicatives). 

Atenent la normativa d'aquest procés, per la selecció d'aquestes places Serveis Socials va indicar les persones que complien una doble situació: disposaven del perfil professional demandat i, a més, es trobaven en un punt proper a exhaurir la PIRMI. 

Programa “Treball a Barris” 

Aquest programa, enfocat a la millora del Centre Històric preveu la contractació de 19 persones residents a Centre Històric, dels les quals 7 persones realitzaran projectes comunitaris amb incidència en aquests barris (Barri Antic, Escodines, Valldaura i Vic-Remei). 

La previsió es que aquests contractes, que seran de 6 mesos, transcorrin des de juliol fins al desembre d'aquest 2.014. Les tasques que estan previstes desenvolupar són les següents: Reforç de jardineria per espais del Centre històric; Manteniment i millora de via pública de Centre Històric; Reforç de la consergeria d'espais i edificis municipals ubicats a Centre Històric (CIO, Museu, Casa Consistorial...); Condicionament i petites intervencions de millora a la zona turística St. Ignasi; Reforç del Servei d'Atenció al Domicili per usuaris de Centre Històric; Reforç del projecte Espai Jove; Reforç de l'avaluació dels habitatges en mal estat ubicats a Centre Històric. 

El procés de selecció d'aquestes places serà la prevista a la normativa del SOC: es farà una oferta a l'oficina del SOC des d'on es deriven precandidats que compleixen amb les perfils professionals demandats i que a més, pel cas dels residents Centre Històric acreditin empadronament a la zona. Posteriorment el propi CIO de l'Ajuntament selecciona els candidats finalistes atenent la seva adequació al lloc de treball però també atenent altres criteris, sobretot com les càrregues familiars i el procés de recerca de feina dut fins al moment. 

Plans d'Ocupació finançats per la Diputació de Barcelona 

Preveu la contractació de 17 persones. Aquests contractes s'iniciaran durant el primer trimestre de 2014. Està previst un suport a les tasques següents: Planificació urbanística; Comunicació i campanyes informatives de l'ajuntament; Recollida de dades i elaboració d'informes de l'observatori social; Reforç administratiu; Reforç de consergeria a instal·lacions culturals; Reforç a l'arxiu municipal, al d'intervenció i a les bases tributàries; Reforç al servei de notificacions; Agents cívics de control a escoles; Obres a edificis municipals. 

En aquest cas és previst fer una oferta pública d'ocupació de la qual s'informarà a través de la web municipal. 

Una despesa de gairebé un milió d’euros 

En total, les 86 contractacions previstes per al 2014 suposen una despesa de 993.268,59 euros que es distribueixen de la manera següent:236.959,20 euros del Programa mixt treball-formació; 181.668,38 euros del Programa de Treball i Formació adreçat a persones aturades perceptores de la Renda Mínima d’Inserció; 282.647,40 euros de la convocatòria “Treball a Barris”; 291.993,61 euros de la convocatòria Plans d'Ocupació de la Diputació de Barcelona. 

La continuïtat d'aquests programes depèn en gran part de les previsions de finançament d'altres administracions, sobretot, de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya mitjançant el SOC, qui al seu torn està també supeditada a les ajudes que el Fons Social Europeu reserva a aquest tipus de programes. 

Totes aquestes accions es complementen amb sessions de tècniques de recerca de feina pel que es pot afirmar que aquests programen aconsegueixen l'objectiu de millora del nivell d'ocupabilitat dels usuaris.