L'OTL del projecte Mosaic atén 133 persones amb problemes de salut mental i aconsegueix 57 insercions laborals al Bages

L’Oficina Tècnica Laboral (OTL) del Bages -gestionat per Mosaic gràcies a un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa- incrementa  des de l’any 2009 l’activitat  per ajudar a normalitzar la vida de persones que pateixen una malaltia mental. 

imagen

L’Oficina Tècnica Laboral (OTL) del Bages del projecte Mosaic ha atès 133 persones amb problemes de salut mental, 35 de les quals han aconseguit 57 insercions en el món laboral. Aquesta és la principal dada de l’informe d’actuació corresponent a l’any 2013 que s’ha presentat avui i que ressalta el constant increment d’atencions i insercions realitzades des que el servei va arrencar l’any 2009.

Han donat a conèixer la feina feta dins del projecte Mosaic i els resultats obtinguts per la OTL la regidora de Serveis Socials, Mercè Rosich; el director de Salut Mental d'Althaia, Pere Bonet; Sor Lucia Caram, germana del convent de Santa Clara, que és el lloc físic del projecte; la directora de la Fundació Germà Tomàs Canet, Anna Maria Prats, i el coordinador de Mosaic, Jacint Santaelulàlia.

La xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTLs), promogudes per la Diputació de Barcelona, són oficines que es dediquen exclusivament a la promoció de la inserció laboral de les persones que pateixen algun problema de salut mental.

Des de l’any 2009 a la comarca del Bages està en funcionament l’OTL Bages, recurs que des del seu inici gestiona Mosaic gràcies a un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Manresa, una de les entitats promotores de Mosaic, esdevé també un actor rellevant en el funcionament i en els resultats que ha obtingut l’OTL Bages en els darrers anys.

Salut mental

Les malalties mentals, en general, afecten de forma important a les persones que les pateixen: dificulten els processos de formació i la vida laboral de les persones, disminueixen les seves capacitats, erosionen les relacions i les famílies, ... En molts casos, les persones afectades pateixen processos d’aïllament que dificulten, encara més, el seu funcionament social i la seva vida a la comunitat.

Poder recuperar l’activitat laboral després d’un llarg període de temps, o rebre el recolzament necessari per no tornar a perdre la feina, suposa per les persones afectades per una malaltia mental, el primer pas per a normalitzar la seva vida.

Els resultats de l’OTL Bages

En el període 2009-2013 l’OTL Bages ha crescut de manera molt significativa, tant en el nombre de persones ateses, com també en el nombre d’insercions laborals aconseguides.

Una anàlisis més acurada dels resultats de l’any 2013 mostra dades força interesants, com per exemple que de les 57 insercions laborals, 49 han estat a l’empresa ordinària, 6 a l’empresa protegida (Centres Especials de Treball, CETs) i 2 com a treballadors autònoms. El més rellevant, no obstant, és el fet que de les 49 insercions a l’empresa ordinària, cap d’elles a estat mitjançant la LISMI -Ley de Integración Social del Minusválido-. Això, per una banda, hauria de fer pensar a les administracions sobre la utilitat real d’aquesta llei (si més no, en el cas del col·lectiu de persones afectades per malalties mentals) i, per altra banda, també interpel·la a la societat en general, doncs indica que, amb tota seguretat, les persones afectades per trastorns mentals estan altament estigmatitzades.

Mosaic

Mosaic és un pla estratègic a llarg termini destinat a donar resposta a les necessitats de caire social de les persones afectades per un problema de salut mental, treballa de forma coordinada i complementària amb l’assistència sanitària. Mosaic, a part de l’OTL Bages, també gestiona el Club Social Mosaic i col·labora en diferents iniciatives a favor de les persones que pateixen problemes de salut mental.

Mosaic és una iniciativa promoguda per les següents entitats: l’Ajuntament de Manresa, la Fundació Althaia, les Germanes Dominiques del convent de Santa Clara, l’Orde dels Germans de Sant Joan de Déu i la Fundació Germà Tomàs Canet (entitat que dóna cobertura jurídica). Té la seva seu a l’Edifici Mosaic, al C/Nou de Santa Clara, 58 de Manresa).

Documents relacionats

  • imagen