Els socis europeus del projecte UrbanWINS es reuneixen a Brussel·les per presentar-ne els resultats finals

UrbanWINS és un projecte de tres anys finançat per la Unió Europea dins el programa europeu de recerca HORIZON 2020, que pretén desenvolupar i provar estratègies eco-innovadores per a la prevenció i gestió dels residus en vuit ciutats pilot d’Itàlia, Portugal, Romania i Catalunya. L’objectiu de la trobada va ser tancar el projecte, donar a conèixer els resultats a Europa i apuntar futures col·laboracions entre els socis.

imagen

Els 27 socis de 7 països que formen el consorci del projecte UrbanWINS es van reunir els dies 3 i 4 d’abril a Brussel·les en el marc del projecte UrbanWINS. La ciutat de Manresa, conjuntament amb la resta de socis catalans (Eurecat, Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i la ciutat de Sabadell) van assistir a la darrera reunió del Consell Executiu per tal d’enfilar les darreres accions del projecte i fer balanç dels resultats obtinguts. 

 

En la Conferència Final del projecte es van exposar les fites assolides després de tres anys de treball intens, entre les quals cal destacar, per una banda, el desenvolupament de models innovadors d’anàlisi a partir del metabolisme urbà de les ciutats pilot, i per l’altra banda, l’experimentació amb nous mètodes per a la implicació de la ciutadania i dels actors locals, ambdós elements claus per a la presa de decisions en matèria de prevenció i gestió de residus urbans.

 

La Conferència Final va comptar amb la presència de Meritxell Serret, actual delegada del govern de la Generalitat davant la Unió Europea, així com la tècnica responsable de temes mediambientals de la delegació, Judith Estol, i la responsable de l’oficina de la Diputació de Barcelona a Brussel·les, Blanca Soler. Per part de Manresa, hi van assistir el gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Ricard Jorba, el cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manresa, Pol Valero, dos tècnics de la regidoria de Projecció de Ciutat i un tècnic de projectes d’Eurecat-Manresa.

 

Tots els actes van tenir lloc a la seu de GreenBizz, una moderna incubadora de projectes sostenibles ubicada en un edifici energèticament passiu construït a una antiga zona industrial de la ciutat en vies de recuperació per a nous usos.

 

L’objectiu d’UrbanWINS és que, a partir de l’estudi de les dades sobre el metabolisme urbà i la gestió de residus de cadascuna de les ciutats participants al projecte, així com de l’anàlisi de les estratègies en matèria mediambiental a cada municipi, es puguin desenvolupar plans estratègics locals.

 

Àgores ciutadanes de participació

 

Una de les característiques principals d’aquests plans és que es compta amb la participació de la ciutadania, així com d’altres actors interessats. La seva participació es realitza mitjançant una plataforma virtual, les anomenades àgores on-line, que es van posar en funcionament des del mes de març, i a través de reunions presencials, anomenades àgores ciutadanes de participació, les quals s’iniciaren el juny de 2018 i acabaran el mes d’abril d’enguany.

 

A Manresa, com a la resta de ciutats pilot, en base a l’anàlisi de la planificació estratègica, el metabolisme de la ciutat i el sector de la gestió dels residus es va realitzar un pla d’acció local estratègica amb l’objectiu de millorar la gestió i prevenció de residus. Les àgores ciutadanes han contribuït a la creació i seguiment d’aquest pla i de les tres accions pilot que s’han pogut executar dins el projecte.

 

Concretament, les tres accions desenvolupades a Manresa han estat:

 

  • Campanya per conscienciar els productors singulars de residus sobre la conveniència de minimitzar, reciclar i informar acuradament del servei de recollida porta a porta (Fase I).

 

  • Jornada – concurs de projectes d’economia circular, per difondre i analitzar fluxos de recursos, residus i subproductes per explorar nous models de negoci.

 

  • Redactar el Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus.

 

Les experiències sorgides de la ciutat de Manresa i de les altres 7 urbs pilot serviran per confeccionar un roadmap o full de ruta europeu amb recomanacions i consells per a altres ciutats d’arreu d’Europa i del món que vulguin millorar les seves polítiques de prevenció i gestió dels residus.

 

A partir d’aquí, a la trobada van sorgir diverses propostes per continuar la col·laboració entre els socis més enllà del projecte finançat per Horizon 2020. Entre les quals, la creació d’un observatori virtual de dades sobre el metabolisme urbà de les ciutats pilot, que es podria ampliar a altres ciutats europees.

Documents relacionats

  • imagen