El CLAM tanca amb una emotiva gala de cloenda una de les seves edicions més reeixides

Carga” , “Alaska is a drag” i “Historias de la teleprisión” s’han endut els guardons a millors llargmetratges; i “Todos mis padres” , “Il mondiale in piazza i “Irgendwer”, els de curts

imagen

El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya CLAM ha tancat la seva 16a edició, una de les més potents en qualitat cinematogràfica i actes paral·lels de la seva història, en una gala protagonitzada per l’actriu Mercè Sampietro, que ha fet l’entrega de premi al llarg guanyador. “Carga” i “Alaska is a drag” han estat els llargs premiats pel jurat; i “Historias de la teleprisión” s’ha endut el premi del públic. En l’apartat de curts, el jurat ha premiat “Todos mis padres” i “Il mondiale in piazza”, i el premi del públic ha estat per “Irgendwer”.

  • Carga. Portugal. 2018. Thriller. Director: Bruno Gascon. Intèrprets: Michalina Olszanska, Vítor Nord, Rita Blanco. Després d’una carrera com a director de curts, el portuguès Bruno Gascón dirigeix aquest film que denuncia les xarxes de tràfic d’éssers humans.

  • Alaska is a drag. Estats Units. 2017. Comèdia dramàtica. Director: Shaz Bennett. Intèrprets: Martin L. Washington Jr., Maya Washington, Matt Dallas. Leo treballa en una fàbrica de conserves de peix a Alaska. L’arribada de Declan a la fàbrica obligarà Leo a enfrontar-se a allò que realment vol. Els paisatges d’Alaska, amb les seves màgiques aurores boreals, són el marc espectacular d’aquesta història sobre la dificultat de trobar-se un mateix.

  • Historias de la teleprisión. Espanya, 2018. Documental. Director: Adolfo Garijo. Teleprisión Carabanchel es va organitzar i va emetre a la presó de Carabanchel a Madrid durant dos anys, 1986 i 1987. Va ser un experiment innovador realitzat per presos amb el consentiment d’alguns funcionaris de la que era aleshores la presó més massificada d’Espanya.

  • Todos mis padres. Espanya. 2018. Drama. Director: Bernabé Rico. Intèrprets: Clive Arrindell, Rodrigo Martínez Rico, Richard Collins-Moore. Madrid. Nadal. Un nadó és abandonat al carrer. Passarà per diverses mans de persones que no saben què fer amb ell. El missatge final és important: aquest nadó no és un cas aïllat.

  • Il mondiale in piazza. Itàlia. 2018. Comèdia. Director: Vito Palmieri. Intèrprets: Giulio Beranek, Malich Cissé. Mentre es juga el mundial de futbol a Rússia, a la plaça d’un petit poble de la Puglia es juga un altre tipus de mundial. L’humor i el futbol poden ajudar a combatre el racisme i la xenofòbia.

  • Irgendwer. Canadà, 2017. Història real. Director: Marc Gadge. Intèrprets: Elisabeth Orth, Fabienne Haller, Vladislav Grakovskiy. Una anciana Greta Maininger recorda mirant a càmera, com a l’abril de 1945, quan era una adolescent, va viure la brutal entrada a Berlín de l’Exèrcit Roig Soviètic.

 

Una gala musical i plena de noms propis

L’actriu Mercè Sampietro, que va ser a la primera edició del CLAM i que ha retornat avui per participar en l’entrega de premis, ha agraït al festival “donar visibilitat, a través del cinema, a milions de persones que viuen situacions que no ens podem ni imaginar”.

Sampietro ha estat l’encarregada d’entregar el guardó a Bruno Gascón, director del llargmetratge “Carga”, primer premi del jurat. Gascón, que ha agraït el premi en nom de tot l’equip, ha volgut fer èmfasi en què “la nostra pel·lícula és dura, però la realitat del tràfic de persones és encara molt més dura i cal que sigui explicada”.

La gala de cloenda també ha comptat amb la presència d’Adolfo Garijo, director de “Historias de la teleprisión” i ha estat amenitzada per diverses coreografies que han repassat alguns temes musicals de pel·lícules emblemàtiques.

 

Premi INSERT per a la Coordinadora Down de Catalunya

Per posar en valor la creació audiovisual de persones amb discapacitat, AMPANS i el CLAM han convocat per primera vegada un premi per donar suport al talent, la creativitat i l’expressió artística de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament, un certament al qual s’han presentat una vintena de curts, tots ells realitzats per equips en els que més de la meitat dels seus integrants son persones amb discapacitat intel·lectual.

S’ha endut el guardó el curtmetratge “On és l’Ivan?”, realitzat pel taller de cinema de la Coordinadora Down de Catalunya i dirigit per l’actriu i directora Mireia Ros. El film se centra en vuit joves amb discapacitat intel·lectual que s’enfronten al repte d’un “Taller d’aproximació al cinema”. L’aventura dels alumnes, culminarà amb el rodatge d'un curt. Un curt escrit, planificat i interpretat per ells mateixos.

 

Una edició molt reeixida

Ha clos la gala el director del CLAM, Serafí Vallecillos, que ha explicat que “cada any intentem obrir una finestra al món a través del cinema, que també és un mirall on ens sentim reflectits” i ha afegit que “volem anar més enllà de la imatge plana i observar tota la complexitat de la naturalesa humana”.

Vallecillos també ha assegurat que “aquesta ha estat una de les edicions més reeixides del CLAM, que continua marcant una línia ascendent. Volem contribuir a un país més solidari, més culte i més lliure”.

Documents relacionats

  • imagen