Més de 400 persones participen en les Jornades Europees del Patrimoni a Manresa

Un any més les jornades de portes obertes i les activitats programades als museus i espais patrimonials obtenen una bona acollida entre el públic. Una divertida visita teatralitzada al Carrer del Balç va ser la proposta que va obtenir un major seguiment.

imagen

Més de 400 persones han participat el passat cap de setmana en les Jornades Europees del Patrimoni a Manresa i que van permetre gaudir de les activita ts programades per posar en valor els museus i els espais patrimonials de la ciutat. Una divertida visita teatralitzada al centre d’interpretació del Carrer del Balç, seguida per 130 persones, va ser una de les activitats que van aconseguir una major afluència de públic.

Enguany, entre altres propostes, les jornades es van centrar en la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, per seguir donant relleu a aquells fets històrics tan claus també en el moment que vivim. Així, els museus de la ciutat van oferir activitats relacionades amb els fets del 1714: al Museu Comarcal, seguint l'àmbit temàtic que s'hi dedica i el joc “Manresa, 1724. Reconstruïm la ciutat cremada”; al Museu de la Tècnica, es van poder visitar els tallers de galons de la vestimenta dels Miquelets. Al Museu de Geologia, una seixantena de persones van conèixer els ingredi ents de la pólvora, amb actuació sonora dels Tabalers de Xàldiga Taller de Festa.

També els Amics de la Seu van participar en les jornades i en la commemoració del Tricentenari amb una visita guiada a la Seu tematitzada a l'entorn de l'incendi que s'hi va produir ara fa 300 anys, el 4 i 5 de setembre de 1714, en el context dels enfrontaments entre les tropes austriacistes i els exèrcits borbònics. La visita va recórrer els espais no habituals de la basílica, guiada per l'historiador Francesc Comas.

Una altra activitat destacada va ser al voltant del cementiri de Manresa, amb una visita al cementiri per conèixer in situ aquest ric patrimoni amb guiatge de David Olivares, i amb la inauguració a la Casa Lluvià d’una exposició de Fermí Bataller amb fotografies i documentació per posar en relleu el patrimoni escultòric del cementiri local.

Igualment destacable va ser la visita d’una trentena de persones a la Torre medieval dels Comtals per conèixer i posar en valor aquest monument de la ciutat que té la categoria de Bé cultural d'interès nacional. La Cova va ser també un dels importants destins amb una visita guiada als indrets ignasians que ofereix l'Oficina de Turisme de Manresa.

Visita a la Torre Lluvià, aquest diumenge

Finalment cal destacar la pedalada familiar i visita a la Torre Lluvià, que es farà aquest diumenge 5 d'octubre, que permetrà conèixer de primera mà l'estat de la intervenció arquitectònica d'aquest important element del patrimoni local que s'està recuperant per a la ciutat. L'activitat forma part del programa de les Jornades Europees de Patrimoni però s'integra també en la Marxa per l'Anella Verda, dins els actes de la Set mana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. Aquesta activitat compta amb la col·laboració de MBICI i del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, delegació del Bages-Berguedà.

Documents relacionats

  • imagen