Espurnes Barroques porta a Ensemble Méridien, la soprano Maria Hinojosa i l’organista Juan de la Rubia al santuari del Miracle

El Festival Espurnes Barroques es trasllada al Solsonès aquest cap de setmana on oferirà estrenes importants com les actuacions a l’església del Miracle, on es conserva el retaule més gran i espectacular de Catalunya,  i també un espectacle orientat al públic infantil.   

imagen

Aquest cap de setmana, 25 i 26 de maig, i després del seu pas per Cervera, el festival Espurnes Barroques arriba a la comarca del Solsonès. Ho fa amb força   i amb un programa de concerts de primer nivell que tindrà el marc incomparable del santuari del Miracle (al municipi de Riner) que acollirà les actuacions del conjunt Ensemble Méridien amb la soprano Maria Hinojosa, i Juan de la Rubia, organista titular de la Sagrada Família.

 

D’altra banda, el festival infantil Danses i tonades al pagès barroc, a càrrec de l’Acadèmia 1750, farà les delícies de la canalla a la Plaça Llumà de Solsona el diumenge al matí.

 

El festival Espurnes Barroques, que va ser presentat en roda de premsa el 8 de maig, oferirà al llarg de 4 caps de setmana experiències barroques que inclouen concerts, visites, tallers, tasts gastronòmics i altra mena d’activitats dissenyades específicament per a l’ocasió. Enclavaments barrocs de primer ordre acolliran tot aquest seguit d’activitats.

 

Dues estrenes al Miracle

 

Dissabte, 25 de maig, a 2/4 de 12 del matí, a la part inacabada de l’església del Miracle (al municipi de Riner) es podrà escoltar l’Ensemble Méridien, que interpretarà dues triosonates de Vivaldi i Händel. Se’ls unirà la soprano Maria Hinojosa per abordar dues cantates de temàtica amorosa com són Guardati, o core d’Agostino Steffani i l’extraordinària Dietro l’orme fugaci de Georg Friedrich Händel, en un programa inèdit.

 

La matinal acabarà amb un tast de vins, mel i formatges, a càrrec del Celler Un Pam de Terra i de la Formatgeria del Miracle.

 

Després de tenir la possibilitat de tastar el Menú Barroc del Restaurant El Miracle i de visitar l’Espai Barroc de la Casa Gran, les activitats de la tarda començaran a 2/4 de 6. A l’orgue renaixentista del santuari, Juan de la Rubia (organista titular de la Sagrada Família), oferirà un recital de música ibèrica i música germànica centrat en la dansa del passacaglia.

 

Serà la primera vegada que Juan de la Rubia posarà música a un espectacle de dansa contemporània. I serà també la primera vegada que a dins del Santuari del Miracle s’hi pugui gaudir d’un espectacle de dansa Ideat per la coreògrafa Magdalena Garzon, que porta prop de 20 anys treballant en l’àmbit de la dansa contemporània i en projectes socials, l’espectacle comptarà amb la participació de tres ballarines que interactuaran amb la música, amb l’espai i amb el moviment esculpit al retaule de Carles Morató, que és el més gran i exuberant de Catalunya.

 

A la sortida es podrà tastar la ratafia del Miracle, elaborada pel xef Manel Casanovas seguint una recepta ancestral.

 

Artistes de primer nivell

 

Tant l’Ensemble Méridien i la soprano Maria Hinojosa com Juan de la Rubia són artistes de primer nivell, amb compromisos internacionals. Els dos primers, aniran a Colòmbia tres dies després de la seva presència al festival per estrenar el Requiem de Palomar a Bogotá. Per la seva banda, De la Rubia debutarà al Japó l’1 de juny.

 

En aquest sentit, es pot afirmar sens dubtes que Espurnes Barroques no és un festival local, sinó que presenta una programació d’un nivell absolutament equiparable a la que es pot trobar en cicles consolidats de qualsevol ciutat europea. Però amb una peculiaritat que el fa únic: i és que tota la programació d’Espurnes pivota al voltant del barroc, oferint música barroca, en un entorn barroc i amb gastronomia barroca.

 

És a dir, contextualitzant l’experiència de l’escolta en el seu marc històric, fent‑hi participar tots els sentits, i proposant un ritme slow, extrametropolità, a poc més d’una hora de Barcelona.

 

Barroc amb ulls d’infant

 

El diumenge 26 de maig a 2/4 de 12 del matí hi, a Solsona, a la Plaça Ramon Llumà, davant de la casa on va viure Carles Morató (l’escultor del retaule del Miracle), es podrà gaudir d’un espectacle infantil, amb el mecanisme de taquilla inversa. I és que el festival, a banda de propostes artístiques d’alt nivell, també té la voluntat clara d’iniciar el públic en la música del barroc, sense que cap condicionant econòmic en limiti l’assistència.

 

Danses i tonades al pagès barroc és el títol amb què l’Acadèmia 1750 es presenta a Solsona, amb una proposta confeccionada conjuntament amb el Festival pensada per a nens de 4 a 12 anys. Al llarg d’una hora, un actor, dos músics i una pedagoga faran participar els infants en un muntatge que els portarà a descobrir la música que podia haver sonat en una casa de pagès del Solsonès de fa tres segles.

 

Un espectacle dolç, dinàmic, en el qual els nens tocaran i ballaran, i que acabarà amb una llaminadura barroca de xocolata (un producte barroc) feta per l’Iu de Cal Camps.

 

Atès el poc aforament dels espais, i per tal de gaudir dels descomptes de tot el cicle, es recomana treure les entrades o reserves anticipades a www.espurnesbarroques.cat.

Documents relacionats

  • imagen