La Fira ViBa posa en valor la història i la cultura vitivinícola del Bages i el potencial dels seus vins

Del 7 al 9 de juny Manresa acollirà la segona edició de la FiraViBa, la Fira del Vi del Bages, que té un clar caràcter popular. El programa inclou tastos de vins, gastronomia, art, la Nit de Picapolls i una jornada professional, entre moltes altres activitats. L’activitat vitivinícola és un important eix vertebrador del territori que uneix agricultors, productors, comerciants, restauradors i administració local.

 

imagen

Els tastos de vins, la gastronomia i l’art seran els ingredients centrals de la segona edició de la Fira ViBa, la Fira del Vi del Bages, que se celebrarà a Manresa del 7 al 9 de juny amb l’objectiu de posar en valor la cultura vitivinícola del territori i esdevenir una festa per a la ciutadania.

 

Després de l’èxit de participació i la bona acollida de la primera edició, el programa d’enguany dona continuïtat a la Fira de vins de la DO Pla de Bages i potencia la mostra gastronòmica, inclou una nova edició de la Nit de Picapolls, el Vi_suals 19, una jornada per a professionals i una ruta guiada per les tines de la Vall del Flequer, entre d’altres activitats.

 

L’organització és a càrrec de BagesImpuls! i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages amb el suport de l’Ajuntament de Manresa. El certamen compta amb BBVA CX com a patrocinador principal. L’entitat financera, per segon any consecutiu, dona suport a la iniciativa fent palesa la seva proximitat i vinculació amb el territori.

 

Plaça Sant Domènec, centre neuràlgic de la Fira ViBa


La plaça Sant Domènec serà, els dies 8 i 9 de juny, l’epicentre de la Fira ViBa. Acollirà la Fira de vins de la DO Pla de Bages i la Mostra gastronòmica, que en aquesta edició guanya pes. També serà escenari de diferents actuacions musicals, així com d’activitats adreçades sobretot a un públic familiar.

 

Fira de Vins i Mostra Gastronòmica

 

La Fira de vins serà una magnífica oportunitat per conèixer els quinze cellers de la DO Pla de Bages, que oferiran tastos dels seus productes. En total, s’hi podran trobar més de 50 referències de vins blancs, negres i rosats que donaran una idea de l’àmplia gamma i qualitat dels vins bagencs.

 

A més, tant dissabte com diumenge hi haurà tastos específics conduïts per experts enòlegs. El primer, dissabte a les 12.45 hores, serà un tast de vins blancs de varietats tradicionals, que anirà a càrrec de Miquel Palau, enòleg i vocal tècnic de la DO Pla de Bages. El mateix dissabte a les 19.30 hores hi haurà un tast de vins negres de varietats tradicionals que conduirà Joan Soler, enòleg i president de la DO Pla de Bages. Ja diumenge, a les 12.30 hores, Josep Pelegrín, sommelier i coordinador del curs de sommelier a l’Escola d’Hoteleria Joviat, oferirà un tast de vins de varietats internacionals.

 

La Fira ViBa potencia enguany el vessant gastronòmic amb una mostra culinària que comptarà amb una oferta més àmplia i variada de plats i que anirà a càrrec dels Fogons Gastronòmics del Bages, un col·lectiu de cuiners professionals de la comarca que té l’objectiu de promocionar la gastronomia i posar en valor els productes del territori. Alguns dels plats que podran degustar els visitants són una Burguer de ral, Terrina conill i cep, Caneló de carbassó amb brandada o una Tartaleta de xocolata.

 

La Fira de vins i la Mostra gastronòmica es podrà visitar dissabte i diumenge al migdia, així com dissabte a la tarda-vespre. La idea és que els visitants puguin dinar-hi els dos dies i sopar-hi el dissabte.

 

             Música i activitats per al públic familiar

 

La música completarà el maridatge de vins i gastronomia. Dissabte a les 20.30 hores, la plaça Sant Domènec acollirà l’actuació de la Royal Flam Band, un quintet de tall jazzy amb un repertori clàssic de jazz, bandes sonores i swing. Diumenge a les 12 del migdia, La Caravaggia oferirà una breu actuació en el marc del Festival Espurnes Barroques. Es tracta d’un conjunt de música antiga dedicat a la interpretació amb criteris històrics de la música del renaixement i del primer barroc. Més tard, a les 13.30 hores, tocarà el torn d’Harpo’s Band, que oferirà un repertori de jazz, swing i dixie.

 

En paral·lel, la plaça Sant Domènec acollirà un espai infantil de jocs amb La Xarranca i un joc de pistes i enigmes relacionats amb els vins, cellers i la història del Pla de Bages anomenat Els tresors del Pla de Bages. Es tracta de dues activitats adreçades al públic familiar.

 

Acció solidària de BBVA


Aquesta edició de la Fira ViBa tindrà també un punt de trobada solidari. Serà a l’estand de BBVA situat a la plaça de Sant Domènec, on l’entitat financera realitzarà una acció a favor de la Fundació Althaia.

 

Els visitants podran comprar diferents productes solidaris en benefici del projecte de mecenatge ‘Posem-hi el cor’ per a la millora de l’atenció a infants i joves d’Althaia. D’una banda, piruletes de xocolata en forma de cor elaborades gràcies a la col·laboració del mestre xocolater Enric Rovira i l’apadrinament del xef Jordi Cruz. De l’altra, ampolles de cava solidari Blancher per iniciativa de Vins Tomasa i amb un etiquetatge molt especial, dissenyat amb dibuixos que han fet els infants ingressats a la Unitat de Pediatria. L’estand estarà atès en tot moment per empleats del banc que hi col·laboraran de forma totalment voluntària.

 

És la segona ocasió en què BBVA participa a la Fira ViBa i que ho fa de forma solidària a favor d’Althaia. En l’edició anterior, els voluntaris de BBVA van vendre pilotes de futbol de l’acció solidària per fer realitat el nou Hospital de dia d’Oncologia i Hematologia i que apadrinava Pep Guardiola.

 

Ruta de les tines a peu de vinya amb tast de vins


Diumenge dia 9 de juny al matí es farà una ruta guiada de 6 quilòmetres per les tines de la Vall del Flequer, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, per conèixer aquest patrimoni únic, amb un tast de vins de la DO Pla de Bages i productes del programa Parc a Taula.


La sortida serà a les 9.30 hores des de la plaça Infants en autobús. La durada prevista de l’activitat és de 3 hores. Per participar a l’activitat cal fer reserva prèvia a www.firaviba.cat.

 

Altres activitats per al dissabte 8 de juny


El programa de la Fira ViBa inclou també aquestes activitats, que es portaran a terme dissabte 8 de juny:


• Acte de reconeixement de la Pedra Seca per celebrar l’obtenció de Patrimoni Cultural immaterial de la Humanitat de la UNESCO a l’Art de la pedra seca: coneixements i tècniques.

10h - L’Obaga de l’Agneta. Els Comtals.

Actuació del grup “Guillem Anguera i Txek”

Organitza: Direcció General de Culturar Popular de la Generalitat de Catalunya, Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i Ajuntament de Manresa.

 

• Visita guiada: Manresa, la cultura del vi al Cor de Catalunya

11 h – Oficina de Turisme. Plaça Major

Una ruta per conèixer Manresa des de la seva esplendor medieval fins a l’etapa modernista, amb una mirada en clau de vi per aquells espais de la ciutat que van tenir un paper rellevant durant la febre del vi al Bages, i acabant amb un tast de vins.

Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa.

 

• Inauguració

12:30h - Plaça Sant Domènec

Acte institucional d’inauguració de la Fira ViBa i de Vi_suals’19.

 

• Acció artística a càrrec de Marta Rabaneda i Maria Ribera. (Vi_suals’19). La Flor és sempre al Raïm

13:00h - Mercat de Puigmercadal

 

• Acció artística a càrrec d’AMIRASPA. (Vi_suals’19). Renaixement Cos art

18:00h - Local del carrer Sant Miquel, 6.

 

• Actuació de Lúpulus Emsembla en el marc del Festival Simfonic (Festival de concerts simultanis)

18:00h - Espai 1522

 

• Exposició de Foto Art Manresa. (Vi_suals’19)

19:00h - Sala d’exposicions de la Plana de l’Om. Manresa.

 

• Projecció dels curtmetratges de Marc Baylina i de Isabel Casanova, membres de Cine Club Manresa. (Vi_suals’19)

19:30h - Auditori de la Plana de l’Om. Manresa.

 

Divendres, Nit de Picapolls sota la llum de la lluna – Vine a sopar al Parc de la Seu!


En el marc del Vi_suals 19, la Fira ViBa proposa per a la nit de divendres dia 7 de juny una vetllada única que fusiona vins, gastronomia i música en un marc incomparable com és el Parc de la Seu. És la Nit de Picapolls, una proposta plenament consolidada que edició rere edició ha anat guanyant poder de convocatòria.

 

A partir de les 9 del vespre, tothom qui ho desitgi podrà fer un tast de vins de la varietat picapoll dels cellers de la DO Pla de Bages així com degustar diferents creacions dels Fogons Gastronòmics. Això, acompanyat de música en directe a càrrec de Mon Petit Món, un duet de veu i guitarra que ofereixen un repertori de swing, jazz manouche, música francesa i bossa nova. La vetllada també comptarà amb la música del DJ Ferri B i l’actuació dels castellers Picapolls de la Gavarresa.

 

Les Jornades gastronòmiques, preludi de la Fira ViBa


Un total de 10 restaurants de la comarca s’han sumat a les Jornades gastronòmiques de la Fira ViBa, que tenen lloc fins al 10 de juny. Són la Marisqueria Can Ladis (Sant Fruitós de Bages), El Soterrani de l’Hostal Soler (Sant Joan de Vilatorrada), Restaurant el Solsonès (Solsona), Mas de la Sala (Sallent), Restaurant Las Vegas (Manresa), Kursaal Espai Gastronòmic (Manresa), L’Ó de Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages), La Fonda de Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages), Restaurant Aligué (Manresa) i l’Espai Rubiralta (Manresa).

 

Aquests establiments ofereixen menús elaborats expressament per a l’ocasió que combinen gastronomia i vins de la DO Pla de Bages.

 

Altres activitats paral·leles prèvies a la fira són un Tast Emprenedor (30 de maig, Manresa) i una jornada de portes obertes dels cellers de la DO Pla de Bages (1 de juny). La jornada adreçada a professionals, la Fira ViBa PRO, se celebrarà el dilluns 3 de juny.

 

Podeu consultar tota la programació de la fira a www.firaviba.cat

 

El Pla de Bages, terra de vins


El Pla de Bages és terra de vins. Des de segles, aquest territori de la Catalunya Central ha tingut una important activitat vitivinícola que ha deixat empremta en el paisatge, la història, la cultura i també en el patrimoni a través d’elements tan singulars com són les construccions de pedra seca. La comarca és productora d’uns vins de gran qualitat amb una identitat única, reflex del territori i d’unes condicions climatològiques idònies per al cultiu del raïm, que alhora són transmissors de la història, la cultura i el saber fer de la gent de la comarca.

 

En les últimes dècades, aquesta tradició vitivinícola ha repuntat amb força per esdevenir un important eix vertebrador del territori que vincula els tres sectors productius. El treball de viticultors i cellers és la base per poder elaborar un producte de proximitat i de primera qualitat. El sector terciari, a través del comerç, la restauració i els allotjaments, així com la implicació de les administracions locals, és també fonamental per tal de difondre aquesta cultura i tradició vitivinícola.


Aposta per la recuperació de varietats tradicionals


Fa 150 anys, la comarca del Bages estava recoberta de vinyes. Amb 27.000 hectàrees, era el territori de Catalunya amb més extensió d’aquest conreu. Aquesta activitat ha deixat un important i singular patrimoni arquitectònic, les construccions de pedra seca, que han arribat fins als nostres dies. És el cas de barraques i tines de vi a peu de vinya, que servien perquè els pagesos treballessin més còmodament i evitar que la collita es malmetés. Amb l’objectiu de reconèixer i protegir aquest patrimoni, diferents conjunts de tines de la comarca són, des de l’any passat, Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). També el 2018 l’art de la pedra seca va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

 

La varietat de raïm tradicional del Bages és la Picapoll, amb la qual s’aconsegueix un vi blanc afruitat, d’aroma fresc, d’esplèndida textura i personalitat. Pel que fa als negres, s’ha recuperat el Picapoll negre i el Sumoll, varietats que tradicionalment es conreaven a la zona i que donen un perfil particular. També s’ha reintroduït el Mandó, una varietat autòctona i única que només es conrea al Pla de Bages.

 

Per tal de recuperar més varietats antigues, hi ha en marxa un projecte de plantació de plançons històrics a la Torre Lluvià de Manresa. Aquesta primavera ja s’hi han plantat diferents varietats que històricament es conreaven a la comarca. El projecte és una realitat gràcies a l’acord entre l’Ajuntament de Manresa, AMPANS i la DO Pla de Bages i el suport de l’Incavi.

 

El microclima mediterrani que presenta el territori, i que es caracteritza per una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, és idoni per al conreu vinícola. També les peculiaritats geològiques –un sòl argilós i calcari– i paisatgístiques –destaca sobretot la presència de plantes aromàtiques– influeixen en el procés.


Els cellers de la DO Pla de Bages


La DO Pla de Bages inclou actualment 15 cellers: Abadal, Celler Solergibert, Caves Gibert, Celler Cooperatiu d’Artés, Mas de Sant Iscle, Celler el Molí, Celler Cooperatiu de Salelles, Heretat Oller del Mas, Fargas Fargas, Celler Grau i Grau, Exibis, Celler Sanmartí, Vins Colltor, Les Acàcies i Sant Miquel d’Oló.

 

Tots ells disposen de vinya pròpia i majoritàriament són explotacions familiars. Això fa que segueixin un procés de cura tradicional i molt personalitzat de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins.

 

Documents relacionats

  • imagen