La poesia musicada serà la protagonista aquest cap de setmana del Tocats de Lletra

A partir de demà divendres diferents espais del centre històric de Manresa acolliran les actuacions d’autors consagrats i de nova fornada que recitaran els seus propis textos i també adaptacions de poetes com Kavafis, Serafis, Yeats, etc. en un ambient íntim i inhòspit a la vegada.

imagen

L’ambient íntim i inhòspit del nucli antic de Manresa acull l’inici del festiva l Tocats de Lletra que arrenca amb força amb un seguit de recitals poètics musicats que comptarà amb les actuacions de diversos artistes que llegiran poemes propis i també adaptacions d’autors com Kavafis, Serefis, Yeats, etc.

Les actuacions començaran demà, divendres 3 d’octubre, a les 7 de la tarda, amb l’espectacle “Canta Caliban” ofert per la poetessa Dolors Miquel i el poeta i assagista Albert Roig. Ambdós autors canten produccions de Kavafis, Serefis, Yeats i Rilke en una recreació teatral que tindrà lloc a la Sala Gòtica de la Seu de Manresa (Baixada de la Seu, 1).

L’endemà, dissabte 4 d’octubre, es podrà gaudir de tres funcions.

A les 12 del matí a la Plana de l’Om i sota el títol “Cos meu, recorda...”, l’actor Paul Be rrondo, acompanyat del músic Jordi Busquets, recitarà una selecció de pomes de l’autor grec Konstantinos Kavafis. En cas de pluja l’acte es farà a l’Espai Plana de l’Om (Plana de l’Om, 6).

A les 7.30 de la tarda la Llibreria Papasseit (Pl. Gispert, 2) el polifacètic escriptor Josep Vallverdú introduirà la literatura del “jo” parlant ell i d’ell en els seus dietaris. Aquests expressen una catarsis personal sobre la seva vida, actituds, sentiments i desil·lusions. La escenificació “Josep Vallverdú i els seus dietaris o llibres del “jo” va a càrrec de Josep Maria Aloy, Fina Tàpias i el mateix autor.

Per acabar la jornada arribarà, a les 10 del vespre, la “Darrera Fornada” protagonitzada per poetes joves com Maite Mateo, Carles Morell i Aina Torres Reixach. Acompanyats de la guitarra de Quim Aguasca, llegiran els seus textos al Forn de pa Codina (c. Urgell, 39).

I per tancar el cap de setmana el Diumenge, 5 d’octubre a les 12 del matí, el poeta i músic Víctor Obiols (Víctor Bocanegra) presentarà el seu poemari “D’un Juny dur” en el marc d’un vermut poètic que es durà a terme a la plaça Serarols i on els assistents també podran fer un tast d’aquest licor.

El Festival Tocats de Lletra, que s’inaugura avui amb un homenatge a Joan Vinyoli i acaba el dia 26 d’octubre, està organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya i l'Ajuntament de Manresa i compta amb la col·laboració de diferents entitats.

Els autors. Biografies

Konstandinos Petru Kavafis, (Alexandria, Egipte, 29 d'a bril de 1863 - 29 d'abril de 1933) . Poeta grec. Una de les figures literàries més importants del segle XX i un dels majors exponents del renaixement de la llengua grega moderna. Va treballar com a periodista i com a funcionari, i va publicar relativament poc en vida, encara que després de la seva mort la seva obra va cobrar paulatinament influència. La seva atípica temàtica fortament urbana sobre l'orientació homosexual del poeta van demorar la seva acceptació, encara que la dècada de 1960 el va convertir en una icona de la cultura gai.

Dolors Miquel Abellà, (Lleida, 18 de juliol de 1960) és una poetessa catalana que apareix de ple en l'escena pública catalana cap a la segona dècada dels anys 90. Des d'aleshores, i amb períodes en els quals se n'ha apartat de manera voluntària, ha anat publicant llibres, col·laborant amb articles en la premsa esc rita i oferint recitals, xerrades o bé participant en actes culturals, o fins i tot organitzant-los. Ha rebut els premis de poesia Rosa Leveroni (1989), Ciutat de Barcelona (2005) i Gabriel Ferrater (2006).

Albert Roig, (Tortosa, 1959). Poeta i assagista. Després de certes publicacions marginals, encetà la seva obra poètica amb la publicació de Córrer la taronja (1989) i Que no passa (1990, premi Ausiàs March 1989). L’any 1993 guanyà el premi Carles Riba amb Vedat (1994). Anys més tard La vestidura i el dol (1998), va obtenir el premi Miquel de Palol. Posteriorment ha publicat A l’encesa (2007), premi Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater.

També és autor de dues antologies poètiques: L’escriptor de poesia. Poètica i antologia del XX (1991, en col·laboració a mb Jordi Balcells) i L’artista de la paraula. Poesia catalana del segle XX (1993, amb Xavier Lloveras). Amb Cecília de Florejats guanyà el premi de narrativa Cristòfol Despuig (2006).

Paul Berrondo Rekalde (Sant Sebastià, Guipúscoa, 1967) és un actor basc de teatre, cinema i televisió que treballa a Catalunya. Va estudiar interpretació a l'Institut del Teatre de Barcelona, on es va llicenciar. Ha participat en nombroses produccions teatrals (Noun, Sara i Simón, El criat, El alcalde de Zalamea) de la mà de directors com Manel Dueso, Mario Gas, Sergi Belbel, Carme Portaceli i Carol López, així com en diverses pel·lícules (Libertarias, A la ciutat, Bwana, El Perfum) i sèries de televisió com "Laberint d'ombres", "La Via Augusta" i "La Riera".

Berrondo ha estat nominat dues v egades (l’any 2005 i 2006) al premi Butaca pel millor actor de repartiment per V.O.S i Last Change. L’any 2009 va guanyar el premi Max de teatre al millor actor de repartiment pel seu paper a l'obra Germanes.

Josep Vallverdú i Aixalà (Lleida, 9 de juliol de 1923) és un narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista de reconeguda trajectòria en la literatura infantil amb obres com Rovelló, Tres Xacals a la ciutat, En Roc Drapaire. Al cap d'un any del final de la guerra Civil, la família es va traslladar a Barcelona perquè en Josep estudiés Batxillerat. El 1945 es llicencià en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Durant molts anys exercí de catedràtic d'institut. L'any 2000 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Les vuit estacions (1991), Hora nona (2005) i Quasi nou llunes (2007), són els tres volums de dietaris d’aquest escriptor que s’introdueix en la literatura del jo que inicia passats els seus 45 anys. Els títols evoquen la nova etapa personal de Vallverdú, la vellesa, on repassa situacions i vivències, i que estaran marcats per aquest pas dels anys. Els dietaris es converteixen, en certa manera, en un exercici de purificació alliberadora davant la proximitat de la mort i amb una forta presència del pessimisme davant les poques esperances aconseguides.

Maite Mateo. Llicenciada en Filologia Catalana. Editora de llibres de text. Ella mateixa es defineix com a col·leccionista d'imatges i lletres, domadora de versos i caçadora de somnis de paper.

Carles Morell. Graduat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, he escrit el llibre de contes El bullque et falta (finalist a del XLIX premi Joaquim Ruyra), els llibres de poemes Els vapors que maten (50è premi Amadeu Oller), Escola de cecs, Amorf o Llibre de les àncores, Quatre cales, Els èlitres febrosos i la novel·la El geni i la dèria. He estat inclòs a l'antologia 33 poetes menors de 35, de la mà de Josep Pedrals i he recitat a llocs com la Setmana del Llibre en Català.

Aina Torres Reixach, té 29 anys, és del barri de Sants de Barcelona però els últims anys ha viscut a Vilafranca del Penedès. Va ser la guanyadora del Premi Martí Dot 2013 amb l’obra Dos hiverns i un incendi que és un poemari escrit en tres mesos, en un hivern. Són poemes escrits a la cuina, al metro i sobretot al tren.

Víctor Bocanegra (Barcelona el 26 de maig de 1960). Estudià piano, música i cant. El 1978 guanya el concurs de cantautors Atticus. Bocanegra es dedica a la música tocant amb diferents autors com Pau Riba, Pepe Sales i Mariona Rossell. També col·labora amb músics com Pepe López Jara, Àngel Blázquez, Roberto Gamaza o Rafa Toledo, i enregistra el disc Bocanegra u. L’any 1999 Bocanegra desapareix i Víctor Obiols (àlter ego de Víctor Bocanegra) publica un llibre de poemes sobre la música i la persona del pianista de jazz Cecil Taylor (El croc de l’esfera).

El gener del 2003 reapareix Víctor Bocanegra en solitari en una sèrie de concerts per retre homenatge a Sales i enregistra el disc Bloc de lírica dura que presenta a diversos festivals. L’any 2008 va gravar l’àlbum Fonografies que presenta a la Sala Luz de Gas.

El setembre de 2011 Víctor Obiols (co m a director) va presentar l’espectacle Villon (les balades) al Teatre del Raval de Barcelona, amb els actors Pepa Arenós i Jaume Comas i la musicació dels poemes de Víctor Bocanegra, que actuava en trio amb Pere Foved i Joe Lewis. A principis del 2012 comença a compondre els temes d’un nou àlbum, Cançons de L’akídelara que apareix a principis de març.

Documents relacionats

  • imagen