Un nou mural dona llum i color al carrer Cantarell de Manresa

L'obra s'ha realitzat en el marc del projecte "Treball als barris", que proporciona formació en l'àmbit de la pintura urbana a persones en situació d'atur.

imagen

Deu alumnes de la formació prelaboral del programa "Treball als barris" han dut a terme un mòdul de pintura, que ha durat 33 hores, durant el qual s'han iniciat en el món de la pintura mural i artística. Els alumnes, amb l'ajuda del monitor i artista Txema Rico, han realitzat el mural del carrer Cantarell, que uneix la Via Sant Ignasi amb la Plaça Hospital.

 

En el marc del Programa de “Treball als barris 2018 – DINAMO XIII” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i gestionat pel Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació de l’Ajuntament de Manresa (CIO), amb coordinació amb el Comissionat del Centre Històric, es va plantejar una actuació per donar continuïtat al projecte de murals artístics en el Centre Històric.

 

Es va triar el carrer Cantarell, per tal de fer-ne un vial més amable, amb més llum, més artístic i més viu, ja que,  tot i ser secundari, estret i costerut, es un vial amb força història i compta amb un flux notable de vianants que hi transiten a diari

 

Les deu persones que han realitzat el mòdul de pintura de la formació prelaboral són residents del mateix barri i han treballat en aquesta actuació des del passat 4 de març. En les primeres sessions lectives del curs es va analitzar la història del carrer, diferents accions de muralisme urbà en pobles i ciutats i tècniques i colors que han portat a presentar el mur en qüestió:

 

És un mural artístic amb una visió naturalista, que embelleix i que a la vegada manté l’essència de “lo antic”. En el treball col·laboratiu entre els alumnes s’ha valorat: mantenir la pedra vella, reproduir portes antigues (de fotografies d’altres portes del centre històric), plasmar arcs amb vistes (palesant una visió idíl·lica del Centre Històric on es pot identificar “La Seu”) i, com s’ha fet en altres pintures murals dins del DINAMO i per donar vida al mural, s’han representat alguns personatges entre els quals es poden identificar alumnes de la formació.

 

A l'acte de presentació d'aquest matí ha assistit la regidora de la Dona i Igualtat, Ocupació i Emprenedoria en funcions de l'Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz; el Comissionat del Centre Històric, Pere Gassó; l'artista i monitor del projecte, Txema Rico; les tècniques del projecte "Treball als barris", Maribel Luzón, Mercè Pagès i el monitor, Arnau Vila.


Cristina Cruz ha posat en valor la feina feta pels alumnes i el monitor, “la millora que representa pel carrer i pel barri l’embelliment d’espais i edificis del Centre Històric i, que aquesta queda i, amb els anys encara en podran parlar”. La regidora ha remarcat de forma molt positiva “l’experiència per a les persones participants i el fet que algunes d’elles es reconeguin en l’obra com a segell d’aportació al barri on viuen”.

 

Pere Gassó ha recordat alguna de les històries del carrer, “com l’atemptat del sindicalista Àngel Pestaña” i ha destacat algun del locals emblemàtics que hi va haver, “com el bordell de Ca la Cisca”.


En paraules de l’artista Txema Rico: "Ha estat molt bonic el reconeixement de les persones que han anat passant dia a dia pel carrer i han vist l’evolució del mural".


Els alumnes del programa, la majoria de més 45 anys, han estat Jorge Alonso, Mohamed Benali, Juan Carlos de Miguel, Malick Diallo, Mustapha Douffa, Abdelhak El Gazouli, Ahmed El Mehdi, Pedro Gonzalez, Octavio Felipe Sanchez i Kalifa Sillah.

 

El projecte "Treball als Barris", conegut a Manresa com a Dinamo, té la finalitat d'augmentar les oportunitats laborals i l'experiència professional de les persones residents al Centre Històric de la ciutat que es troben en situació de recerca de feina. Un altre dels propòsits és dinamitzar aquesta zona per tal que esdevingui més atractiva per a la ciutadania i per a l'activitat econòmica.

Documents relacionats

  • imagen