Es presenta el programa complet de la 2a Universitat Catalana d’Estiu a Manresa, que tindrà lloc de l’1 al 5 de juliol

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) torna a Manresa, de l’1 al 5 de juliol, després d’estrenar-se l’any passat coincidint amb els 50 anys de celebració a l’edició de Prada. L’UCE és un punt de trobada d’arreu dels Països Catalans, farcida d’activitats amb l’objectiu de potenciar els coneixements, la cultura i la llengua del nostre país. Avui s’ha presentat el programa, que s’estructura amb cursos i actes a l’institut Lluís de Peguera, sessions de cinema i debats a l’Espai Plana de l’Om, i concerts i cinema a la plaça Major.


imagen

Ja és a punt el programa complet de la 2a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Manresa, que porta per lema “Un alè d’esperança a Europa” i que tindrà lloc entre l’1 i el 5 de juliol. Aquest matí se n’ha fet la presentació, en un acte que ha tingut lloc a l’institut Lluís de Peguera, amb la presència de l’alcalde de Manresa en funcions, Valentí Junyent; el secretari general de l’UCE, Joan Maluquer; el president de l’entitat Gest!, Josep Sinca; i la directora de l’institut, Assumpta Pla.

 

Les activitats de l’UCE Manresa s’organitzen al voltant de tres espais emblemàtics de la ciutat: l’Institut Lluís de Peguera, on es fan els cursos (de 9 a 12 del migdia) i els actes (de 12 a dos quarts de 2 del migdia); a l’Espai Plana de l’Om, amb les projeccions de cinema (de 4 a 6 de la tarda) i els debats (de 6 a 8 del vespre); finalment a la nit, els concerts i el cinema de gran format seran a la Plaça Major de Manresa. També es faran visites guiades, divendres dia 5 havent dinat, a la sèquia de Manresa, el castell i les mines de sal de Cardona i a Sant Benet de Bages.

 

Com a novetat d’aquest any, destaca el fet que l’assistència als cursos tindrà reconeixement com a formació pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

Pel que fa al programa, constarà de cinc grans àrees: Economia, Dret, Pensament, Història i Ciències de la Salut. Igualment, hi haurà conferències sobre la societat del coneixement i el futur polític de Catalunya, així com una d’especial, amb motiu del 25è aniversari dels grans incendis del Bages i Berguedà, que s’escau el 4 de juliol, durant la celebració del certamen. També hi haurà debats sobre el procés polític català, sobre els populismes a l’Europa actual i sobre el concepte de Catalunya central.

 

En l’apartat de concerts, fins ara hi ha confirmat el de Joan Miquel Oliver, excomponent del conjunt mallorquí Antonia Font, que actuarà el 4 de juliol, gràcies al suport que l’Institut d’Estudis Baleàrics dona a la UCE. El dia abans hi haurà el concert de la Unió Musical del Bages, i el divendres dia 5 serà el torn del conjunt del País Valencià El Diluvi. Tots aquests concerts són gratuïts i oberts a tothom, i es faran a la plaça Major, on dilluns 1 i dimarts 2 també hi haurà cinema, amb la col·laboració de CineClub.


En la presentació s’ha remarcat la col·laboració d’entitats per a la confecció del programa, com Althaia i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, i per a la programació cultural, com CineClub. Igualment, fins a una quarantena d’empreses han donat suport a la UCE Manresa, fet que confirma la seva bona acceptació i consolidació al territori.

 

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Manresa va afegir l’any passat el campus manresà al que històricament ha tingut a Prada de Conflent, cada mes d’agost des del 1968. L’estrena de Manresa com a seu va tenir lloc coincidint amb la 50a edició de la UCE de Prada i amb el fet que Manresa era la Capital de la Cultura Catalana. Enguany, la formula es torna a repetir, gràcies a l’acord de la UCE amb l’associació de professionals sèniors Gest! i el suport de l’Ajuntament de Manresa.

 

Les persones que ho desitgin ja poden formalitzar la seva inscripció a la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa, a la web www.uce.cat. El preu per a totes les sessions, des de l’1 al 5 de juliol, és de 70 €. El preu per a una jornada és de 15 €. Cal recordat que els actes a la Plana de l’Om i la plaça Major són gratuïts i oberts a tothom.

 

PROGRAMA: 

Institut Lluís de Peguera

de les 9 a les 12 del migdia

 

ECONOMIA: «CAP ON VA L’ECONOMIA?»

Coordinador: Dr. Òscar MASCARILLA i MIRÓ (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 5 de juliol

 

Fa vint anys del euro i trenta de la caiguda del mur de Berlín amb l’economia de mercat i Occident guanyant la lluita econòmica. Amb el creixement dels països emergents des del 2000 fins al 2019, els blocs occidentals perden protagonisme i el món anglosaxó es tanca. Vivim en un món VICA (volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat) on la nova revolució industrial ja altera les coordenades mentals i laborals. El curs cerca reflexionar sobre el món que ens arriba, quin paper hi tenen els Països Catalans, la UE i Occident i aprendre com funciona l’economia avui, des d’una vessant macro, micro i internacional.

 

Professors: Dr. Jordi FRANCH i PARELLA (UManresa - Universitat de Vic - UCC) i Dr. Òscar MASCARILLA i MIRÓ (Universitat de Barcelona)

 

 

DRET: «ELS DRETS FONAMENTALS:

 CONCEPTUALITZACIÓ JURÍDICA I IMPLICACIONS ACTUALS»

Coordinadora: Dra. Eva PONS i PARERA (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 5 de juliol

 

El reconeixement i la garantia dels drets fonamentals és el resultat de lluites històriques de signe emancipador. Malgrat els avenços en el reconeixement jurídic formal dels drets, els processos polítics recents—tant a Catalunya com en l’àmbit europeu i estatal—han tornat a posar en primer pla la qüestió de la defensa dels drets fonamentals, entesos alhora com a projecció de la dignitat humana i com a condició per a l’expressió col·lectiva d’una ciutadania democràtica. El curs de dret proposa, a mode de brúixola per a orientar-se entre les narratives en conflicte, retornar als conceptes bàsics dels drets fonamentals i comprendre’n les implicacions actuals i futures.

 

«Democràcia i drets fonamentals»

per Josep M. VILAJOSANA (catedràtic de filosofia del dret, Universitat Pompeu Fabra)

dia 1 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

 

«La llibertat d’expressió»

per Anaïs FRANQUESA (advocada, directora de l’associació Irídia)

dia 2 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

 

«Els drets de participació política»

per Eva PONS i PARERA (professora de dret constitucional, Universitat de Barcelona)

dia 3 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

 

«Les garanties dels drets i la crisi actual del recurs d’empara»

per M. Dolors FELIU (directora general de drets i assumptes constitucionals, Generalitat de Catalunya)

dia 4 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

 

«Les garanties del procés penal en el marc intern i a l'ONU»

per Núria GARRIDO i BLANC (presidenta de l’Associació de Juristes pels Drets Humans) i Àlex SOLÀ (advocat de Jordi Cuixart)

dia 5 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

 

 

PENSAMENT: «PENSAMENT FEMINISTA: DE LA CIUTAT

DE LES DAMES A LA REPÚBLICA DE LES DONES»

Coordinador: Dr. Josep MONSERRAT i MOLAS (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 3 de juliol

 

Els orígens del pensament feminista se solen situar al segle xviii; no obstant això, una de les seves obres pioneres data del segle xv: La ciutat de les dames (1405) de Christine de Pizan. Recordarem la base de les idees i el moviment feminista recuperant-ne figures clàssiques i introduint-ne de contemporànies.

L’àrea es completarà amb el taller «Fight like a girl! Feminisme nòrdic i master suppression techniques».

 

«On són les dones? Metodologies per una historiografia de les idees inclusiva»

per Sara Núria MIRAS (professora de filosofia, Universitat de Barcelona)

dia 1 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

 

«Pioneres: Christine de Pizan, Olympe de Gouges i Mary Wollstonecraft»

per Sara Núria MIRAS (UB)

dia 1 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

 

«Una dona no és, es fa. Simone de Beauvoir i Betty Friedan»

per Sara Núria MIRAS (UB)

dia 2 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

 

«Un feminisme del 99 %? Angela Davis, Gloria Anzaldúa, Vandana Shiva»

per Sara Núria MIRAS (UB)

dia 2 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

 

«Fight like a girl! Feminisme nòrdic i master suppression techniques». Taller

per Sònia ESTRADÉ (UB, Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya, Assemblea Feminista)

dia 3 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

 

 

 

«FILOSOFIA DEL VERTIGEN. ELEMENTS PER UNA HISTÒRIA

DE LA CONSTITUCIÓ DEL MÓN»

Coordinador: Dr. Josep MONSERRAT i MOLAS (Universitat de Barcelona)

del 3 al 5 de juliol

 

Quines possibilitats ofereix un pensament sobre experiències limítrofes del món, com poden ser el mareig i el vertigen? El curs ofereix transitar per algunes de les metàfores i figures del mareig i del vertigen en la història del pensament, i posarà també les bases per a una fenomenologia del vertigen que qüestioni la constitució del món en l’experiència quotidiana, els seus pressupòsits i els seus límits. Es pretén analitzar la riquesa de la metàfora de la «caiguda» i també reflexionar sobre la mercantilització d’aquestes «experiències sense món».

 

Professor: Joan GONZÀLEZ-GUARDIOLA (Universitat de les Illes Balears)

 

 

HISTÒRIA: «DEL SOMETENT ALS MOSSOS D’ESQUADRA:

POLICIA I ORDRE PÚBLIC A LA HISTÒRIA DE CATALUNYA»

Coordinador: Dr. Àngel CASALS (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 5 de juliol

 

Com s’ha organitzat la defensa d’allò que avui en diem ordre públic a Catalunya? L’estudi de les diverses formes de control de la societat i de les formes de delinqüència i dissidència social diuen molt sobre l’organització d’una societat, el seu sistema legal i també ideològic. Per això, farem una repassada a la seva evolució des de l’edat mitjana fins al dia d’avui, quan la policia és discutida i qüestionada.

 

«De la Pau i Treva al sometent medieval»

per Àngel CASALS (professor d’història moderna, Universitat de Barcelona)

dia 1 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

 

«El control de l’ordre públic a la Catalunya dels Àustria: pluralitat i ineficiència?»

per Àngel CASALS (UB)

dia 1 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

 

Debat

moderat per Àngel CASALS (UB)

dia 1 de juliol, de les 11 a les 12

 

«La Guerra de la Quàdruple Aliança i la fundació dels Mossos d’Esquadra»

per David HIDALGO (Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra)

dia 2 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

 

«Els Mossos d’Esquadra i l’absolutisme borbònic»

per Agustí ALCOBERRO (professor d’història moderna, UB)

dia 2 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

 

Debat

dia 2 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

 

«Els Mossos d’Esquadra al segle XIX fins la seva dissolució»

per Fèlix GONZÀLEZ FRAILE (Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra)

dia 3 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

 

«Forces estatals de l’ordre públic al segle XIX»

per Jordi FIGUEROLA (professor d’història contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona)

dia 3 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

 

Debat

dia 3 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

 

«Manuel Brabo Portillo: els inicis de la policia i un comissari singular»

per Josep PICH i MITJANA (professor d’història contemporània, Universitat Pompeu Fabra)

dia 4 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

 

«L’ordre públic durant la II República»

dia 4 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

 

Debat

dia 4 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

 

«Policia i repressió franquista»

per David BALLESTER (professor d’història contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona)

dia 5 de juliol, de les 9 a les 10

 

«La creació dels Mossos d’Esquadra com a policia autonòmica»

per Jaume BOSCH (autor de La nostra policia, 2018)

dia 5 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

 

Debat

dia 5 de juliol, de les 11 a les 12

 

 

CIÈNCIES DE LA SALUT: «MEDICINA PREVENTIVA I SALUT»

Coordinadors:Dr. Josep Maria Marcos, Dr. Rafael Pérez Vidal i Dr. Jordi Aligué

De l’1 al 4 de juliol

 

«Prevenció i salut internacional»

La prevenció i detecció precoç de les infeccions en un món globalitzat

dia 1 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

 

Situació actual de les malalties infeccioses emergents

dia 1 de juliol, dos quarts d’11 a les 12

 

«Prevenció de les infeccions de transmissió sexual»

dia 2 de juliol, de les 9 a les 12

 

«Immunoteràpia i càncer»

per Montse DOMÈNECH (doctora, Althaia) i Sílvia CATOT (doctora, Althaia)

dia 3 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

 

«Prevenció de la malaltia d’Alzheimer»

per Joan CATENA i MIR (doctor, Hospital Sant Andreu)

dia 3 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

 

«Prevenció de l’arterioesclerosi»

per Clotilde MORALES (doctora, Althaia)

dia 4 de juliol, de les 9 a les 12

 

 

TAULA RODONA

ALS 25 ANYS DELS INCENDIS A LA CATALUNYA CENTRAL

Taula rodona de persones directament i indirectament implicades en els incendis de l’any 1994 a la Catalunya central.

amb Josep M. PANAREDA (biogeògraf), Joan MUNS (propietari rural), Josep AROLA (bomber), Juli SANCLIMENS (exalcalde de Manresa) i, com a moderador, Xavier JOVÉS (president del Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya)

dia 4 de juliol, a les 10 del matí, a l’Institut Lluís de Peguera

 

 

Institut Lluís de Peguera

Sala d’Actes

a les 12 del migdia

 

ACTES I CONFERÈNCIES

 

Inauguració

amb Joandomènec ROS (president de la Fundació UCE), l’alcalde de Manresa, Jordi CASASSAS (president de l’UCE), Josep-Eladi BAÑOS (rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya) i Josep SINCA (president de Gest!)

Lliçó inaugural: «Empresa i país»

per Joan CANADELL (president de la Cambra de Comerç de Barcelona) i Sílvia GRATACÒS (presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa)

dia 1 de juliol

 

«Evolució del paisatge del Bages abans i després de l’incendi forestal del 1994»

amb Josep M. PANAREDA (biogeògraf, Institut d’Estudis Catalans)

dia 2 de juliol

 

«La societat del coneixement»

amb F. Xavier GRAU (secretari d’universitats i recerca, GdC)

dia 3 de juliol

 

«Camins de futur»

amb Artur MAS (expresident de la Generalitat de Catalunya)

dia 4 de juliol

 

Lliçó de cloenda: «Ramon Margalef o l’inici de l’ecologia als Països Catalans»

per Joandomènec ROS (ecòleg, president de l’Institut d’Estudis Catalans)

 

Cloenda

amb Jordi CASASSAS (president de l’UCE), l’alcalde de Manresa i Josep SINCA (president de Gest! Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori)

dia 5 de juliol

 

 

 

  

Espai Plana de l’Om

de les 4 a les 6 de la tarda

 

CINEMA

 

Avec un sourire, la révolution! (‘Amb un somriure, la revolta!’)

Documental d’Alexandre Chartrand (2018)

Programació dins del marc del festival Docs Barcelona

dia 1 de juliol

 

Loro

Film de Paolo Sorrentino (2018)

dia 2 de juliol, a dos quarts de 4

 

Les noies d’Alba Daurada

Documental de Håvard Bustnes (2017)

Programació dins del marc del festival Docs Barcelona

dia 3 de juliol

 

Bruc: la llegenda

Film de Daniel Benmayor (2010)

dia 4 de juliol

 

 

 

 

Espai Plana de l’Om

de les 6 a les 8 del vespre

 

TAULES RODONES

 

«Anatomia del judici al procés català. Causa 2090/2017»

amb Ramón COTARELO (UNED), Gonzalo BOYE (advocat), Maria VILA (advocada), Quico SALLÉS (periodista) i, com a moderadora, Eva PONS (Universitat de Barcelona)

dia 1 de juliol

 

«Perspectives després dels resultats electorals. I ara?»

amb Joan BALDOVÍ (diputat al Congrés de Diputats), Sebastià SERRA (Universitat de les Illes Balears), Víctor LABRADO (escriptor) i, com a moderador, Marc MARCÉ (director de Regió 7), entre altres

dia 2 de juliol

 

«Els populismes europeus actuals i l’afebliment de la democràcia»

amb Joan BECAT (geògraf, IEC) i Jordi SALES (vicepresident de la Fundació UCE), entre altres

dia 3 de juliol

 

«Existeix la Catalunya central?»

amb Josep HUGUET (enginyer industrial i historiador), Jaume FONT i GAROLERA (Universitat de Barcelona), Rosa SERRA (directora de la revista L’Erol), Lluís CERAROLS (cap dels serveis territorials de cultura a la Catalunya Central) i, com a moderador, Josep OLIVERAS (president de la Societat Catalana de Geografia, IEC)

dia 4 de juliol

 

 

Plaça Major

a les 10 del vespre

 

ESPECTACLES

 

Cinema a la fresca: «Intocables»

d’Olivier Nakache i Éric Toledano (2011)

dia 1r de juliol

 

Cinema a la fresca: «Jurassic World 2: el regne caigut»

de Juan Antonio Bayona (2018)

dia 2 de juliol

 

Unió Musical del Bages

dia 3 de juliol

 

Joan Miquel Oliver

dia 4 de juliol

 

El Diluvi

dia 5 de juliol

 

 

 

VISITES GUIADES

Sèquia de Manresa

dia 5 de juliol, a dos quarts de 5, sortida des de la Plaça Espanya

 

Castell de Cardona i les Mines de Sal

dia 5 de juliol, a les 5, sortida des de la Plaça Espanya

 

 

 

Informació: Si voleu demanar més informació, us podeu dirigir a la Fundació Universitat Catalana d’Estiu (tel. 933 172 411) o a l’adreça correu@uce.cat

Matrícula: El preu de la matrícula per a l’UCE Manresa és de 70 euros. Matrícula per un dia: 15 euros.

 

L’assistència als cursos té reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya com a formació per a docents.

Documents relacionats

  • imagen