L'alcalde assisteix a l'acte que clou el 10è aniversari de Escola Coral de l'Orfeó Manresà

El sociòleg i periodista Salvador Cardús ha ofert la conferència en què ha parlat de música, ensenyament i país, els tres eixos que fonamenten l’Escola Coral a l’auditori de la Plana de l’Om. 

imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, acompanyat del regidor de Cultura, Joan Calmet, ha assistit a l’acte de cloenda de la commemoració del 10è aniversari de l’Escola Coral de l’Orfeó Manresà, celebrat a l’auditori de la Plana de l’Om. El sociòleg, escriptor i periodista, Salvador Cardús, ha parlat dels tres eixos fonamentals de l’entitat: música, ensenyament i país la conferència central de l’acte.

A l’acte també hi ha assistit el president de l’Orfeó Manresà, Lluís Piqué i el director de l’Escola, Lluís Arguijo.

L’alcalde ha lliurat una placa commemorativa de l’aniversari a Eva Núñez de Arenas, Germana de Miquel Núñez, cofundador de l’Escola Coral i mort l’any 2006.

Cardús, avesat a conferències del tipus sociològic, polític, o com a docent en universitats, ha justificat la seva participació en la xerrada pel seu interès en la música, perquè de jove va participar en diversos cors del Vallès i perquè tal com ha apuntat “sóc sociòleg perquè no devia ser prou bo per a ser pianista”.

En la xerrada, ha reflexionat sobre la importància de l’ensenyament musical als nens i joves ja que, ha dit, és una disciplina que s’aprèn per oferir-la a un altre, un músic interpreta per a un altre i això comporta aprendre també “expressió corporal, entrenament de la veu, vocalització, comprensió del propi cos, el gest, la indumentària, al mirada... tot plegat l’eix fonamental per adquirir habilitats comunicatives molt importants en el dia a dia al llarg de la vida”. Per fonamentar l’afirmació, ha aportat dades d’estudis que “revelen, per exemple que els joves que estudien música obtenen més bon resultats en llengua i matemàtiques que els que no n’estudien”. A banda ha explicat que la música va més enllà de la interpretació en si mateixa, la música serveix també per identificar un poble: “La música és capaç de crear vincles de cohesió, d’identificació” i ha afegit, per acabar “que totes les revolucions tenen la seva cançó”.

En els parlaments, Valentí Junyent ha expressat el goig d’assistir a un acte de commemoració de l’aniversari d’una entitat tan valuosa per Manresa, i ha dit, que “en una societat aturada d’informació, commemorar un aniversari, és una manera de rehivindicar-se, de fer-se sentir i recordar la feina que es fa”.

El president de l’Orfeó Manresà, Lluís Piqué, ha recordat que dilluns l’entitat celebrà 113 anys, “un projecte que s’ha fet gran i s’ha consolidat gràcies a la contribució de moltes famílies i docents il·lusionats i sota el lema de l’Orfeó ‘Cap nen sense veu’”.

Arguijo, al seu torn, ha fet balanç d’aquests 10 anys d’història i ha exposat els projectes de futur. L’acte ha comptat amb la participació dels cors infantil i jove.

L’escola Coral de l’Orfeó Manresà

L’Escola Coral és un projecte pedagògic, nascut el 2004 amb l’objectiu d’arribar a tots els nens i nenes de la comarca, especialment de Manresa, afegint a l’educació musical valors d’integració, socialització i desenvolupament artístic. Ofereix formació per a infants de 5 a 6 anys en el Cor d’Iniciació, per a infants de 7 a 11 anys en el Cor Infantil, per a Joves de 12 a 17 anys en el Cor Jove. Com a novetat, neix aquest any el Cor Universitari del Bages, per a majors de 17 anys, de la mà del Campus Universitari de Manresa, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació Orfeó Manresà.

Els actes de celebració de la primera dècada de l’Escola Coral van començar el maig amb la interpretació de Stabat Mater de Pergolesi, a la Col·legiata Basílica de Santa Maria de La Seu de Manresa. L’11 de setembre van presentar el nou lloc web http://www.escolacoralom.cat, per tal d’ampliar la informació i fer més difusió del projecte educatiu de l’Orfeó Manresa, entitat nascuda el 1901.

La Fundació Orfeó Manresà ha obert aquest any les beques ‘Miquel Núñez de Arenas’, nom d’un dels fundador de l’Escola mort l’any 2006, que educació gratuïta a quinze infants de 5 i 6 anys, amb l’objectiu de fomentar l’educació musical de ben petits.

 

Documents relacionats

  • imagen