Dilluns s'estrena la segona edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Manresa

Aquest proper dilluns, 1 de juliol, a les 12 del migdia, tindrà lloc la inauguració de la segona edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Manresa. Sota el lema "Un alè d'esperança a Europa", serà el tret de sortida de cinc dies d'activitat acadèmica i cultural en qualitat i qualitat. La llió inaugural, "Empresa i país", anirà a càrrec de Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Sílvia Gratacòs, presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa.

imagen

La sala d'actes de l'institut Lluís de Peguera acollirà aquest dilluns, 1 de juliol, a les 12 del migdia, la inauguració de la 2a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Manresa, que porta per lema “Un alè d’esperança a Europa” i que tindrà lloc entre l’1 i el 5 de juliol. A l'acte d'estrena hi participaran l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president de la Fundació UCE i de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros; el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños; i el president de Gest!, Josep Sinca.

 

La lliçó inaugural portarà per títol "Empresa i país" i anirà a càrrec de Joan Canadell, recentment escollit president de la Cambra de Comerç de Barcelona, juntament amb Sílvia Gratacòs, que també ha estat designada recentment presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa.

 

Les activitats de l’UCE Manresa s’organitzen al voltant de tres espais emblemàtics de la ciutat: l’Institut Lluís de Peguera, on es fan els cursos (de 9 a 12 del migdia) i els actes (de 12 a dos quarts de 2 del migdia); a l’Espai Plana de l’Om, amb les projeccions de cinema (de 4 a 6 de la tarda) i els debats (de 6 a 8 del vespre); finalment a la nit, els concerts i el cinema de gran format seran a la Plaça Major de Manresa. També es faran visites guiades, divendres dia 5 havent dinat, a la sèquia de Manresa, el castell i les mines de sal de Cardona i a Sant Benet de Bages.

 

Com a novetat d’aquest any, destaca el fet que l’assistència als cursos tindrà reconeixement com a formació pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

Pel que fa al programa, constarà de cinc grans àrees: Economia, Dret, Pensament, Història i Ciències de la Salut. Igualment, hi haurà conferències sobre la societat del coneixement i el futur polític de Catalunya, així com una d’especial, amb motiu del 25è aniversari dels grans incendis del Bages i Berguedà, que s’escau el 4 de juliol, durant la celebració del certamen. També hi haurà debats sobre el procés polític català, sobre els populismes a l’Europa actual i sobre el concepte de Catalunya central.

 

En l’apartat de concerts, Joan Miquel Oliver, excomponent del conjunt mallorquí Antonia Font, que actuarà el 4 de juliol, gràcies al suport que l’Institut d’Estudis Baleàrics dona a la UCE. El dia abans hi haurà el concert de la Unió Musical del Bages, i el divendres dia 5 serà el torn del conjunt del País Valencià El Diluvi. Tots aquests concerts són gratuïts i oberts a tothom, i es faran a la plaça Major, on dilluns 1 i dimarts 2 també hi haurà cinema, amb la col·laboració de CineClub.

 

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Manresa va afegir l’any passat el campus manresà al que històricament ha tingut a Prada de Conflent, cada mes d’agost des del 1968. L’estrena de Manresa com a seu va tenir lloc coincidint amb la 50a edició de la UCE de Prada i amb el fet que Manresa era la Capital de la Cultura Catalana. Enguany, la formula es torna a repetir, gràcies a l’acord de la UCE amb l’associació de professionals sèniors Gest! i el suport de l’Ajuntament de Manresa.

 

Les persones que ho desitgin poden formalitzar la seva inscripció a la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa, a la web www.uce.cat. El preu per a totes les sessions, des de l’1 al 5 de juliol, és de 70 €. El preu per a una jornada és de 15 €. Cal recordat que els actes a la Plana de l’Om i la plaça Major són gratuïts i oberts a tothom.

 

 

 

PROGRAMA: 

Institut Lluís de Peguera

de les 9 a les 12 del migdia

 

ECONOMIA: «CAP ON VA L’ECONOMIA?»

Coordinador: Dr. Òscar MASCARILLA i MIRÓ (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 5 de juliol

Fa vint anys del euro i trenta de la caiguda del mur de Berlín amb l’economia de mercat i Occident guanyant la lluita econòmica. Amb el creixement dels països emergents des del 2000 fins al 2019, els blocs occidentals perden protagonisme i el món anglosaxó es tanca. Vivim en un món VICA (volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat) on la nova revolució industrial ja altera les coordenades mentals i laborals. El curs cerca reflexionar sobre el món que ens arriba, quin paper hi tenen els Països Catalans, la UE i Occident i aprendre com funciona l’economia avui, des d’una vessant macro, micro i internacional.

Professors: Dr. Jordi FRANCH i PARELLA (UManresa - Universitat de Vic - UCC) i Dr. Òscar MASCARILLA i MIRÓ (Universitat de Barcelona)

 

DRET: «ELS DRETS FONAMENTALS:

 CONCEPTUALITZACIÓ JURÍDICA I IMPLICACIONS ACTUALS»

Coordinadora: Dra. Eva PONS i PARERA (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 5 de juliol

El reconeixement i la garantia dels drets fonamentals és el resultat de lluites històriques de signe emancipador. Malgrat els avenços en el reconeixement jurídic formal dels drets, els processos polítics recents—tant a Catalunya com en l’àmbit europeu i estatal—han tornat a posar en primer pla la qüestió de la defensa dels drets fonamentals, entesos alhora com a projecció de la dignitat humana i com a condició per a l’expressió col·lectiva d’una ciutadania democràtica. El curs de dret proposa, a mode de brúixola per a orientar-se entre les narratives en conflicte, retornar als conceptes bàsics dels drets fonamentals i comprendre’n les implicacions actuals i futures.

«Democràcia i drets fonamentals»

per Josep M. VILAJOSANA (catedràtic de filosofia del dret, Universitat Pompeu Fabra)

dia 1 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«La llibertat d’expressió»

per Anaïs FRANQUESA (advocada, directora de l’associació Irídia)

dia 2 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«Els drets de participació política»

per Eva PONS i PARERA (professora de dret constitucional, Universitat de Barcelona)

dia 3 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«Les garanties dels drets i la crisi actual del recurs d’empara»

per M. Dolors FELIU (directora general de drets i assumptes constitucionals, Generalitat de Catalunya)

dia 4 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«Les garanties del procés penal en el marc intern i a l'ONU»

per Núria GARRIDO i BLANC (presidenta de l’Associació de Juristes pels Drets Humans) i Àlex SOLÀ (advocat de Jordi Cuixart)

dia 5 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

 

PENSAMENT: «PENSAMENT FEMINISTA: DE LA CIUTAT

DE LES DAMES A LA REPÚBLICA DE LES DONES»

Coordinador: Dr. Josep MONSERRAT i MOLAS (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 3 de juliol

Els orígens del pensament feminista se solen situar al segle xviii; no obstant això, una de les seves obres pioneres data del segle xv: La ciutat de les dames (1405) de Christine de Pizan. Recordarem la base de les idees i el moviment feminista recuperant-ne figures clàssiques i introduint-ne de contemporànies.

L’àrea es completarà amb el taller «Fight like a girl! Feminisme nòrdic i master suppression techniques».

«On són les dones? Metodologies per una historiografia de les idees inclusiva»

per Sara Núria MIRAS (professora de filosofia, Universitat de Barcelona)

dia 1 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

«Pioneres: Christine de Pizan, Olympe de Gouges i Mary Wollstonecraft»

per Sara Núria MIRAS (UB)

dia 1 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

«Una dona no és, es fa. Simone de Beauvoir i Betty Friedan»

per Sara Núria MIRAS (UB)

dia 2 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

«Un feminisme del 99 %? Angela Davis, Gloria Anzaldúa, Vandana Shiva»

per Sara Núria MIRAS (UB)

dia 2 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

«Fight like a girl! Feminisme nòrdic i master suppression techniques». Taller

per Sònia ESTRADÉ (UB, Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya, Assemblea Feminista)

dia 3 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

 

«FILOSOFIA DEL VERTIGEN. ELEMENTS PER UNA HISTÒRIA

DE LA CONSTITUCIÓ DEL MÓN»

Coordinador: Dr. Josep MONSERRAT i MOLAS (Universitat de Barcelona)

del 3 al 5 de juliol

Quines possibilitats ofereix un pensament sobre experiències limítrofes del món, com poden ser el mareig i el vertigen? El curs ofereix transitar per algunes de les metàfores i figures del mareig i del vertigen en la història del pensament, i posarà també les bases per a una fenomenologia del vertigen que qüestioni la constitució del món en l’experiència quotidiana, els seus pressupòsits i els seus límits. Es pretén analitzar la riquesa de la metàfora de la «caiguda» i també reflexionar sobre la mercantilització d’aquestes «experiències sense món».

Professor: Joan GONZÀLEZ-GUARDIOLA (Universitat de les Illes Balears)

 

HISTÒRIA: «DEL SOMETENT ALS MOSSOS D’ESQUADRA:

POLICIA I ORDRE PÚBLIC A LA HISTÒRIA DE CATALUNYA»

Coordinador: Dr. Àngel CASALS (Universitat de Barcelona)

De l’1 al 5 de juliol

 

Com s’ha organitzat la defensa d’allò que avui en diem ordre públic a Catalunya? L’estudi de les diverses formes de control de la societat i de les formes de delinqüència i dissidència social diuen molt sobre l’organització d’una societat, el seu sistema legal i també ideològic. Per això, farem una repassada a la seva evolució des de l’edat mitjana fins al dia d’avui, quan la policia és discutida i qüestionada.

«De la Pau i Treva al sometent medieval»

per Àngel CASALS (professor d’història moderna, Universitat de Barcelona)

dia 1 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«El control de l’ordre públic a la Catalunya dels Àustria: pluralitat i ineficiència?»

per Àngel CASALS (UB)

dia 1 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

Debat

moderat per Àngel CASALS (UB)

dia 1 de juliol, de les 11 a les 12

«La Guerra de la Quàdruple Aliança i la fundació dels Mossos d’Esquadra»

per David HIDALGO (Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra)

dia 2 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«Els Mossos d’Esquadra i l’absolutisme borbònic»

per Agustí ALCOBERRO (professor d’història moderna, UB)

dia 2 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

Debat

dia 2 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

«Els Mossos d’Esquadra al segle XIX fins la seva dissolució»

per Fèlix GONZÀLEZ FRAILE (Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra)

dia 3 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«Forces estatals de l’ordre públic al segle XIX»

per Jordi FIGUEROLA (professor d’història contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona)

dia 3 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

Debat

dia 3 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

«Manuel Brabo Portillo: els inicis de la policia i un comissari singular»

per Josep PICH i MITJANA (professor d’història contemporània, Universitat Pompeu Fabra)

dia 4 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«L’ordre públic durant la II República»

dia 4 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

Debat

dia 4 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

«Policia i repressió franquista»

per David BALLESTER (professor d’història contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona)

dia 5 de juliol, de les 9 a les 10

«La creació dels Mossos d’Esquadra com a policia autonòmica»

per Jaume BOSCH (autor de La nostra policia, 2018)

dia 5 de juliol, de les 10 a les 11 del matí

Debat

dia 5 de juliol, de les 11 a les 12

 

CIÈNCIES DE LA SALUT: «MEDICINA PREVENTIVA I SALUT»

Coordinadors:Dr. Josep Maria Marcos, Dr. Rafael Pérez Vidal i Dr. Jordi Aligué

De l’1 al 4 de juliol

 

«Prevenció i salut internacional»

La prevenció i detecció precoç de les infeccions en un món globalitzat

dia 1 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

Situació actual de les malalties infeccioses emergents

dia 1 de juliol, dos quarts d’11 a les 12

«Prevenció de les infeccions de transmissió sexual»

dia 2 de juliol, de les 9 a les 12

«Immunoteràpia i càncer»

per Montse DOMÈNECH (doctora, Althaia) i Sílvia CATOT (doctora, Althaia)

dia 3 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

«Prevenció de la malaltia d’Alzheimer»

per Joan CATENA i MIR (doctor, Hospital Sant Andreu)

dia 3 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

«Prevenció de l’arterioesclerosi»

per Clotilde MORALES (doctora, Althaia)

dia 4 de juliol, de les 9 a les 12

 

TAULA RODONA

ALS 25 ANYS DELS INCENDIS A LA CATALUNYA CENTRAL

Taula rodona de persones directament i indirectament implicades en els incendis de l’any 1994 a la Catalunya central.

amb Josep M. PANAREDA (biogeògraf), Joan MUNS (propietari rural), Josep AROLA (bomber), Juli SANCLIMENS (exalcalde de Manresa) i, com a moderador, Xavier JOVÉS (president del Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya)

dia 4 de juliol, a les 10 del matí, a l’Institut Lluís de Peguera

Institut Lluís de Peguera

Sala d’Actes

a les 12 del migdia

 

ACTES I CONFERÈNCIES

Inauguració

amb Joandomènec ROS (president de la Fundació UCE), l’alcalde de Manresa, Jordi CASASSAS (president de l’UCE), Josep-Eladi BAÑOS (rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya) i Josep SINCA (president de Gest!)

Lliçó inaugural: «Empresa i país»

per Joan CANADELL (president de la Cambra de Comerç de Barcelona) i Sílvia GRATACÒS (presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa)

dia 1 de juliol

«Evolució del paisatge del Bages abans i després de l’incendi forestal del 1994»

amb Josep M. PANAREDA (biogeògraf, Institut d’Estudis Catalans)

dia 2 de juliol

«La societat del coneixement»

amb F. Xavier GRAU (secretari d’universitats i recerca, GdC)

dia 3 de juliol

«Camins de futur»

amb Artur MAS (expresident de la Generalitat de Catalunya)

dia 4 de juliol

Lliçó de cloenda: «Ramon Margalef o l’inici de l’ecologia als Països Catalans»

per Joandomènec ROS (ecòleg, president de l’Institut d’Estudis Catalans)

 

Cloenda

amb Jordi CASASSAS (president de l’UCE), l’alcalde de Manresa i Josep SINCA (president de Gest! Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori)

dia 5 de juliol

 

  

Espai Plana de l’Om

de les 4 a les 6 de la tarda

 

CINEMA

 

Avec un sourire, la révolution! (‘Amb un somriure, la revolta!’)

Documental d’Alexandre Chartrand (2018)

Programació dins del marc del festival Docs Barcelona

dia 1 de juliol

 

Loro

Film de Paolo Sorrentino (2018)

dia 2 de juliol, a dos quarts de 4

Les noies d’Alba Daurada

Documental de Håvard Bustnes (2017)

Programació dins del marc del festival Docs Barcelona

dia 3 de juliol

Bruc: la llegenda

Film de Daniel Benmayor (2010)

dia 4 de juliol

 

 

Espai Plana de l’Om

de les 6 a les 8 del vespre

 

TAULES RODONES

«Anatomia del judici al procés català. Causa 2090/2017»

amb Ramón COTARELO (UNED), Gonzalo BOYE (advocat), Maria VILA (advocada), Quico SALLÉS (periodista) i, com a moderadora, Eva PONS (Universitat de Barcelona)

dia 1 de juliol

 

«Perspectives després dels resultats electorals. I ara?»

amb Joan BALDOVÍ (diputat al Congrés de Diputats), Sebastià SERRA (Universitat de les Illes Balears), Víctor LABRADO (escriptor) i, com a moderador, Marc MARCÉ (director de Regió 7), entre altres

dia 2 de juliol

 

«Els populismes europeus actuals i l’afebliment de la democràcia»

amb Joan BECAT (geògraf, IEC) i Jordi SALES (vicepresident de la Fundació UCE), entre altres

dia 3 de juliol

 

«Existeix la Catalunya central?»

amb Josep HUGUET (enginyer industrial i historiador), Jaume FONT i GAROLERA (Universitat de Barcelona), Rosa SERRA (directora de la revista L’Erol), Lluís CERAROLS (cap dels serveis territorials de cultura a la Catalunya Central) i, com a moderador, Josep OLIVERAS (president de la Societat Catalana de Geografia, IEC)

dia 4 de juliol

 

 

Plaça Major

a les 10 del vespre

 

ESPECTACLES

Cinema a la fresca: «Intocables»

d’Olivier Nakache i Éric Toledano (2011)

dia 1r de juliol

Cinema a la fresca: «Jurassic World 2: el regne caigut»

de Juan Antonio Bayona (2018)

dia 2 de juliol

Unió Musical del Bages

dia 3 de juliol

Joan Miquel Oliver

dia 4 de juliol

El Diluvi

dia 5 de juliol

VISITES GUIADES

Sèquia de Manresa

dia 5 de juliol, a dos quarts de 5, sortida des de la Plaça Espanya

Castell de Cardona i les Mines de Sal

dia 5 de juliol, a les 5, sortida des de la Plaça Espanya

Informació: Si voleu demanar més informació, us podeu dirigir a la Fundació Universitat Catalana d’Estiu (tel. 933 172 411) o a l’adreça correu@uce.cat

Matrícula: El preu de la matrícula per a l’UCE Manresa és de 70 euros. Matrícula per un dia: 15 euros.

L’assistència als cursos té reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya com a formació per a docents.

Documents relacionats

  • imagen