El Ple octubre aprova les ordenances fiscals per al 2020, que augmenten un 1,23% de mitjana

La proposta del govern municipal -que s'ha aprovat amb els vots favorables d'ERC i JxM, el vot en contra de PSC-CP i l'abstenció de C's i FM- manté estables alguns impostos i taxes, apuja l’1,3% l'IAE i i la taxa de guals; l'1,7% l'IBI i plusvàlues; i la resta s'incrementen un 1,5%. En un moment de la sessió, els representants d’ERC, JxM i FEM han mostrat cartells per demanar la llibertat de les preses i presos polítics en resposat a una proposició de Cs que ha estat rebutjada.


imagen

El Ple de l'Ajuntament de Manresa ha donat llum verd avui a la proposta d'ordenances fiscals de l’equip de govern per al 2020 que preveuen un increment de l’1,23% de mitjana, a l’entorn de l’augment previst de l’IPC. Hi ha impostos i taxes per als quals no es proposa increment i es mantindran (ICIO, impost de vehicles i taxa d’escombraries); altres per als quals es proposa una pujada de l’1,3% (IAE i guals) i altres per a les quals l’increment proposat és de l’1,7% (IBI i plusvàlues). La resta de taxes s’apujaran l’1,5%.

 

Amb tot plegat, la mitjana d’increment és de l’1,23%. És a dir, aquest 2019 el pressupost municipal preveia que l’Ajuntament recaptaria en impostos i taxes un total de 47.197.000 euros, i per a l’any vinent es preveu recaptar per aquest concepte un 1,23% més (579.125 euros més).

 

La proposta d’actualització de les ordenances fiscals s'ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals d'ERC i JxM, el vot en contra de PSC-CP i l'abstenció de C's i FM, encara que els tres representants d'aquest grup no van manifestar el sentit del seu vot per estar en desacord amb la celebració del Ple en una setmana que el Consistori manresà havia aturat l'activitat institucional per la sentència del procés.

 

Impostos

 

Per a l’Impost de Béns Immobles (IBI)  es proposa un increment de l’1,7%. Això vol dir que l’Ajuntament preveu aquest any recaptar 442.340 euros més que l’any anterior per aquest concepte. Aquest 2019 l’Ajuntament preveu ingressar a través de l’IBI un total de 26,2 milions d’euros (més de la meitat del total d’ingressos), amb més de 61.000 rebuts (51.000 persones físiques i 10.000 jurídiques). La quota mitjana d’IBI prevista per al 2020 és de 419 euros anuals, si bé hi ha el 36% dels rebuts (més de 22.000) que pagaran menys de 100 euros.

 

Pel que fa a l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), es manté al 4%, el màxim establert per llei, i es manté el sistema de bonificacions, tant al Centre Històric (95% per reformes de façanes, 40% per a noves construccions i 60% per a reformes interiors), com a la resta de la ciutat (bonificació del 50% per a reforma de façanes).

 

En l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), l’increment proposat de l’1,3% continua mantenint Manresa com la població catalana de més de 50.000 habitants amb un coeficient més baix d’aquest impost. A més, es mantenen les bonificacions per a aquelles empreses que acreditin un resultat negatiu.

 

Igualment, l’impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbans (Plusvàlua) pujarà un 1,7%, però el tipus impositiu és també el més baix de les ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya. Pel que fa a l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, es manté igual que l’any passat.

 

Taxes

 

La proposta del govern preveu que les taxes tinguin un augment general de l’1,5%, amb dues excepcions: la taxa de guals s’incrementa l’1,3%, i la taxa d’escombraries no pateix canvis. En aquest sentit, en la roda de premsa, el portaveu del govern, Marc Aloy, ha recordat que el retard en la posada en marxa del nou sistema de pretractament de deixalles va fer que es reduís la taxa de l’any passat. Enguany es manté, tenint en compte l’increment del cànon d’abocament, que passa de 41,30 a 47,10 euros per tona abocada, una pujada de 5,8 euros.

 

Podeu consultar tots els detalls sobre la proposta d’ordenances fiscals per al 2020 en aquest document

 

Altres acords

 

D'altra banda, el Ple ha adoptat altres acords com el d'aprovar per unanimitat la proposició de FEM, amb una esmena del mateix grup, ERC i JxM, per reclamar el pagament de l’IBI d’immobles de titularitat de l’església catòlica i d’altres confessions religioses.


O la modificació de les bases per atorgar microcrèdits a petits propietaris per arranjar habitatges buits, que passen de 6.000 a 12.000 euros com a màxim i es fan extensius a tota la ciutat, amb el vot favorable d'ERC, JxM i C's, i l'abstenció del PSC i FEM. 


El Ple ha aprovat també, amb el vot favorable de tots els grups llevat de FEM, que s'ha abstingut, deixar sense efectes el límit de 80 hores d'hores extres anuals per al personal de la Policia Local de Manresa durant l’any 2019.


I la proposició de FEM, ERC i JxM (sense l'esmena de Cs, que s'ha rebutjat) per controlar la proliferació de les apostes online i cases de joc, i prendre mesures de prevenció de la ludopatia. Hi han votat a favor tots els grups excepte de Cs, que s'ha abstingut.


En canvi, s'ha rebutjat la proposició de Cs de condemna de la violència i el terrorisme en democràcia. Els 23 regidors i regidores de tots els altres grups hi han votat en contra. Els representants d’ERC, JxM i FEM han mostrat cartells per demanar la llibertat de les preses i presos polítics.

Documents relacionats

  • imagen