L’exposició "Espais Recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català" arriba a Manresa

L’exposició itinerant reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presenta diversos exemples de recuperació del patrimoni fabril a Catalunya. La mostra es pot visitar fins al 15 de novembre al Museu de la Tècnica de Manresa (Carretera de Santpedor, 55). L’exposició ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC i arriba a Manresa de la mà de l’Ajuntament de Manresa i el Museu de la Tècnica de Manresa.

imagen

L’exposició “Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català” fa un recorregut per les intervencions de reutilització del patrimoni industrial que s’han fet al llarg de les últimes dècades a Catalunya. És un projecte de l’arquitecte Ferran Pont i de la fotògrafa Teresa Llordés, i ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya).

 

La mostra reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presenta exemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d’antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços. S’hi presenta un repertori ampli de les formes d’abordar les intervencions de reutilització del patrimoni, que van des d’intervencions de gran transformació fins aquelles de caràcter minimalista en les quals es posa l'accent en el manteniment del paisatge industrial.

 

La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l'exposició. Aquestes imatges, fruit d’un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat els contextos urbans d’aquestes edificacions.

 

El projecte iniciat l’any 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició, que a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial a Catalunya.

  

Inauguració de l’exposició

 

L’acte d’obertura tindrà lloc el divendres 25 d’octubre, a les 17.30 h al Museu de la Tècnica de Manresa, en el marc de la jornada tècnica i de divulgació titulada “Els Panyos 1820, la primera fàbrica de Catalunya. Reptes per la seva conservació". Durant l’acte, obert al públic, el comissari de l’exposició, el Sr. Ferran Pont, farà una visita guiada per a tots els assistents.

 

L’exposició arriba a la ciutat per la col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa i el Museu de la Tècnica de Manresa en el marc d’un programa d’activitats destinat a posar en valor el patrimoni industrial local que es desenvoluparà en el mes comprès entre l’11 d’octubre i el 17 de novembre, que va des de les Jornades Europees del Patrimoni fins a la Setmana del turisme industrial.

 

Manresa té un patrimoni industrial molt rellevant, amb un edifici emblemàtic com els Panyos que és la fàbrica de riu més antiga conservada a Catalunya, però també amb la Fàbrica Nova, les farineres modernistes o els edificis racionalistes de la Lemmerz o la Pirelli, entre altres. Fàbriques tèxtils, farineres, fàbriques d'electricitat i infraestructures hidràuliques i ferroviàries conformen un conjunt molt important que singularitza la ciutat i el seu paisatge.

 

L’obertura de l’exposició es fa com a clausura de les segones jornades sobre la fàbrica dels Panyos, que se celebren amb el títol “Els Panyos 1820, la primera fàbrica de Catalunya. Reptes per a la seva conservació” el mateix divendres dia 25 a partir de les 9.30 del matí també al Museu de la Tècnica de Manresa.

  

Dipòsits Vells de Manresa, seu del Museu de la Tècnica de Manresa

 

A mitjan segle XIX, el gran creixement de Manresa, derivat de la millora de les comunicacions i l’enderrocament de les muralles, va fer que l’aigua del Llobregat que el canal medieval de la Sèquia duia des de Balsareny no fos suficient per abastir la població.

 

Entre 1861 i 1865, el mestre d’obres Marià Potó construí tres dipòsits d’aigua per garantir-ne no només el proveïment i la pressió, sinó també la salubritat, ja que decantaven els fangs de la Sèquia. Cada dipòsit, d’uns 20x40 m, està soterrat en gran part, en ser construïts en un desnivell. Interiorment, cadascun està dividit per quatre pilars on es recolzen cinc arcs formers entrecreuats per arcs torals que suporten dues voltes amb lluernes de ventilació.

 

En construir-se uns nous dipòsits entre 1884 i 1888, els primers s’anomenaren “Vells”.

 

Tancats el 1980, una fundació formada el 1992 per, entre altres entitats, l’Ajuntament, Aigües de Manresa i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, n’impulsà la conversió en la seu del Museu de la Tècnica de Manresa, obra dels arquitectes Josep Miravitllas i Josep Torras.

 

La rehabilitació n’inclogué el sanejament, consolidació, neteja i deshumidificació, i la construcció d’espais nous que aportaren una façana visible a l’edifici i que acullen la recepció, administració i serveis, el magatzem i el taller de restauració. L’any 2009 es restaurà la coberta per fer-hi una plaça pública.

 

Fundació Antigues Caixes Catalanes

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes és la continuadora de l'obra social de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, i té el seu àmbit d'actuació en tot el territori català.

 

Té com objectiu la realització d’iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural de les persones, a partir de dos conceptes, la creativitat i la innovació com a foment dels valors tradicionals, així com un nou estil de relació, basat en la participació d’entitats, organismes i persones del territori per a cada projecte.

 

Actualment, convoca, amb el suport de BBVA, 8 premis i activitats en àmbits tan diversos com la literatura, el teatre, el dibuix i la pintura, la música, el cinema de muntanya i l’associacionisme, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals, així com espectacles, concerts i exposicions itinerants arreu de Catalunya.

   

A banda de tot això, la Fundació col·labora, també amb el suport de BBVA, amb el projecte Universimés de la FUB-UManresa, programa universitari formatiu adreçat a persones amb discapacitat, que té el doble objectiu d’integrar-les a la comunitat universitària per a fer-la més diversa i plural.

 

Les dades

Exposició Espais Recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català

Durada i horaris: Fins al 15 de novembre de 2019 visita lliure en horari d’obertura del Museu (De dimarts a diumenge de 10 a 14h). Diumenges 3 i 10 de novembre visites guiades a la exposició a les 10.30h.

Lloc: Museu de la Tècnica de Manresa (Carretera de Santpedor, 55) Tel. 93 877 22 31

Més informació: www.fcaixescatalanes.cat, www.parcdelasequia.cat

Entrada lliure

Documents relacionats

  • imagen