La nova residència de Manresa per a persones grans se situarà al barri del Xup

La finca, situada al Carrer Pare Ignasi Puig, és de titularitat municipal, fruit de la cessió d’un particular, i té una superfície edificable de 5.712 m2. La residència tindrà 90 places, 60 de les quals seran públiques, d’acord amb el conveni que és previst que se signi amb la Generalitat, i esdevindrà un centre innovador, pioner i obert al barri del Xup.

imagen

Manresa, 22 de novembre de 2019.- La nova residència de persones grans de Manresa s’emplaçarà al Carrer Pare Ignasi Puig, al barri manresà del Xup.  La finca escollida té un terreny edificable de 5.712 m2, està situada davant l’Institut Sis i l’Escola Muntanya del Drac, i és de titularitat municipal, fruit d’una cessió d’un particular, que la va cedir al consistori amb la condició que es dediqués a la construcció d’una residència per a gent gran.

 

El nou equipament tindrà titularitat municipal, si bé properament se signarà un conveni amb la Generalitat, que és previst que hi financi un total de 60 places, de les 90 que tindrà el nou equipament. La voluntat de l’Ajuntament és que el centre sigui pioner i innovador, pensat per a les persones grans de l’actualitat així com l’adaptació a les futures generacions. La proximitat amb el barri i amb l’entorn natural de l’Anella Verda suposen que l’emplaçament esdevingui idoni per a la construcció de la nova residència municipal.

 

La presentació de l’emplaçament on és previst ubicar la residència s’ha realitzat aquest matí, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el primer tinent d’Alcalde i regidor de presidència, Marc Aloy; la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs; la regidora de Barris, Acció Comunitària i Civisme, Núria Masgrau; i representants de la Plataforma en Defensa de les Pensions i els Drets de la Gent Gran i representants de l’AV Pare Ignasi Puig.

 

El consistori considera que l’emplaçament permetrà que la nova residència sigui oberta a la comunitat, al barri i als seus serveis, i permetrà teixir relacions amb l’escola i institut del Xup, situats a escassos metres de la futura residència, així com mantindrà un contacte directe amb l’Anella Verda i els seus espais naturals, com la riera de Rajadell.

 

Un informe de la Generalitat també determina la idoneïtat d’aquesta finca, per davant d’altres opcions que s’havien posat sobre la taula, per la tranquil·litat de la zona i la proximitat amb el barri del Xup, la bona comunicació amb transport públic des de Manresa, la facilitat d’aparcament, la dimensió suficient per a l’edificació, els espais lliures controlats dins del mateix recinte i la possibilitat d’executar-se de forma immediata.

 

El terreny té la qualificació de sòl urbà consolidat, una edificabilitat màxima 5.712 m2, ocupació del 40% amb l’ús admès de sanitari assistencial. Per tant, la construcció de la residència per a gent gran serà possible de forma immediata, sense necessitat de modificar el planejament vigent.

 

A partir d’ara, l’Ajuntament encarregarà un estudi funcional, arquitectònic i de viabilitat econòmica, previ de la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Manresa per a la concertació de 60 places públiques. La licitació per a la construcció i gestió de l’equipament, amb una previsió de 90 places, s’iniciarà en els propers mesos, i posteriorment s’haurà de redactar el projecte.

 

La nova residència per a persones grans de Manresa està previst que tingui unitats de convivència de fins a 17 persones, amb unitats especialitzades per a persones amb deteriorament cognitiu i demències avançades. El consistori té per objectiu, amb la posada en marxa del nou equipament,donar resposta en la mesura del possible a la demanda de places de residència que hi ha actualment a Manresa.

 

Dia de satisfacció al Xup

 

Avui ha estat un dia de satisfacció i alegria al barri de Pare Ignasi Puig, el Xup, per la confirmació que la residència de les persones grans se situarà al barri, en un solar situat molt a prop de l’escola i l’institut del barri, i a tocar també de l’església Nostra Senyora del Roser.

 

En l’acte de presentació, amb l’assistència de diversos membres de la junta de l’AV del Xup i veïns del barri, i representants de la Plataforma de Defensa de les Pensions, la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, ha afirmat que “és un dia de satisfacció per a tothom,”, i ha explicat que el model de residència que es construirà serà innovador, “per a les persones grans actuals i les del futur”, amb característiques com ara que hi haurà mòduls de 17 persones, on es podrà cuinar o rentar la roba. Igualment,”les persones residents podran escollir a quina hora es lleven o què volen per menjar,  i els professionals aniran vestits de carrer”.

 

Mariona Homs ha detallat que hi haurà personal especialitzat per a tractar persones amb demència, i ha valorat molt positivament el nou espai, per damunt d’altres que s’havien considerat, pel fet que disposarà de molt espai per a jardí i per la proximitat també amb els centres educatius, cosa que permetrà dur a terme projectes intergeneracionals. “Serà la residència on tots voldríem estar”, ha reblat.

 

Al seu torn, Joaquin Vizcaino, històric dirigent veïnal i activista social i polític del Xup, ha mostrat la seva satisfacció i emoció per l’anunci que la residència es durà a terme al barri. Vizcaíno ha considerat que “la residència dinamitzarà molt el barri. N’estem mont contents”. També ha agraït a l’Ajuntament que després de la primera reunió amb l’actual equip de govern, el mes de juliol, “només uns mesos després ja puguem fer aquesta presentació”.

 

També Josep Fuentes, membre de la Plataforma per la Defensa de les Pensions i els Drets de la Gent Gran, ha afirmat que “ens satisfà que s’hagi escollit aquest emplaçament. És el millor espai per a fer aquesta residència i ha de ser un element dinamitzador del barri, que a més ho necessita”. Fuentes ha considerat que la tria de l’espai haurà d’anar acompanyada de millores també en el bus, espais d’aparcament, etc, i també ha expressat una valoració positiva pel fet que “el model de residència serà innovador i amb la implicació de les persones que hi residiran”. Així mateix, Fuentes ha demanat “voluntat i esforç” a l’Ajuntament perquè la residència es construeixi tan ràpid com sigui possible, i hi ha afegit que la plataforma continuarà negociant amb l’Ajuntament altres aspectes com el pla estratègic de l’envelliment i la dependència.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha tancat l’acte celebrant efusivament que l’anunci de l’emplaçament de la residència s’hagi fet amb la presència de persones que han lluitat durant molt temps perquè la residència sigui realitat, com els dirigents veïnals del barri de Pare Ignasi Puig i del conjunt de la ciutat i els membres de la plataforma. També ha afirmat que la tria de l’espai “té una gran significació” i representarà un impuls per al Xup, i ha expressat també la voluntat que les obres es puguin iniciar com més aviat millor. L’alcalde ha volgut mostrar l’agraïment de l’Ajuntament a la família que va fer donació del terreny, a la Generalitat per la concertació prevista d’una seixantena de places, que pal·liarà en part “el dèficit històric i la ràtio de places públiques a Manresa”,  i també la Plataforma de Defensa de les  Pensions pel seu treball per aconseguir desencallar el projecte.

Documents relacionats

  • imagen