Manresa celebra amb un acte emotiu a la plaça Major del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència envers les dones

L’acció artística “Cadires buides”, amb la ballarina Laia Rivero i alumnat dels instituts Guillem Catà i Lluís de Peguera, ha estat el moment culminant, aquest migdia, de l’acte commemoratiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència envers les dones a Manresa, que ha tingut lloc a la plaça Major i durant el qual s’ha reiterat la necessitat de continuar lluitant contra la violència masclista des de les institucions i els agents socials.

imagen

Amb el llaç blanc, símbol de la lluita contra la violència masclista, al balcó central de l’edifici consistorial, aquest migdia ha tingut lloc a la plaça Major l’acte commemoratiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència Masclista, amb la presència de l’alcalde i la majoria de regidors, així com la delegada del Govern a la Catalunya central, representants de l’Institut Català de les Dones i també la participació de diverses entitats i centres d’ensenyament de Manresa, l’acte ha posat l’accent en la posició de desigualtat que encara mantenen les dones i la necessitat de continuar lluitant contra un tipus de violència que enguany ha colpejat Manresa d’una forma molt especial.

 

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció de Cristina Cruz Mas, regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Manresa, que ha recordat que les violència contra les dones persisteixen, “en una societat patriarcal que es resisteix a perdre l’hegemonia”. La regidora ha afirmat que totes les violències masclistes busquen el poder “i sotmetre la vida de les dones”, i que “amb les violències sexuals s’utilitza el sexe com a sistema de dominació i control i funciona de forma alliçonadora, diferint aquest missatge sobretot a les dones més joves”.

 

La regidora ha afirmat que continua sent imprescindible el treball coordinat entre administracions per posar fre a les violències i ha assegurat que “les agressions sexuals no són un fet puntual, que només em passa a mi, ens passa a totes i és una agressió contra totes nosaltres”.

 

Posteriorment, els membres del taller de Cançons de Tots els Temps del programa de Gent Gran de l’Ajuntament de Manresa han interpretat la cançó “No voldria ser aquí “, de Pep Torras, qui també ha dirigit els cantaires. Seguidament, Carla Blanes Sáez, alumna de 4t d’ESO de l’escola Joviat i guanyadora del concurs de manifestos contra la violència sexual, ha llegit el seu text, una proclama a favor de la llibertat de les dones i contra totes les violències, que ha acabat amb un “si no diem sí, també és un no”.

 

El Consell Municipal de la Dona també ha intervingut a l’acte. En nom seu, Mariona Descarrega Alsina ha afirmat que “hi ha molts tipus de maltractaments i els hem d’eliminar tots, però el que està a l’alça són les violències sexuals”. En aquest àmbit s’ha referit a les sentències “injustes” de casos com els que s’han jutjat en relació a fets ocorreguts a Manresa. La representant del Consell ha assegurat que cal que la justícia no sigui còmplice amb els agressors per tal que “les dones ens puguem sentir lliures”.

 

Al seu torn, la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Alba Camps Roca, ha recordat que enguany hi ha hagut 8 dones assassinades a Catalunya per part d eles seves parelles o exparelles, i que aquest és un problema que ens afecta “els 365 des de l’any”. Camps s’ha referit a diverses tipologies de desigualtats i violències, com l’econòmica, la institucional, la sexual, la psicològica o la física, i ha afirmat que “el sistema judici, les lleis i els fonaments socials i polítics són masclistes. Les estructures sobre els que es construeix la societat se sustenten en la masculinitat i el patriarcat”. La delegada ha llegit un fragment del Manifest Institucional i ha acabat la seva intervenció demanant “igualtat, llibertat i feminisme”.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha recordat que “a Manresa, tristament, enguany ens ha tocat viure molt de prop la xacra de la violència masclista. Malauradament hem viscut casos molt greus, dels quals els mitjans de comunicació s’han fet ressò. Han estat moments molt durs per a tots i totes. I per això, més que mai i amb més força que mai, a Manresa i arreu, les institucions i la societat civil treballem posar fi d’una vegada a aquesta xacra”.

 

Valentí Junyent considera que “som lluny encara de la igualtat i equitat. La dona continua en una posició de desigualtat. I el que és pitjor, es continuen donant múltiples casos de maltractaments”. Segons ell, “la societat es fa forta, es va perdent la por a denunciar i creixen les xarxes d’autoajuda, de suport a les persones agredides. Però queda encara molta feina per fer. Entre tots i totes, agents socials i institucions, hem de continuar organitzant accions i actes de sensibilització, i també donant suport directe a les persones que han patit agressions i a les seves famílies. Ho hem fet i ho farem fent. És un problema que ens preocupa enormement i no defallirem en aquesta batalla”.

 

L’alcalde ha remarcat que cal valorar “el treball de la regidoria de la Dona, de les professionals del SIAD, del Consell municipal de la Dona i de manera especial, valoro la participació activa dels alumnes dels centres escolars, de la gent gran i de totes les entitats manresanes que ajuden a farcir un programa d’accions i activitats atractiu, però sobretot un programa molt útil i compromès”. Per a Junyent, la sensibilització “és imprescindible per fer camí i assegurar-ne un futur millor, un futur sense violència”.

 

L’acte ha acabat amb una emotiva representació de l’acció teatral “Cadires buides”, a càrrec de la ballarina Laia Rivero Prieto, juntament amb alumnes dels institut Guillem Catà i Lluís de Peguera, al centre de la plaça Major. L’acció, amb la col·laboració de l’actriu Roser Rojas a la locució, ha recordat que la violència masclista afecta la societat en conjunt i dones de totes les edats i condicions.

Documents relacionats

  • imagen