El Ple de gener aprova sancionar les entitats financeres que tinguin pisos buits i reclama la gratuïtat de l'autopista C-16 per als residents al Bages

El Ple Municipal del mes de gener ha aprovat per unanimitat una esmena de substitució de CiU, ERC i PP a les proposicions d’ERC i de la CUP. Aquesta última ha estat defensada, fent ús del reglament de participació ciutadana, pel representant de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) Bernat Sorinas. 

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa del mes de gener ha aprovat amb el suport unànime de tots els grups municipals –CiU, PSC, ERC, PP, PxC i CUP- una esmena de substitució presentada per CiU, ERC i PP per a potenciar la incorporació al mercat del lloguer dels habitatges buits que resumia les dues proposicions presentades per ERC i la CUP i que contempla, entre d’altres mesures, sancionar entitats financeres i grans empreses que tinguin pisos buits.

La proposició de la CUP ha estat defensada, fent ús del reglament de participació ciutadana, pel representant de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) Bernat Sorinas.

L’esmena aprovada planteja elaborar i aprovar programes d'Inspecció a fi de detectar, comprovar i registrar els immobles que es troben en situació de permanent desocupació, començant pels que són propietat d'entitats financeres i altres grans empreses; la imposició de fins a tres multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros si transcorregut el termini fixat no s’ha produït l'ocupació de l'immoble; i iniciar procediments sancionadors per infracció molt greu en cas que es mantingui la desocupació de l'habitatge un cop esgotat el termini atorgat per a corregir la situació.

D’altra banda, en el mateixa sessió, s’ha aprovat també per unanimitat la proposició presentada per CIU, PSC, ERC, PP I CUP per reclamar a la Generalitat l'alliberament del peatge a l'autopista C-16 pels ciutadans i ciutadanes residents al Bages per avançar en el procés de reduir el volum de trànsit de la C55 i augmentar-ne la seguretat, així com la revisió de la política tarifària per a la resta d’usuaris.

La moció sobre les mesures de millora de la seguretat a la C-55 també demana al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que prioritzi les actuacions de millora de la seguretat en les carreteres C-55 i C-58 en aquells punts que registrin una major accidentalitat en els exercicis 2014 i 2015, en la línia de les obres recentment finalitzades a la C-55 al seu pas per Manresa i per Castellbell i el Vilar.

I a més a més que les esmentades actuacions s’executin en els exercicis 2014 i 2015, i tinguin per finalitat la millora del ferm, la senyalització (vertical, horitzontal i d’orientació), la redistribució de carrils, la revisió de trams d’avançament i carrils addicionals, la il·luminació (especialment de la variant de Manresa) i la formació de rotondes. I que s’adeqüin sistemes de contenció de vehicles i s’implementin separadors entre sentits, arreu on sigui tècnicament possible.

Una altra de les proposicions aprovades amb els vots de PSC, ERC i la CUP ha estat la que ha presentat aquesta última formació en contra de la reforma de la Llei de l’avortament, defensada també amb una intervenció al Ple de Núria Canal, en nom d’Acció Lila. El PP hi ha votat en contra i CiU, PxC i la regidora del PSC Chus Pérez s’han abstingut.

En el mateix Ple, el regidor d’Hisenda i Governació, Josep Maria Sala, ha informat sobre la pròrroga del pressupost del 2013 per al 2014, a l’espera que es faci el tancament pressupostari de l’any i es pugui plantejar l’elaboració del nou pressupost per a aquest exercici.

Ordre del dia del Ple ordinari del 16-1-2014