L'alcalde de Manresa dicta un ban amb un recull de mesures contra la propagació del coronavirus i recomanant el confinament de la ciutadania

BAN


Valentí Junyent Torras, alcalde president de l'Ajuntament de Manresa, 


FAIG SABER

 

Que la situació epidemiològica derivada del coronavirus SARS-CoV-2 obliga a estar permanentment subjectes a les revisions que s’acordin per les autoritats competents, especialment per les sanitàries.

 

1. Que el Govern de la Generalitat, davant de la situació d'emergència arran de l’afectació pel coronavirus SARS-CoV-2, ha anat adoptant diverses mesures per reduir l'activitat i evitar les concentracions de persones per prevenir contagis.

 

El 12 de març va decidir el tancament, a partir del dia 13 de març, de tots els centres educatius de Catalunya de titularitat pública, privada concertada, privada o de qualsevol altra titularitat, i a les diferents etapes educatives.

 

Des del 14 de març van entrar en vigor, amb una vigència de 15 dies mínim, les següents restriccions en l’exercici d’activitats per prevenir i controlar la taxa d’infecció:

 

- Transport públic: un terç de la seva capacitat i increment de desinfecció

 

- Tancaments i suspensions en l’àmbit d’oci

  • Esportiu: estacions d'esquí i de muntanya, gimnasos i altres instal·lacions esportives públiques i privades
  • Cultural: teatres i cinemes i tots els espectacles públics
  • Festiu: sales de festa i de concerts, pubs i discoteques, karaokes, salons de joc (casinos, bingos i recreatius)
  • Parcs d'atraccions i temàtics i qualsevol altre d'oci o de lleure.

 

- Tancament restauració: bars, cafeteries, restaurants i altres establiments de restauració. Excepte en establiment hoteler, centre sanitari o social residencial.

 

- Tancament de centres comercials, incloent grans superfícies i galeries, excepte els establiments dedicats exclusivament a la venda d’alimentació, neteja i higiene.

 

- Caça i pesca

  • Prohibició de batudes de caça i caça col·lectiva (dos o més caçadors) S'exceptuen les comarques de l'Alt i Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Selva i Osona a l'est del meridià de Vic, i les actuacions en aplicació d'autoritzacions excepcionals per danys a agricultura.
  • No s'autoritzarà cap concurs o competició de pesca continental o caça.

 

- Serveis socials

  • Tancament dels centres i serveis de la xarxa socials pública (infantil, discapacitat, dependència i prelaborals)
  • Suspensió de les activitats en els centres ocupacionals, excepte els que requereixin continuïtat de l'atenció
  • Suspensió de les visites presencials de Serveis Tècnics de Punt de Trobada.
  • Els serveis socials públics i privats podran atendre les necessitats de les persones usuàries amb la diligencia que exigeix la naturalesa del servei.

 

- Suspensió de vetlla de persones mortes per COVID-19.

 

2. Que amb posterioritat a aquesta decisió, el govern de l’Estat va declarar l’Estat d’Alarma a per fer front a la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus COVID-19.

 

En aplicació d’aquesta declaració de l’Estat d’Alarma, els ciutadans només podran circular per la via pública, quan sigui imprescindible, per a les següents activitats:

 

a) Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

b) Assistència a instal·lacions sanitàries.

c) Desplaçament al lloc de treball per a la seva prestació laboral, professional o empresarial.

d) Tornar al lloc de residència habitual.

e) Assistència i cura de menors, gent gran, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

f)  Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.

g) Per causa de força major o per situació de necessitat.

h) Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa, que haurà de fer-se individualment, llevat que s’acompanyi persones amb discapacitat o per una altra causa justificada.

 

Es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les anteriors activitats o per al repostatge en gasolineres o estacions de servei.

 

Tota persona que contravingui aquestes disposicions serà objecte de denúncia pels agents de l’autoritat.

 

3. Que l’Ajuntament de Manresa també ha adoptat en els últims dies diverses disposicions per desenvolupar els acords dels governs de la Generalitat i de l’Estat amb actuacions preventives per tal d’evitar la propagació de la malaltia entre la població de la nostra ciutat que seran vigents fins al 26 de març, amb possibilitat de ser prorrogades en funció de l’evolució de la situació.

 

- Tancar els equipaments municipals i suspendre totes les activitats que s’hi realitzen, a excepció dels Serveis Socials bàsics i les activitats laborals pròpies.

 

- Suspendre totes les activitats recreatives, de qualsevol tipus, que es realitzin a la via pública i que requereixin autorització municipal.

 

- Recomanar a la ciutadania i les entitats que evitin les activitats que impliquin concentracions de persones, seguint les indicacions de la Generalitat de Catalunya.

 

- Ampliar l’horari d’atenció telefònica municipal del 010, que funcionarà de dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i dissabte i diumenge de 9 a 14 h.

 

- Suspendre les activitats de les llars d’infants municipals, el Conservatori Municipal de Música i l’Escola d’Art.

 

- Deixar de prestar atenció presencial, a partir de les 12.00 h del dia 13 de març, en els serveis municipals, de forma que tota l’atenció al públic passava a ser telefònica i telemàtica, que seria reforçada.

 

- Suspendre els terminis administratius per a la tramitació dels procediments municipals.

 

- Establir la gratuïtat del servei d'estacionament regulat  (zona blava).

 

- Suspendre el mercat setmanal dels dimarts de la Font dels Capellans, excepte les parades de productes d’alimentació.

 

- Tancar l’accés als parcs municipals.

 

- Recomanar a la ciutadania que es mantingui confinada als seus domicilis, seguint les indicacions del Govern de la Generalitat, i que només faci els desplaçaments que siguin absolutament imprescindibles, en compliment de les normes establertes i les recomanacions pel que fa a la higiene evitant aglomeracions i mantenint sempre una distància mínima d’un metre per evitar possibles contagis.

 

El què es publica per a general coneixement,

 

Manresa, 16 de març de 2020

L’alcalde