El Ple de maig aprova la recerca d'una solució per evitar el desallotjament de l'Ateneu Popular la Sèquia

Durant el Ple es va aprovar que l’Ajuntament actuï judicialment contra els que faci apologia de la xenofòbia i el genocidi. Una proposició del PSC i la CUP sobre la renda mínima no rep el suport del ple. 

L’Ajuntament de Manresa ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals una moció presentada pel grup municipal de la CUP, a petició de l’entitat veïnal Federació d’Associacions de Veïns de Manresa i de l’Ateneu Popular la Sèquia, per reconèixer el valor social de l’Ateneu Popular La Sèquia i per promoure una solució acordada al conflicte legal sobre l’edifici que utilitza. 

Per defensar la feina que es fa a l’Ateneu ha pres la paraula Núria Canal Àvila, en representació de l’Associació Cultural BATZAC, la qual ha agraït a tots els grups municipals el seu suport i per deixar clara la intenció de seguir en aquest espai que tant estimen i cuiden, i que ha de suposar un motor de canvi social per a la ciutat de Manresa. 

L’equip de govern ha valorat molt positivament la tasca que es fa des de totes les entitats de la ciutat i el valor social i cultural que tots aporten a la ciutat, i ha manifestat la voluntat de contribuir a trobar una solució a aquest conflicte sobre l’edifici que utilitza l’Ateneu popular la Sèquia, una solució satisfactòria per a tothom i regularitzada en el marc legal i de seguretat. 

Per altra banda, el ple ha rebutjat una proposició presentada pels Grup Municipals del PSC i de la CUP, a proposta d’ICV Manresa i de l’Assemblea Local d’EUiA, per donar suport a l’aprovació d’una llei que asseguri que totes les persones tindran assegurades les necessitats bàsiques. 

La moció ha estat defensada, utilitzant el reglament de participació ciutadana, per Maribel Luzón en representació de Comissions Obreres- Catalunya Central (CCOO), i Ricard Sánchez en representació de l’Associació Cultural Batzac. 

La moció ha estat rebutjada per 11 vots negatius (11 CiU), 10 vots afirmatius (3 PSC, 3 PP, 2 PxC i 2 CUP), i 3 abstencions (ERC). CIU i ERC han coincidit en la necessitat de la consecució de la sobirania de Catalunya i dels recursos econòmics suficients per donar resposta a les creixents demandes socials com un pas previ i necessari. 

Una altra proposició del Grup Municipal de la CUP per declarar Manresa Ciutat Antifeixista ha estat aprovada per unanimitat, amb una esmena d’ERC, per tots els grups municipals. En nom de Manresa Antifeixista i fent ús del reglament de participació ciutadana, ha parlat Morena Stefani, en representació de l’Associació Cultural Batzac 

L’Ajuntament ha aprovat que Manresa es declari formalment Ciutat Antifeixista, que es faci una campanya permanent de neteja de propaganda d'activitats que incitin la discriminació racial, ètica o cultural o de qualsevol altre tipus,evitant així que a la ciutat s'hi trobin pintades, cartells, adhesius o fulletons racistes i feixistes; o que l'ajuntament condemni formalment, denunciant i personant-se com a part quan calgui, totes les manifestacions i declaracions que facin apologia del racisme, de la xenofòbia, del genocidi o de la discriminació contra els drets humans 

En el mateix ple s’ha aprovat una proposició del Grup Municipal de CiU per a la reafirmació del suport a la Declaració de Sobirania del Parlament i el dret a decidir del poble de Catalunya. El Ple l’ha aprovat per 16 vots afirmatius (11 CIU, 3 ERC i 2 CUP), 5 vots negatius (3 PP i 2 PxC), i 3 abstencions (3 GMPSC). 

Finalment, s’ha presentat una moció urgent al ple del 16 de maig del 2013 que presenten el Grups Municipals del PP, ERC, PSC i CUP perquè el govern de Manresa refaci el conveni amb la Federació d’Associacions de Veïns per a poder donar continuïtat al Pla Comunitari. La moció ha estat aprovada per 11 vots afirmatius (3 PSC, 3 ERC, 3 PP i 2 CUP) i 13 abstencions (11 CiU i 2 PxC). El debat ha comptat amb la participació del president de la federació de barris, Enric Martí.

Ordre del dia del ple del 16-5-2013