Manresa participa a la 18a Setmana Europea de Regions i Ciutats presentant dues experiències locals sobre apoderament de la ciutadania

A causa de la Covid-19, enguany l’esdeveniment se celebra íntegrament en format digital al llarg de 3 setmanes, cadascuna de les quals està dedicada a un eix estratègic en concret: del 5 al 9 d’octubre, “Apoderament ciutadà”; del 12 al 16 d’octubre, "Cohesió i cooperació”; i del 19 al 22 d’octubre, "Europa verda”.

 

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha participat a la 18a edició de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats (European Week of Regions and Cities – EWRC), l’esdeveniment europeu per excel·lència dedicat a tots aquells temes d’interès local i regional. Les jornades estan organitzades conjuntament pel Comitè Europeu de les Regions i la Comissió Europea, i pretenen donar veu als municipis i regions de la UE i servir de plataforma per promoure bones pràctiques i el networking.

 

A causa de la Covid-19, enguany l’esdeveniment se celebra íntegrament en format digital al llarg de 3 setmanes, cadascuna de les quals està dedicada a un eix estratègic en concret: del 5 al 9 d’octubre, “Apoderament ciutadà”; del 12 al 16 d’octubre, "Cohesió i cooperació”; i del 19 al 22 d’octubre, "Europa verda”.

 

L'Ajuntament de Manresa ha participat activament en dos dels tallers virtuals que es van dur a terme el passat dimecres 7 d'octubre, dins del bloc d'apoderament de la ciutadania.

 

El primer taller, que es va fer al matí, portava per  títol "Small towns fighting long term decline" (Ciutats petites que  combaten el declivi de llarg termini). Hi va intervenir la tècnica de Relacions Internacionals Sònia Puyol, juntament amb els  alcaldes de les ciutats d'Altena (AL), Melgaço (PO) i Idrija (ESL),  que amb altres tres ciutats europees formen part de la  xarxa URBACT Re-growCity. Manresa va parlar del projecte de creació  d'un grup de voluntariat i suport mutu al Centre Històric de  Manresa,  anomenat La Canal.

 

El segon taller, que es va fer a la tarda, va ser organitzat per la xarxa de ciutats mitjanes europees Eurotowns, de la qual Manresa n'és membre actiu, amb el títol "We know you, you know us! How medium-sized cities empower their citizens in a closer way" (Et coneixem, ens coneixes! Com les ciutats mitjanes poden empoderar els seus ciutadans d'una forma més propera). Al taller hi va intervenir la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols. També es van mostrar experiències i bones pràctiques de Roeselare (BE), Reggio Emilia (IT) i Jyväskylä (FI). El debat va ser conduit per Carol Thomas, representant del Consell de Municipis i Regions d'Europa, i va ser presentat per les ciutats de Sindelfingen (AL) i Gävle (SU).

 

Manresa va exposar la seva iniciativa d'empoderament de la ciutadania a través de la sensibilització i implicació de la comunitat local en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per l'ONU el 2015, així com en l'elaboració, implementació i avaluació de l'Agenda Manresa 2030. Aquest procés participatiu s'havia de posar en marxa abans de l'estiu, però a causa de les restriccions provocades per la Covid-19 s'ha reformulat i s'ha iniciat recentment. Al taller es van donar a conèixer els detalls del projecte i el disseny de les eines de sensibilització i participació ciutadanes. Els dos tallers van esgotar totes les inscripcions, que eren de 150 assistents per sessió.

 

La participació a la 18a Setmana Europea de Regions i Ciutats ha estat una oportunitat per Manresa per tal de donar-se a conèixer als fòrums europeus de governs locals i regionals, i projectar-se així internacionalment, alhora que ha pogut mostrar experiències locals d'èxit i aprendre bones pràctiques d'altres ens europeus.

 

Documents relacionats

  • imagen