La doctora Maria Dolors Riera i Colom rebrà el primer Premi Rosa Argelaguet i Isanta – Premi del Campus Manresa

Enginyera de mines, enginyera industrial especialitat metal·lúrgica i doctora d’enginyeria industrial, el jurat en destaca la seva trajectòria professional i la seva implicació en el territori i en despertar vocacions industrials entre les dones.

imagen

La doctora Maria Dolors Riera i Colom (Monistrol de Montserrat, 1956) rebrà el primer Premi Rosa Argelaguet i Isanta – Premi del Campus Manresa, un guardó creat recentment amb la voluntat de reconèixer, promocionar i sensibilitzar el paper de les dones que han contribuït activament en alguna activitat d’investigació, de divulgació o de docència en l’àmbit de les ciències, així com per recordar i reconèixer la figura de Rosa Argelaguet i Isanta.

Enginyera de mines, enginyera industrial especialitat metal·lúrgica i doctora d’enginyeria industrial, el jurat destaca de Maria Dolors Riera i Colom la seva trajectòria professional i la seva implicació en el territori i en despertar vocacions industrials entre les dones. Colom és titular d’universitat i ha realitzat tota la seva carrera a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on també ha tingut càrrecs de gestió. Del 2001 al 2018 ha estat Cap de Simulació i Disseny Innovador a la Fundació Centre Tecnològic de Manresa, actualment Eurecat, on encara participa en projectes com a personal UPC.

Pel que fa a la recerca, destaca en les àrees de ‘Modelització i simulació del comportament mecànic de materials’ i en la de ‘Processos de conformat per deformació plàstica’. Pertany als grups de recerca de la UPC Manresa ‘Grup de Recerca en Mineria Sostenible – GREMS’ i al ‘Smart Sustainable Resources – SSR’, aquest darrer amb segell TECNIO. Ha participat en 31 projectes R+D+I que inclouen dos doctorats industrials i el 2019 va sol·licitar una patent. Ha publicat un total de 94 documents en revistes i congressos. La seva vessant divulgadora també es fa palesa en la publicació de llibres i apunts, així com en la participació en taules rodones com la que va tenir lloc el març de 2016 sobre ‘Dones i ciència’, i organitzada dins el cicle 3Ct (Ciència, Cultura, Coneixement i Talent).

 

El lliurament, tan aviat com la pandèmia ho permeti


La creació del Premi Rosa Argelaguet i Isanta – Premi del Campus Manresa es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics en el ple municipal d’aquest passat desembre amb la voluntat d’atorgar-lo anualment al voltant de cada 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, per tal de reconèixer a dones de l’àmbit STEM del nostre territori i donar-los-hi visibilitat. Amb motiu de la Covid-19, però, encara no s’ha fixat la data per a l’acte de lliurament d’aquesta primera edició del guardó. L’Ajuntament de Manresa n’informarà tan bon punt la pandèmia ho permeti.

Rosa Argelaguet i Isanta (Sallent, 1958 – Manresa, 30 de gener de 2020) va ser doctora en enginyeria industrial i directora de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa de la UPC. Va destacar entre molts altres fets per ser una dona molt activa en l’àmbit científic al Bages, no només en la seva faceta d’enginyera i de gestora de la UPC, sinó també per la profunda implicació i preocupació per aconseguir despertar vocacions científiques femenines. El premi que porta el seu nom vol distingir la tasca de dones que, com ella, treballen per impulsar el paper de les dones a la ciència i, alhora, reconèixer la dedicació de la mateixa Argelaguet per assolir aquest objectiu.

El jurat d’aquesta primera edició està format per Cristina Cruz Mas, regidora delegada d’Ocupació, Empresa i Coneixement —que ha actuat com a presidenta—; Josep Gili Prat, regidor delegat d’Ensenyament i Universitats; Andrés Rojo Hernández, en representació del grup municipal C’s; Gemma Boix Pou, en representació del grup municipal Fem Manresa; Joaquim Garcia Comas, en representació del grup municipal PSC; Xavier Cano Caballero, Cap del Servei de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Manresa; Sara Campabadal Donadeu, Tècnica d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa; i Raquel Aranda Magnet, Tècnica d’Administració General, que ha actuat com a secretària.

Documents relacionats

  • imagen