Recepció a l’Ajuntament de l’enginyer manresà que va crear el satèl·lit Enxaneta, que orbita a l’entorn de la Terra amb el nom de la ciutat

Jaume Sanpera Izoard és manresà i actualment és el màxim responsable de Sateliot, l’empresa que va desenvolupar i llançar a l’espai l’Enxaneta, el primer satèl·lit que orbita a l’espai amb l’objectiu d’oferir connectivitat global en 5G. Sanpera ha estat rebut a l’Ajuntament, aquest migdia, i ha fet lliurament a l’alcalde d’un document en què consta que l’Enxaneta porta gravat el nom de la ciutat, en record de la seva ciutat d’origen.

imagen

El 22 de març passat, des d’un cosmòdrom del Kazakhstan, i a bord del coet rus Souiz 2, va ser llançat a l’espai l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit artificial desenvolupat a Catalunya, amb el suport de la Generalitat. L’empresa que el va crear és Sateliot, que té com a director general l’enginyer i empresari manresà Jaume Sampera, un emprenedor que ha impulsat diversos projectes tecnològics i que ara és l’ànima d’aquesta aventura espacial.

 

L’Enxaneta és el primer d’un centenar de nanosatèl·lits que l’empresa Sateliot té previst llançar a l’espai els propers anys. L’objectiu és crear una “constel·lació” que té per finalitat oferir connectivitat global en 5G i desenvolupar el que s’anomena Internet de les Coses. D’aquesta manera, aquests aparells que orbiten a baixa altura permetran la comunicació i l’obtenció de dades fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura. Així doncs, com a “antenes” situades a 500 quilòmetres de la Terra, per permetre la cobertura en llocs de difícil accés, cosa que permetrà facilitar qüestions com controlar el cabal de rius i reserves d’aigua, fer un seguiment de la fauna salvatge i protegir-la, rebre dades meteorològiques d’estacions en llocs remots, com als mars, als deserts, etc.

 

Aquest migdia, Jaume Sanpera Izoard i altres representants de Sateliot han visitat l’Ajuntament de Manresa, on han estat rebuts per l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia; el regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili Prat. En la recepció, Sanpera ha explicat el funcionament de la constel·lació de satèl·lits que tenen previst llançar a l’espai i les seves múltiples aplicacions en molts camps. També ha fet lliurament de l’alcalde d’un document acreditatiu del fet que l’Enxaneta porta gravat al seu interior el nom de Manresa, pel fet que és la ciutat de Sanpera, així com de Brindisi, lloc d’origen del seu soci.

 

L’alcalde de Manresa ha felicitat Sanpera pel projecte i ha recordat que Manresa s’està convertint en “capital” de qüestions vinculades a l’espai, atès que el també manresà Ignasi Ribas és un astrofísic reconegut i, com Sanpera, “porta el nom de Manresa al món i fins i tot a orbitar el voltant de la Terra”. L’alcalde s’ha felicitat del talent manresà “en un àmbit absolutament de futur, el que té a veure amb la tecnologia, les telecomunicacions, la ciutat intel·ligent... El món camina cap aquí i és esplèndid estar ben posicionats i tenir especialistes de renom en aquest àmbit”.

 

L’Enxaneta passa dos cops al dia per sobre de Manresa i fa 15 voltes a la Terra cada dia

 

El nanosatèl·lit Enxaneta, amb el nom de Manresa al seu interior, circula a l’entorn de la Terra, a una distància de 556 quilòmetres, i a una velocitat d’uns 7 quilòmetres per segon, és a dir, més de 25.000 Km/h.  L’aparell sobrevola Catalunya dues vegades cada dia i fa una volta a la Terra cada 95 minuts. És a dir, cada dia fa 15 voltes a la Terra.

Documents relacionats

  • imagen