Manresa viurà una setmana dedicada a recordar el rodatge de la pel·lícula ‘Plácido’ de Berlanga, ara fa 60 anys

Del 17 al 23 de maig, una desena d’activitats coorganitzades per l’entitat El Galliner dins dels actes de la ‘Comissió Manresa, acció!’,commemoraran que fa 60 anys del rodatge a Manresa de ‘Plácido’, una de les pel·lícules més reconegudes de la història del cinema espanyol, rodada pel director valencià Luis García-Berlanga Martí, un film que va ser candidat a l'Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

imagen

Hi haurà projeccions, xerrades, taules rodones i altres activitats adreçades a tots els públics i amb la implicació d'una bona part del teixit associatiu i cultural de Manresa: associacions de veïns, Cineclub, Foto Art, Cercle Artístic, escoles, instituts o residències de gent gran, entre altres.

 

La Setmana Plácido forma part de l’Any Plácido, que es va presentar al públic el passat 29 d’abril.Enguany se celebren els 125 anys de la primera projecció de cinema a Manresa, i també els 60 anys del rodatge a la nostra ciutat de ‘Plácido’. Amb aquest motiu, l’Ajuntament de Manresa, Cineclub Manresa, El Galliner, Cinemes Bages Centre, el CLAM i diverses persones vinculades amb el món del cinema de la ciutat —i agrupades en una comissió organitzadora— han sumat esforços per impulsar una programació d’activitats amb l’objectiu de reforçar la imatge de Manresa amb el cinema, potenciar la cultura cinematogràfica dels manresans i manresanes i posar en valor els actius de la ciutat vinculats a la indústria cinematogràfica.

 

 

Origens de la Setmana Plácido

 

Arran del projecte Teatres i Cinemes de Manresa engegat per El Galliner com a entitat  administradora de la Festa de la Llum 2021, l'entitat va rebre la proposta d'integrar-se a la comissió encarregada d’homenatjar enguany el cinema per dos fets importants per la ciutat: els 60 anys del rodatge de ‘Plácido’(1961) i els 125 anys de l'arribada del cinema a Manresa (1896).

 

Durant el treball de recerca realitzat per El Galliner sobre ‘Teatres i Cinemes’ es va veure que hi ha havia dos esdeveniments que formen part de la memòria col·lectiva dels manresans i les manresanes. Per una banda, el muntatge de ‘La hidalga del valle’, el 1954 a les escales de la Seu de Manresa. Hi van participar prop de 600 manresans i manresanes de diferents entitats i el film va ser vist per mes de 14.000 persones. De l'altra banda, el rodatge, el març de 1961, de la pel·lícula ‘Plácido’.

 

Amb aquest antecedent, quan el Galliner es va incorporar a la Comissió del cinema, de seguida va veure que recordar la filmació de ‘Plácido’, 60 anys després, podia ser un bon projecte de dinamització sociocultural per treballar conjuntament amb la resta d'entitats i persones de la comissió.

 

Així, la Setmana Plácido serà una bona oportunitat per a molts manresans i manresanes per recordar i ens molts casos descobrir el que va representar per Manresa aquest rodatge, que compta amb un gran contingut d'escenaris manresans.

 

 

LA SETMANA PLÁCIDO

 

- Dilluns 17 de maig: a les 23: 30 h. 
Projecció pel Canal Taronja TV del documental"La ciutat de Plàcido" de Joan Soler. El documental es repetirà dimarts 18 a la 01 h, dimecres 19 a les 12 h i diumenge 23 a les 10 h.

 

- Del 17 al 21 de maig: 
Es projectarà la pel·lícula ‘Plácido’ als instituts i centres de secundària de Manresa. Des del portal Memòria.cats'ha preparat una fitxa pedagògica per facilitar la tasca del professorat. La pel·lícula s'adreçarà als alumnes de 3r i 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat. També, al llarg de la setmana, es passarà la pel·lícula a les residències de gent gran i a centres de dia de Manresa.

 

- Dimecres 19 – 19 h – Espai Plana de l’Om
Xerrada ‘La Manresa de 1961’, a càrrec de l'historiador Francesc Comas.
Es recordarà com era Manresa l'any 1961 en els aspectes culturals, polítics, urbanístics, industrials, comercials, sobre mitjans de comunicació i fets importants d'aquell any.

 

- Dijous 20 – 19 h - Espai Plana de l’Om
Taula rodona amb persones que van participar o recorden el rodatge de ‘Plácido’: Paquita Blanch, Enric Macià, Manel Quinto... Moderarà Joan Barbé. 

 

- Divendres 21 – 19 h - Espai Plana de l’Om
Recorregut virtual pels escenaris del rodatge de ‘Plàcido’: Estació de Renfe, Plaça Major, Sant Miquel, la Plana de l'Om, plaça Sant Domènec... a càrrec de Francesc Comas. Al llarg del recorregut es contrastaran fotografies de llocs que surten a la pel·lícula amb fotografies actuals realitzades per membres de Foto Art.

 

- Dissabte 22 - a les 18 h
Projecció simultània de la pel·lícula ‘Plàcido’des de 23 locals diferents de Manresa. Aquesta acció s'ha preferit fer-la en locals de poc aforament i poder acostar el coneixement i la visió de ‘Plácido’ a tots els manresans i manresanes dels diferents barris de la ciutat. Per això es compta amb la col·laboració de les associacions de veïns, de la Federació d’Associacions de Veïns i d’entitats culturals i centres d'oci. L’aforament previst per a cada espai seguirà la normativa establerta pel Procicat. Els 23 espais i el seu aforament són aquests: 

 

Agrupació Cultural del Bages

30

Barri Antic

Els Carlins

90

Barri Antic

Centre Cultural del Casino

30

Passeig i rodalies

Coro de Sant Josep

60

Barri Antic

El Sielu

35

Barri Valldaura

Escola La Font

60

Font Capellans

Escola Serra i Húnter

60

Barri La Balconada

Espai 1522

30

Barri Antic

Espai Plana de l'Om

80

Barri Antic

General Store

20

Barri Plaça Catalunya

Local ANC

30

Barri Vic-Remei

Local AV Cal Gravat

15

Barri Cal Gravat

Local AV Crta. Santpedor

20

Barri Ctra Santpedor

Local AV Els Comtals

12

Barri Els Condals

Local AV Poble Nou

50

Barri Poble Nou

Local AV Sant Pau

12

Barri de Sant Pau

Local Casal Gent Gran AV Valldaura

30

Barri Valldaura

MTM (Manresa Teatre Musical)

25

Barri Valldaura

Montepio de conductors

60

Barri Vic-Remei

Nou Casal Mion

60

Mion-Puigberenguer

Restaurant Miami

20

Barri Antic

Sala 2000 (Institut Lacetània)

90

Barri Poble Nou

Sala Gòtica Hospital Sant Andreu

20

Barri Vic Remei

 

Abans de la projecció, es farà a cada espai una petita presentació a càrrec dels alumnes dels cicles formatius d'ASCT (Animació Sociocultural) i Integració de l'Institut Guillem Catà i, en acabar, les persones que ho desitgin podran participar d’un petit col·loqui.

 

- Diumenge 23: 
Des de les 9 del matí i al llarg de tot el dia al pati del Kursaal es pintarà de forma col·laborativa un mural sobre una tela de grans dimensions. El mural reproduirà el cartell de la pel·lícula i l'acció estarà coordinada per l'escenògraf Josep Castells i l'artista manresà Txema Rico. Es convidarà a participar-hi famílies, joves del batxillerat d'Arts Escèniques del Peguera, alumnes i professorat de l'Escola d'Arts, membres del Cercle Artístic i altres artistes plàstics de Manresa. L'acte és obert a tothom i caldrà fer la inscripció prèvia en franges horàries de 20 minuts i en grups reduïts, seguint les normes del Procicat. A les 8 del vespre està previst aixecar la tela i veure el resultat aconseguit. El mural es penjarà a la façana del Kursaal durant uns dies. 

 


INCRIPCIONS I RECOLLIDA D'INVITACIONS

 

Totes les activitats de la Setmana Plácido són gratuïtes, però caldrà fer la inscripció prèvia i recollir una invitació. Les invitacions es poden recollir a través del web http://www.galliner.cat, presencialment a les taquilles del teatre Kursaal i en alguns casos en els locals de les entitats coorganitzadores, a partir de dimarts 11 de maig.


 

ACTIVITATS PARAL·LELES


Inauguració d'una placa commemorativa i perfomance

 

Divendres 14 a les 12 del migdia s'inaugurarà una placa, amb la presència de la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols, a les escales que donen als lavabos de Sant Domènec. La placa vol recordar que aquell indret i molts altres, l'any 1961, ara fa 60 anys, van ser escenaris de la filmació d'una de les millors pel·lícules del cinema espanyol. Tot seguit els alumnes de l'EAEM del Cicle Formatiu de teatre del Kursaal faran una performance.

 

A banda, durant el cap de setmana del 14 al 16, el Quiosc de l'Arpa, recentment restaurat, serà el punt d'informació de les activitats de la Setmana Plácido. Allà es podrà recollir el programa de les activitats.

 

 

Projecció al Bar Plácido, menús i fotografia

 

Al Bar Plácido, a tocar de les escales del Carme que van ser també escenari de la filmació, s’hi projectarà la pel·lícula durant la Setmana Plácido. A més, durant la setmana, alguns dels restaurants que formen part del Gremi d'Hosteleria de Manresa oferiran un menú especial amb el nom de Menú Plácido.

 

A banda, el Cercle Artístic de Manresa està preparant unes accions que consisteixen en pintar alguns dels escenaris de la filmació de Plàcido al llarg de la setmana. Els quadres obtinguts en aquesta acció seran exposats posteriorment, així com les fotografies realitzades per Foto Art Manresa.

Documents relacionats

  • imagen