L’Ajuntament de Manresa presenta el projecte ‘Espais Amics’, que converteix els equipaments públics municipals en espais d’atenció i de suport a la ciutadania

La iniciativa s’adreça a tota la ciutadania, però posa especial atenció a les persones grans i a col·lectius que, pel motiu que sigui, tenen dificultats per accedir als recursos que ofereix l’administració. Als equipaments municipals podran fer una trucada d’urgència, aconseguir un espai segur de protecció en cas d’agressió o assetjament de qualsevol tipus, utilitzar els serveis o el canviador infantil, tenir un espai on medicar-se, demanar ajuda per poder fer un tràmit, entendre alguna documentació o imprimir-la, o accedir a un ordinador amb connexió a Internet, entre altres serveis.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat aquest dimecres al matí el projecte ‘Espais Amics’, una iniciativa que pretén donar una nova dimensió ciutadana als equipaments públics municipals, convertint-los en espais on la ciutadania pot acudir en cas de necessitar atenció, suport o informació. Tal com ha explicat la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols, l’objectiu és “visualitzar encara més la voluntat de servei dels equipaments públics municipals, i donar-los a conèixer com a espais de refugi per a persones que puguin tenir una necessitat específica en un determinat moment; un espai amic que s’identifiqui com a lloc on es pot recórrer en cas que els calgui una ajuda”.

 

La regidora ha recordat que els equipaments públics són l’espai on sovint es materialitza la relació de la ciutadania amb l’administració, i on es concreten alguns dels serveis que formen part de l’Estat del Benestar. Serveis que són essencials perquè garanteixen drets bàsics (socials, educatius, culturals, sanitaris...) i contribueixen també al benestar de les persones. Aquests equipaments sovint són també espais de trobada i de socialització; espais que són de tothom, que ajuden a crear comunitat i a vertebrar un territori, un barri o una ciutat. Són espais referencials i, en aquest sentit, el seu caràcter públic adquireix plenament el seu significat: són oberts, gratuïts, participatius, inclusius i propers.

 

És en aquesta línia que neix el projecte ‘Espais Amics’, que està destinat a tota la ciutadania, però que posa especial atenció a les persones grans, col·lectius vulnerables, persones amb mobilitat reduïda o funcional o persones amb dificultats idiomàtiques. És a dir, a aquells col·lectius que, pel motiu que sigui, tenen dificultats per accedir als recursos que ofereix l’administració. Als equipaments municipals, podran fer una trucada d’urgència, aconseguir un espai segur de protecció en cas d’agressió o assetjament de qualsevol tipus, descansar o seure una estona, utilitzar els serveis o el canviador infantil, tenir un espai per medicar-se, demanar ajuda per entendre alguna documentació o imprimir-la, o accedir a un ordinador amb connexió a Internet. Es tracta de petits serveis que, fins ara, en moltes ocasions ja es prestaven de manera informal i que ara, amb la posada en marxa del projecte, es podran oferir d’una manera ordenada i visible.

 

La iniciativa ‘Espais Amics’ neix també per ampliar l’oferta de punts d’informació sobre tràmits i gestions en línia. Cada vegada més, és fa necessari relacionar-se telemàticament amb l’administració per accedir a un servei, tramitar una sol·licitud, formular un suggeriment o una queixa o, simplement, reservar una entrada o demanar hora per a una gestió en dependències administratives. Aquestes petites gestions suposen per a algunes persones una dificultat i una barrera d’accés en igualtat de condicions als serveis públics, sigui perquè no tenen els coneixements informàtics necessaris o perquè no disposen dels elements tecnològics que es requereixen.

 

A partir d’ara, els equipaments municipals oferiran suport per fer gestions a la ciutadania que ho necessiti. En aquest punt, la regidora Anna Crespo ha volgut aclarir que en cap cas els equipaments tramitaran les gestions pels ciutadans, sinó que es tracta d’un servei “d’acompanyament”: s’explicarà com funciona el sistema i es donarà suport a aquelles persones que ho necessitin, a través també dels ordinadors i de la connexió a Internet que els centres ja ofereixen a la ciutadania.

 

El projecte arrenca amb 4 equipaments: el Centre Cívic Selves i Carner, el Casal de les Escodines, la Biblioteca del Casino i la Biblioteca de l’Ateneu Les Bases. En tots quatre edificis es col·locarà un distintiu a l’entrada per identificar-los com a ‘Espais Amics’. La idea és que, de mica en mica, s’hi puguin afegir nous equipaments.

Documents relacionats

  • imagen