Tot a punt per a la celebració de la Fira ViBa i la mostra Vi_suals per posar en valor el vi, l’art i la cultura del territori

Els dos certàmens, que promocionen el territori a través de la cultura del vi, tindran lloc els dies 4, 5 i 6 a l’Anònima. Visites guiades a cellers del Bages, tastos de vi a preus populars, visites professionals, tastos a botigues especialitzades, xerrades, concerts, visites a espais emblemàtics de la ciutat, exposicions fotogràfiques i la mostra de tretze artistes bagencs són algunes de les atractives propostes que es podran gaudir els propers dies. Tota la informació i la reserva d’entrades a firaviba.cat.

imagen

Manresa ja ho té tot a punt per a la celebració d’una nova edició de Viba – Vi del Bages, un esdeveniment amb format de fira que promou el turisme local i que té la voluntat de ser un punt de trobada, dinamització i projecció de futur de la cultura del vi de Manresa i el Bages.  En el marc de la fira, un any més i com és tradicional, tornarà la mostra Vi­_suals, un projecte artístic amb gairebé deu anys d’història que relaciona la cultura tradicional del vi amb els llenguatges contemporanis .

 

En aquesta edició, tant ViBa com Vi_suals —adaptades a les restriccions de la pandèmia— tindran el seu epicentre d’activitats a l’Anònima, on els dies 4, 5 i 6 de juny se celebraran la major part de les activitats programades. La fira ViBa, però, amb la voluntat de deslocalitzar les propostes que s’ofereixen, ja celebra a partir d’aquesta setmana algunes de les seves activitats a diferents punts de la comarca.  

 

Visites guiades a cellers del territori, tastos de vi a preus populars, visites professionals, tastos a botigues especialitzades, xerrades, concerts, visites a espais emblemàtics de la ciutat, exposicions fotogràfiques i la mostra de tretze artistes bagencs al voltant amb concepte  «cercles» com eix d’inspiració, són algunes de les atractives propostes que es podran gaudir els propers dies.     

 

Avui, els dos certamens s’han presentat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols; del president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Joan Soler; del president de Bages Impuls, Ignasi Sala; de la presidenta Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central, Anna Roca, i de membres de Foto Art Manresa i de Cine Club Manresa.

 

 

Fira ViBa, quarta edició

 

L’organització de l’esdeveniment és a càrrec de la Ruta del vi DO Pla de Bages, impulsada des de la DO Pla de Bages i el Consell Comarcal del Bages, de l’associació BagesImpuls i l’Ajuntament de Manresa. Comptant amb Caixabank com a patrocinador principal i amb el suport de diverses empreses i entitats del territori.

 

Amb l’objectiu de deslocalitzar les activitats arreu del territori, aquest cap de setmana 29 i 30 de maig és faran itineraris guiats a poblacions bagenques per conèixer el patrimoni relacionat amb la història de la vinya i el vi. També gran part dels cellers —Cellers Abadal, caves Gibert, Celler cooperatiu d'Artés, Fargas-Fargas, Grau i Grau,  Sanmartí, Solergibert, Collbaix-el Molí i Heretat Oller del Mas— oferiran visites guiades amb tast de vins a preus populars.

 

Enguany les visites professionals proposades volen apropar aquest públic al territori a través de visites de petit format i grups reduïts a diferents indrets del patrimoni vitivinícola. Es podran visitar les tines de la vall del Flequer i el Museu de la memòria de la vinya i el vi de Sant Fruitós de Bages; als cups excavats a la pedra de la zona nord del Bages i al Centre enoturístic del Pla de Bages a Navàs.


La programació d’enguany inclou també diversos tastos a botigues especialitzades, com ara el Nou Celler de Sant Fruitós i Vins Alsina, Taverna 1913, Mas de la Sala, Vinalium, Setè Cel i el Celler del Bages.

 

La ViBa també proposa un conjunt de visites i activitats a  espais emblemàtics de Manresa (Torre Lluvià, carrer del balç, la Sèquia o la Seu) i comarca (Casa Rovira-Cardona), acompanyades d’algun element vinculat amb el vi o una copa d’alguns dels vins de la DO Pla de Bages.

 

 

L’Anònima, centre neuràlgic els dies 4, 5 i 6 de juny

 

El pati de l'Anònima es convertirà en bar de vins (Winebar) durant tot el cap de setmana del 4 al 6 de juny, amb taules per a grup bombolla o fins a 6 amics en diferents franges horàries distribuïdes entre el divendres vespre fins el diumenge al migdia.

 

La tradicional Nit dels Picapolls surt del seu icònic emplaçament al Parc de la Seu per celebrar-se al Pati de l’Anònima en un sopar-tast amb l’acompanyament de la música jazz del duet Mon petit Món. El tast de vins de picapoll s’acompanyarà amb el sopar fred preparat pel Mas de la Sala a base d’embotits i formatges del Bages, pa amb oli i postres. 

 

La música en directe i els espectacles diversos acompanyaran les diferents jornades de la ViBa a l’Anònima, on es podran degustar vins de tots els elaboradors acompanyats de la gastronomia de la foodtruck Rock & Raola.

 

Podeu consultar el programa sencer i fer les reserves anticipades a www.firaviba.cat

 

 

Tretze artistes mostraran la seva creativitat a l’Anònima

 

En el marc de Viba, torna un any més Vi_suals, un projecte que posar en relació i la cultura tradicional del vi amb els llenguatges artístics contemporanis. Amb una trajectòria de gairebé 10 anys, i gràcies a la complicitat de la Denominació d’Origen Pla de Bages, l’Ajuntament de Manresa, la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC), Cine Club Manresa i Foto Art Manresa, Vi_suals ha esdevingut un projecte cultural de referència per la seva tasca divulgativa a l’hora d’apropar la cultura del vi al teixit social de Manresa i comarca.

 

Any rere any, el projecte Vi_suals reuneix el treball de diferents artistes de la zona del Pla de Bages en una mostra que té com a fil conductor un concepte o element vinculat a la viticultura. El programa d’enguany, que parteix del concepte «cercles», va començar a gestar-se l’any 2020 però, degut a l’eclosió de la pandèmia de la Covid, no va poder mostrar-se.

 

Sota l’eix temàtic dels «cercles», la TAVCC presenta un projecte de comissariat que inclou l’obra de 13 artistes plàstics que han incorporat a les seves creacions un cèrcol de ferro de bóta, cedit per cadascun dels cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages que participen en el projecte A més d’aquesta referència directa al món del vi, els «cercles» apel·len al procés vegetatiu de la vinya i són alhora el símbol de l’infinit i la unitat.

 

La mostra, comissariada per la TAVCC a partir de l’adaptació d’un projecte artístic de Roser Oduber, mostrarà el treball que els següents artistes han fet al voltant de la cultura vitivinícola de la comarca del Bages: Ma Àngels Comellas, Marta Genis, Tamara Hernández, Hök, Pep Jaumandreu, Carme Magem, Núria Malé, Carme Margarit, Jaume Mestres, Assumpta Pla,  Joan Ramon Reig, Enric Rodó i Teresa Soler. És artista en formació constant que ha presentat els seus treballs a diferents espais

 

La mostra Vi_suals 2021 s’inaugurarà el divendres 4 de juny a les 7 de la tarda, just abans del ja clàssic tast de picapolls de la fira ViBa. Estarà oberta al públic els dies 4, 5 i 6 a la nau principal del recinte de l’Anònima, al pati del qual hi haurà la fira ViBa

 

 

Exposició fotogràfica col·lectiva «Cercles», a càrrec de membres de FotoArt Manresa.

 

La mostra fotogràfica «Cercles», tindrà lloc a l’Espai Plana de l’Om  i es podrà visitar fins al 13 de juny. L’exposició vol reflexionar sobre la circularitat del procés vitivinícola, en un homenatge a tots els professionals del món del vi. Hi participen: Bernat Bozzo, Josep Brunet, Joan Ant. Closes, Lidia de la Cruz, Felip Freixanet, Queralt Lanza, Jordi Martínez, Gabriel Montes, Pep Moyano, Jordi Preñanosa, Robert Santamaria, Nasi Trape i Pura Travé.

 

L’acte d’inauguració d’aquesta exposició serà dissabte dia 5 a les 12 del migdia, i coincidirà amb l’estrena de dos curtmetratges impulsats per Cine Club Manresa i duts a terme pels artistes Carla Soza, Pau Gros i Aleix Serra. L’entrada dels curtmetratges és gratuïta, però cal reservar entrada a www.kursaal.cat

 

Més informació a http://tavcc.cat

Documents relacionats

  • imagen