Centenars de persones passen per la Festa del Riu

Les activitats s’han celebrat entre el 21 i el 29 de maig a diversos espais de Manresa.

La programació ha permès reflexionar sobre reptes socials actuals.

imagen

El concert espectacle de Xavi Sarrià ‘No s’apaguen les estreles’ va tancar aquest dissabte al vespre nou dies d’activitats en el marc de la Festa del Riu, que aquest any ha recuperat el format presencial i ha posat damunt la taula debats i reflexions sobre reptes socials actuals. 

 

Centenars de persones han assistit a les diverses activitats, on destaquen els diàlegs entre ponents com Maria Llopis i Mar Valldeoriola (Pensar la utopia), Maria Rodó i Nizaiá Cassián (Feminisme i antiracisme) i Manuel Delgado i José Mansilla (La pandèmia de la desigualtat), que s’han dut a terme al pati de l’Anònima i que han superat les assistències de l’edició de fa dos anys. 

 

La Festa també ha inclòs una jornada de pensament a l’Espai Plana de l’Om on, sota el títol ‘Cohabitar és un fer natural’, la cooperativa d’habitatge intergeneracional La Raval reflexionava sobre les cures en el cohabitatge. Així mateix, Ana Aupi i Gustavo Duch van protagonitzar el recital Conspiraciones, un diàleg poètic sobre els principals reptes locals i globals que recull la Festa del Riu: la justícia social i global i un nou diàleg amb l’entorn natural.

 

Tallers a la llera del riu

 

Dissabte al matí va tenir lloc la jornada ‘Gaudim el riu’, que va tenir una molt bona acollida per part dels assistents. La inscripció prèvia a les diferents propostes va garantir una bona distribució de les persones participants i el compliment de les mesures Covid.

 

Les activitats de natura van permetre als assistents conèixer els ocells de l'entorn, el bosc de ribera, la salut de l’aigua i gaudir d'un taller d’herbolari. A més, durant tot el cap de setmana, audioguies va permetre escoltar contes en família.

 

L’Ajuntament de Manresa manifesta que, jornades com aquestes, permeten que la ciutadania s'apropi més a la natura i augmenti la seva consciència ambiental, valorant la importància de respectar la natura i garantir la biodiversitat. En total, van passar 107 persones pels tallers, a més de les famílies que van poder gaudir de les audioguies dels contes.

 

La jornada també va incloure un taller impulsat pel Servei d'informació i Atenció a les Dones (SIAD) i emmarcat en el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones: ‘ioga del riure’. Hi van participar un total de 15 dones,  distribuïdes en 2 grups per complir les mesures Covid.

 

Així mateix, va haver-hi espai per a donar a conèixer el taller ‘Basquet beat’, una proposta de Manresa Jove que, a través de ritmes que es realitzen botant pilotes, va crear complicitat i vincle entre persones d’àmbits molt diferents. En total, hi van participar una trentena de persones.

 

Tot plegat, va permetre que més de 150 persones participessin en tallers representatius de la filosofia de fons de la Festa del Riu. La realització dels actes va comptar amb el suport de voluntariat del projecte Entre tothom (Acció Social). També es va poder votar la nova imatge de Cafè Manresa amb l'objectiu de difondre el comerç just. 

 

Caminada conscient

 

Més de 60 persones van participar en la convocatòria d’Inspiració 2022, dins del projecte Travessa cap al 2022. La caminada per la llera del riu va permetre incidir en valors molt presents en el projecte de la Festa del Riu: la persona com a part de l’entorn natural, la petjada que volem deixar segons ens relacionem amb l’entorn, el valor simbòlic de l'aigua com símbol de vida i com a reflexió sobre la nostra forma de viure. A la part final de la caminada es va exposar el perquè de la Festa del Riu i el projecte de l’Anella Verda.

 

Desfilada tèxtil: més enllà de les aparences per una moda sostenible

 

En la desfilada es van poder presentar 8 projectes d’entitats que aporten alternatives per consumir producte tèxtil de forma sostenible. AMPANS i el cicle d'Integració Social del Guillem Catà van fer una presentació teatralitzada sota la direcció de la Tàtels Pérez Grau. Van aportar materials: Solidança, Yamuna, Weli Weli, Assoc Josep Ma. Cunill pel comerç just, Caritas-Moda re, Cotó Roig, Fund. Vicente Ferrer i cicle formatiu de Fabricació i Ennobiliment de productes tèxtils orientat a moda digital de l’INS Guillem Catà. És una iniciativa coordinada per les regidories d’Inclusió i Acció Social i Cooperació.

 

Documents relacionats

  • imagen