Manresa recupera la Francophonie amb un espectacle que homenatja Jacques Brel, suspès fa dos anys per l’esclat de la pandèmia

L'Associació de Professors de Francès de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i de l’Ambaixada de França, organitzen la 23a edició de la Francophonie, que retorna a Manresa després que els dos darrers anys no es pogués celebrar a causa de la covid-19. L’espectacle central, “Brel, leSpectacle!”, de fet, es va haver de suspendre fa dos anys, el 13 de març del 2020, a causa de l’esclat de la pandèmia. Ara, finalment, es podrà estrenar al teatre Kursaal, el proper dissabte 19 de març. Durant la presentació del programa d’actes, la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols, ha anunciat que s’està treballant aconseguir que Manresa sigui declarada capital cultural de la Francophonie a Catalunya.

imagen

“Brel, lespectacle” és l’obra que protagonitzarà la recuperació de la Francophonie a Manresa, que enguany arriba a la 23a edició. Es tracta d’un espectacle que homenatja el cantautor belga Jacques Brel, un dels referents més representatius de la cançó francesa. Brel n’ha estat un dels destacats exponents, amb una veu extraordinària i una escena molt teatral. En aquest espectacle, el cantautor belga és interpretat magistralment per Olivier Laurent, en una obra plena d’emocions, de passió i creativitat, dirigida per Gill Marsalla, amb la direcció musical de PhilippeVilla.

Completen el repartiment Frédéric Viale (acordió), Tony Sgro (contrabaix), Benoît Pierron (percussió),Sophie Reynaud (ballarina) i Anthony Klein (fotografia). L’espectacle està coordinat per Anna Rotllan Verdaguer, coordinadora de la Francophonie a Manresa. Es podrà veure dissabte 19 de març, a les 8 del vespre, a la sala gran del teatre Kursaal de Manresa.

L’espectacle estrella, “Brel, lespectacle”,  i la resta d’actes de la Francophonie que es duran a terme en aquesta 23a edició han estat presentats en roda de premsa aquest matí al Kursaal per la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols; la coordinadora de la Francophonie a Manresa, Anna Rotllan Verdaguer, i el coordinador de El Galliner, Joan Morros Torné.

Presència de tres cònsols generals als actes de la Francophonie

El mateix dissabte 19, abans de l’espectacle, hi haurà un seguit d’actes al pati del Kursaal, a partir de les 19.15h. La coordinadora de la Francophonie, Anna Rotllan, inaugurarà la 23a edició i, a continuació, es recordaran les víctimes de la guerra d’Ucraïna, amb la interpretació d’El Cant dels ocells a càrrec d’Anna Costa, violoncel·lista i professora del Conservatori de Música.

A continuació, actuaran els gegants de Manresa, l’Hereu i la Pubilla, els gegantins i els Cavallets de Sant Jordi de l’Agrupació Cultural del Bages. Seguidament, l’alumnat de l’Escola Suisse de Barcelona, de l’Escola Espill de Manresa i estudiants francesos de la FUB faran enlairar els “globus de la pau”. Amb aquests actes de diversitat cultural, l’organització vol mostrar els valors de llibertat, solidaritat i defensa dels drets humans, que Manresa comparteix amb la Francophonie. Finament, després de l’espectacle, hi haurà el sopar de la Francophonie al restaurant Kursaal.

Els actes tindran la presència del cònsol general de França a Catalunya, M. Olivier Ramadour; del cònsol general de Malàisia a Barcelona, Jordi Martínez, i del Cònsol General de Suisse a Barcelona, M. Roger Kull. Entre els convidats, també hi haurà l’agregat d'Afers Institucionals del Bureau du Québec de Barcelona, Alfons Calderon; el director de l' Institut Francès de Barcelona M. Max Vasseur; i l’agregat cultural de l' Ambaixada de França, M. Sébastien Portelli.

Un gran dictat per practicar els coneixements de francès

D’altra banda, com a novetat d’aquest any, la Francophonie de Manresa incorpora una activitat lúdica i didàctica alhora, que té un gran pes dins de l’ensenyament francès: el Gran Dictat. L’activitat,  batejada com a “Grande Dicté de la Francophonie à Manresa” tindrà lloc el dijous 17 de març, a 2/4 de 6 de la tarda, a la sala Plana de l’Om. Hi podrà participar tothom qui ho vulgui, que tingui uns mínims coneixements de la llengua francesa, siguin del nivell que siguin. Es tracta d’un dictat lúdic, amb autocorrecció dels mateixos participants, i que inclourà premis i dinamització. En acabat, es projectarà a la mateixa sala “Felicità de Bruno Merle”.

Projecció del film “La déesse des Mouches à feu”

Una edició més, la Francophonie de Manresa col·labora amb el Cineclub Manresa per projectar un film francòfon a l’Espai Plana de l’Om, el divendres 18 de març a les 19:30h. Enguany, es tracta de “La déesse des moches à feu”, dirigit per Anaïs Barbeau-Lavalette, i que està ambientat al Quebec.

Les entrades per assistir a la projecció d’aquest film i per a l’espectacle central de dissabte al Kursaal es poden comprar a la web del teatre Kursaal (kursaal.cat).

Durant la presentació del programa d’actes, la regidora Anna Crespo ha explicat que des de l’Ajuntament s’han iniciat els contactes perquè Manresa sigui reconeguda oficialment amb l’estatus de capital de la Francophonie a Catalunya. “Treballem en aquesta direcció i estem avançant en aquest camí: s’ho mereix la ciutat i s’ho mereix la Francophonie vista amb ulls manresans”, ha manifestat la regidora. Crespo ha elogiat la feina que fa a Manresa l’Associació de Professors de Francès de Catalunya amb la Francophonie, “portant a Manresa espectacles de primeríssima fila”.

Per la seva banda, Anna Rotllan, ha afegit que la Francophonie a Manresa no és només una festa, “sinó que volem transmetre uns valors que són ara més forts que mai: la pau, la llibertat, la fraternitat i la defensa dels drets humans”. Amb aquests actes, ha dit, “posem en evidència que a Manresa compartim aquestes tradicions i valors i fem una sèrie d’activitats de tradició típica manresana”. Per últim, Joan Morros ha posat en valor que els espectacles centrals de la Francophonie “han omplert cada any la sala gran del Kursaal” i ha conclòs: “Segur que aquest any serà una jornada magnífica”.

Documents relacionats

  • imagen