El projecte MOU-TEatre, promogut per l’Ajuntament de Manresa, els Carlins i la companyia Sargantana, ha obert les inscripcions, obertes a tothom, per participar en la creació col·lectiva d’una obra de teatre social, que tractarà sobre els models de consum i el comerç just. La creació de l’obra s’iniciarà a l’abril i s’estrenarà el 14 de maig, en el marc del Dia Internacional del Comerç Just. Per participar-hi, no és necessària formació teatral prèvia.
La proposta vol impulsar la reflexió col·lectiva a través de les arts escèniques i coincideix amb els objectius del projecte municipal “MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social”. En aquesta ocasió, hi participen les regidories de Cultura, Joventut i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, per tal de fer del teatre una eina que promogui la reflexió sobre la societat actual. També es compta amb la col·laboració de Projectes de Ciutat, que reforça la temàtica de consum conscient amb la difusió de l’ODS 12.
El procés s’iniciarà amb una sessió de diàleg entre diferents visions sobre l’àmbit de consum i comerç just, que tindrà lloc a Els Carlins el divendres 1 d’ abril a les 19:30h. Per poder participar en aquesta sessió de diàleg, cal fer la inscripció a través d’aquest enllaç fins al 30 de març. A partir d’aquesta primera trobada, es definirà el grup de persones participants que començarà a crear el guió de l’obra de teatre. El termini d’inscripció per participar en el procés de creació de l’obra és el 14 d’abril. L’elaboració de l’espectacle i els assajos tindran lloc entre el 21 d’ abril i el 14 de maig, data en què s’estrenarà al mateix teatre Carlins, en el marc del Dia Internacional del Comerç Just.
Tothom qui ho vulgui pot participar o bé a la sessió d’intercanvi d’experiències, o bé al procés de creació de l’obra i posada en escena, o bé a totes dues activitats. Tot i que no es requereix formació teatral prèvia, hi ha alguns requisits per prendre-hi part: motivació per explorar la temàtica del consum de forma vivencial, motivació per conèixer diferents tècniques teatrals i d’expressió corporal i emocional, compromís en participar de forma activa en tot el procés (que suposa una dedicació de 36 hores) i, finalment, disponibilitat els dijous i divendres; els diumenges 24 d’abril i 1 i 8 de maig, i el dissabte 14 de maig. Els horaris es pactaran un cop constituït el grup de persones participants.
El guió i la posada en escena es farà a partir de l’intercanvi d’experiències dels participants
El projecte començarà amb el que s’anomena com a “full en blanc”. És a dir, a partir de l’intercanvi d’ experiències sobre formes de consum i l’impacte que tenen tant a nivell social com mediambiental, es començarà a crear un guió de forma vivencial, a partir de les aportacions de cada participant. El projecte combina espais de diàleg i intercanvi, creació del guió i posada en escena.
Les persones participants coneixeran la metodologia IAM creada per la companyia Sargantana. L’exploració personal i social, la creació d’un espai de confiança i llibertat i el coneixement directe de testimonis, permetran crear les condicions per elaborar peces teatrals úniques i vives que s’acaben de construir interpel·lant al públic. El procés començarà en una fase de coneixement del mateix grup, que serà el punt de partida per a elaborar el guió. La riquesa i diversitat del grup participant és una de les eines claus del mateix procés.
La companyia Sargantana es va fundar l'any 2003 a Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un teatre basat en la unió de l'art teatral al món, tot creant un espai de vivència, reflexió i comunió amb el públic. La companyia manté la idea de procés de recerca en tots els muntatges, incloent-hi altres disciplines i elements artístics. L’objectiu és oferir al públic una experiència artística capaç de commoure'l. La seva obertura li permet treballar amb diferents companyies internacionals, amb l’objectiu d’ interpel·lar al públic del segle XXI.
Aquests objectius de recerca social, a través del teatre, coincideixen amb la finalitat de la Sala Els Carlins, que és la de dialogar amb el públic manresà sobre les inquietuds socials. La sala acollirà la tercera creació amb aquesta metodologia de treball, ja que en edicions anteriors ja ha tractat la violència masclista i el dret a refugi.