BaHiMa Pop Up Espais és una iniciativa que s’ha estrenat aquest dijous i que té l’objectiu de donar oportunitats a joves creadors, millorar els locals en desús i cercar noves idees amb negocis sostenibles per donar més vida a aquest sector de la ciutat.
El projecte BaHiMa Pop Up Espais ha començat a rebre avui els primers visitants coincidint amb l’estrena d’aquesta iniciativa que convertirà locals buits del Centre Històric de Manresa en una mostra d’art, moda i disseny fins dissabte, i que ha estat impulsada conjuntament per la Diputació de Barcelona, les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manresa i la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central. L’objectiu és donar una oportunitat als joves creadors, fomentar el comerç, dinamitzar i donar més vida a aquest sector de la ciutat i cercar noves idees amb negocis sostenibles.
Els artistes que hi participen es reparteixen en sis locals -tres al carrer de Sant Miquel, un a la plaça Major i dos al carrer Sobrerroca- en els quals els artistes presenten els seus treball.
El projecte es repetirà els mesos de febrer i març, també durant tres dies, de dijous a dissabte. Cada cap de setmana, aquestes intervencions giraran sobre l’eix temàtic dels sentits. Així, aquesta setmana el Projecte Sensorial de l’Art / Sensorial Art Store s’inicia amb el tacte, al febrer girarà en torn dels sentits de l'oïda i la vista; i al març seran protagonistes el gust i l'olfacte.
La distribució dels locals i els artistes
La distribució dels artistes que hi participen en els locals corresponents és la següent:
-
Tstil (C/ Sant Miquel, 9 – dreta) presenta peces de bijuteria i de marroquineria per a dona, home i juvenils realitzats íntegrament amb pneumàtics i càmeres d’aire reciclats.
-
Josep Morral i Txema Rico (C/ Sant Miquel, 9 – esquerra) Morral, membre de Quaderns de Taller, presenta un treball fotogràfic amb les mans com a protagonistes; unes obres que comparteixen l’espai les pintures escenogràfiques de Txema Rico, un dels artistes més populars del Bages.
- Carles Piera (C/ Sant Miquel, 2) és un jove artista guardonat amb el Premi Sant Jordi de Belles Arts del 2013 que mostra alguns dels seus treballs o el tacte –amb els dits i les mans com a protagonistes- té tot el protagonisme.
- Antonio Clavijo-Primo Gabbiano (Pl. Major, 14-15) és un músic i artista visual que centra el seu treball en el camp experimental i que porta a Manresa una videoinstal·lació que s’acompanya amb música de percussió (bastoners).
- Marga Serra (C/ Sobrerroca,9 – esquerra) ofereix una mostra diversa dels seus projectes artístics en pintura, escultura en ceràmica, espelmes, joies de plata i de ceràmica, làmpades artesanes, coixins, entre d’altres.
- Popetty (C/ Sobrerroca, 9 – dreta) és una marca de roba per a nens petits feta totalment a mà que és la font d’inspiració dels seus impulsors.
Suport de la Diputació i protagonisme de la Taula d’Arts Visuals
L'actuació de BaHiMa s’emmarca dins el projecte REFILL - Pop up cultural spaces que impulsa la Diputació de Barcelona per oferir a les ciutats oportunitats per apropar-se a l’art contemporani, esperonar usos culturals pels espais del centre històric i participar en la definició i revitalització del sector.
El projecte a Manresa ofereix la possibilitat a artistes de mostrar de forma temporal les seves creacions i reflexions al públic en espais inusuals, abandonats o infrautilitzats a preus econòmics; contribueix a fer créixer l’estima dels manresans pel Centre Històric; afavoreix el benestar dels veïns i augmenta l’autoestima del barri; i posa en valor patrimoni històric d’aquest espai singular de la ciutat de Manresa.
Per al comissariat de les actuacions artístiques que es duran a terme es compta amb la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), una entitat que aglutina entitats d’aquest sector i amb una clara voluntat de treballar per l’art contemporani amb una estreta relació amb el territori.
L’Ajuntament de Manresa dóna suport a aquesta entitat des dels seus inicis, i en aquest projecte és un soci col·laborador imprescindible per tal d’oferir continguts artístics de qualitat. La TAV-CC està formada pel Cercle Artístic de Manresa, FotoArt Manresa, Cine Club Manresa, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç, Cercle Artístic del Moianès, Àrea d’Art del Grau d’Educació Infantil del FUB, Associació Acné de Cardona, El SAC Art i Creació de Santpedor, Quaderns de Taller i Llibres Artesans.