El Bages actualitza l’estratègia de desenvolupament econòmic per fomentar una ocupació de qualitat al territori

La convocatòria del plenari inicial dona el tret de sortida al nou pla estratègic per al territori, coliderat pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa, que compta amb el suport d’una cinquantena d’agents.

imagen

El Palau Firal de Manresa ha estat l’escenari aquest dijous a la tarda de la presentació del pla estratègic Estratègia de Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació a Manresa (2022-2026) que colideren el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). El document fixarà les accions estratègiques en matèria d’ocupació, suport a l’empresa i a la indústria, desenvolupament rural, formació i recerca, entre d’altres, amb l’horitzó 2026 a través del consens i la implicació dels 30 ajuntaments de la comarca del Bages i una àmplia representació dels agents socials i econòmics del territori. 

 

L’objectiu és promoure la creació d’ocupació de qualitat al Bages i potenciar-lo com un territori d’oportunitats socials i econòmiques que impulsi la recerca i el coneixement amb un teixit empresarial que s’adapti a la situació de canvi actual. Per fer-ho possible s’acordarà un full de ruta compartit amb tot un seguit d’accions.  

 

La vicepresidenta primera del Consell Comarcal del Bages i consellera de l’Àrea de Presidència, Vicepresidència i Projectes Estratègics, Marta Viladés Ribera, assenyala que “aquesta nova estratègia territorial ens ha de permetre debatre sobre el desenvolupament de la nostra comarca i, sobretot, establir i acordar un full de ruta compartit i accions concretes a desenvolupar fins l’any 2026”. El nou context post pandèmia i el sorgiment de nous reptes a escala mundial amb efectes al territori plantegen la necessitat de debatre col·lectivament sobre el futur del teixit econòmic i l’ocupació a la comarca “amb una clara voluntat d’actuar i d’impulsar projectes que afrontin i resolguin les problemàtiques presents i futures”, afegeix Viladés.

 

La segona tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Manresa i regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement, Cristina Cruz Mas, destaca que “aquest full de ruta compartit reforçarà la cooperació pública-privada que ja estem portant a terme, per tirar endavant serveis i projectes que potenciïn el desenvolupament de Manresa i comarca”. Atès que es pretén definir un model comarcal de polítiques de desenvolupament i ocupació en un horitzó de cinc anys, “és molt necessari un ampli consens del conjunt d’agents públics i privats de la comarca de les accions que es portaran a terme per garantir un desenvolupament equilibrat a tot el Bages, que vetlli per la igualtat d’oportunitats del conjunt de la ciutadania i que tingui en compte la diversitat social i econòmica de tota la comarca, tant de l’entorn urbà com del rural”.

 


Concertació i participació

 

El pla estratègic és un exemple de la concertació de les polítiques econòmiques amb visió comarcal, compta amb la implicació dels 30 ajuntaments del territori, la participació de les organitzacions sindicals i empresarials Comissions Obreres (CCOO), Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, PIMEC Catalunya Central, Unió General de Treballadors (UGT) i Unió de Pagesos i els agents socioeconòmics del territori com poden ser l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, la Cambra de Comerç de Manresa, el Centre de Formació Pràctica – Fundació Lacetània, la DO Pla de Bages, l’EPSEM -UPC, Eurecat Manresa i la UManresa.

 

El procés que es planteja fomenta la participació de tots els agents del territori implicats i és en aquest sentit aquest any es programaran una quinzena de sessions de debat arreu de la comarca i grups focalitzats per temes per aprofundir en línies estratègiques concretes i recollir el màxim nombre de propostes.

 

 

Feina prèvia

 

Fins a l’actualitat la comarca del Bages ha comptat amb el Pla Industrial del Bages, aprovat l’any 2017 i que va ser vigent fins a l’any 2021, amb l’objectiu de reforçar la competitivitat de la indústria bagenca i la millora de les infraestructures. I en paral·lel, el juny de 2018 el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa van aprovar el Pla d’Accions per al Desenvolupament Econòmic del Bages, un document estratègic a partir de tres grans eixos (cooperació, diversificació i posar en valor) que també va ser vigent fins a l’any passat. Els dos projectes estan en la fase d’avaluació i faran de pont amb l’actual projecte Estratègia de Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació a Manresa (2022-2026) que ha celebrat el primer plenari al Palau Firal de Manresa.

Documents relacionats

  • imagen