L'Ajuntament de Manresa presenta els vint projectes seleccionats en la segona fase del pressupost participatiu

• Les propostes es presentaran el pròxim dimarts, 20 de gener, en un acte públic que començarà a les 7 del vespre a l’auditori de l’Ateneu Les Bases i, al final, es farà la votació dels quatre projectes més valorats.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui els vint projectes seleccionats en la segona fase del pressupost participatiu que culminarà el pròxim dimarts, 20 de gener, en un acte públic que començarà a les 7 del vespre a l’auditori de l’Ateneu Les Bases. En aquesta reunió, s’explicaran breument els detalls de cada proposta i, al final, es procedirà a votar els quatre projectes més valorats. 

La regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent Gran, Àuria Caus, ha recordat durant la presentació d’aquest acte que “tots els ciutadans i ciutadanes de Manresa estan convidats a assistir a la sessió i a votar els projectes presentats”. També ha assenyalat que, per donar més agilitat al procés i davant la gran quantitat de projectes seleccionats, l'obertura de l'urna i el recompte de vots es farà l’endemà, dimecres 21 de gener, en un acte públic que tindrà lloc a les 10 del matí a la s ala de premsa de l'Ajuntament de Manresa.

Podran votar tots els ciutadans i ciutadanes de Manresa, majors de 16 anys, que assisteixin a la sessió de presentació de les propostes ciutadanes amb el DNI, NIE o volant/certificat d’empadronament.

El procés per elaborar uns pressupostos participatius a l’Ajuntament de Manresa es va ser aprovat pel Ple municipal el 19 de setembre de 2013 i es divideix en tres fases.

La primera fase va tenir lloc el 5 de juny de 2014, quan es va convocar una sessió informativa sobre el pressupost 2014 al Casal de les Escodines.

La segona es va obrir el 25 de novembre de passat, amb una primera reunió del Ple del Consell de Ciutat a l'auditori de l'Ateneu Les Bases on es va explicar que, en el pressupost municipal del 2015, s’ha reservat una partida de 100.000 euros destinada a portar a terme les quatre propostes (d’uns 25.000 euros cada una) qu e siguin seleccionades en el procés de participació.

A partir d’aquell moment les persones que formen del màxim òrgan de participació de participació ciutadana (Consell de Ciutat) van poder presentar un màxim de dues propostes, tenint com a límit econòmic els 25.000 euros per proposta. Les persones o entitats que tenien qualsevol dubte han tingut suport tècnic municipal. El termini de presentació de propostes es va iniciar el 26 de novembre i va acabar el 9 de gener passat.

Totes les propostes han estat revisades tècnicament

La regidora Caus ha explicat que s'han rebut 28 propostes de les quals s’han triat 20 i totes han estat revisades tècnicament per garantir-ne la seva viabilitat, i posteriorment s’ha informat a cada entitat o persona que hagi presentat la proposta sobre l’acceptació o no d el seu projecte i el perquè. La regidora ha dit que “estem molt satisfets de la participació i de les propostes presentades perquè són de qualitat i perquè són projectes de ciutat que beneficien a molta gent”.

La segona fase del pressupost participatiu es completarà amb la reunió prevista per al proper dimarts en la qual les entitats seleccionades presentaran els seus projectes, que seran sotmesos a votació dels assistents, els quals hauran de triar quatre propostes de la llista de 20 que hi haurà a la papereta de votació. La urna amb els vots quedarà en guàrdia i custòdia de la Policia Local fins l’endemà, 21 de gener, en que a partir de les 10 del matí és farà el recompte de forma pública.

Un experiència que es fa per primera vegada a la ciutat

La regidora Caus ha vo lgut deixar clar que “aquesta és una experiència de votació que es fa per primera vegada a la ciutat i com a prova pilot” i ha afegit que s'està fent un seguiment amb les entitats per preveure el nivell d'assistència per poder prendre les decisions que contribueixin al bon funcionament de l’acte de presentació i de la votació.

Per últim, segons l’acord de Ple del setembre de 2013, la tercera fase consistirà en ampliar la participació de tots els ciutadans en el debat sobre la totalitat de les partides que configuren els pressupostos.

A més a més, ha afegit que l’objectiu d’aquest procés de participació és impulsar la contribució directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos municipals i promoure que les persones s’impliquin en els afers públics, especialment els de gran transcendència, mitjançant la implementació de processos més democràtics de participació.

Els 20 projectes seleccionats

• AVV Barri Antic – Col·locació de rètols a l’entrada de Manresa per donar la Benvinguda a la ciutat i col·locació de vinils a comerços tanca ts del centre històric.

• AVV Cal Gravat i AVV Balconada - Construcció d’una rotonda a on ara hi ha l’encreuament Cruïlla ctra. Pont de Vilomara amb C/Domènech i Montaner.

• AVV Cots, Guix i Pujada Roja - Rehabilitació de la capella de Sant Crist del Guix

• AVV La Font dels Capellans: 

- Dotar els espais municipals de desfibril·ladors i fer sessions de formació sobre el seu funcionament als ciutadans

- Fomentar el civisme i la convivència ciutadana amb l’edició d’una guia

• AVV- Plaça Catalunya - Restauració dels dibuixos del mur del voltant de Plaça Catalunya, del Pintor Vila Closes.

• AVV Sagrada Família - En el marc de Ciutat Amiga de la Gent Gran, dotar a la ciutat d’espais lúdics per fomentar la mobilitat física

• AVV del Xup - Adequació del camí de la riera de Rajadell

• Beisbol Club Manresa - Trasllat del camp de Beisbol

• Cercle Artístic de Manresa - Creació i gestió d’un espai d’art contemporani

• FAVM - Promoció d’activitats de lleure per joves i adolescents

• Hobby Dog - Habilitar un parc caní, d’esbarjo per gossos

• ICV: 

- Connectar el teixit empresarial de la ciutat amb persones més grans de 45 anys
- Projecte de patis oberts

• Meandre - Connexió trama urbana amb espais naturals

• Nodrir - Programa educatiu d’alimentació infantil i lactància materna

• Pigmalió - Programa de rehabilitació psicològica per persones amb problemes de salut mental en situació d’atur laboral i en risc d’exclu sió social.

• Rotary Club - Subvencionar lloguer anual a joves universitaris que vinguin a viure a Manresa i s’empadronin a la ciutat.

• UBIC – Il·luminació a zones comercials del centre de la ciutat

• Víctor Feliu (Consell Districte de Ponent) - Urbanització Plaça del Remei 

Documents relacionats

  • imagen