L’Ajuntament de Manresa obre la Fàbrica Nova a la ciutadania amb visites guiades el 14 i 15 de maig

La ciutadania podrà conèixer el passat i la història d’una de les indústries tèxtils més potents del país, així com el nou projecte universitari que s’hi desenvoluparà amb la UPC. Les visites seran dinamitzades i inclouran una part participativa en la qual els visitants podran deixar les seves opinions i desitjos respecte del futur de l’equipament. També es recollirà el testimoni de persones que van treballar a la fàbrica. És imprescindible fer reserva prèvia.

imagen

L’Ajuntament de Manresa obrirà per primera vegada la Fàbrica Nova a la ciutadania el cap de setmana del 14 i 15 de maig, en unes visites guiades —a l’estil de la ‘Manresa Desconeguda’— que permetran conèixer la història de la Fàbrica Bertrand Serra i també el nou projecte universitari que s’hi desenvoluparà amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Les visites seran guiades i dinamitzades (amb interpretacions teatrals en una part del recorregut) i tindran una hora de durada. Es podran fer el dissabte 14 de maig de 10 a 13 hores i de 16 a 18 hores, i el diumenge 15 de maig de 10 a 13 hores, de manera gratuïta. L’entrada al recinte es farà amb grups de 20 persones. És imprescindible fer reserva prèvia, que es podrà fer a partir d’aquest dijous 28 d’abril a les 10 hores, a través de la web de Manresa Turisme o de manera presencial a l’Oficina de Turisme de Manresa (de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 17 a 19 hores, i diumenge i dilluns de 10 a 14 hores).

 

Les visites estan organitzades per l’Ajuntament de Manresa i compten amb la col·laboració de la UPC, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, del Centre d’Estudis del Bages, del Grup de Teatre Paranys, del Museu de la Tècnica de Manresa – Parc de la Sèquia i de la Fundació Turisme i Fires de Manresa.

 

 

La Fàbrica Nova, la història d’un motor econòmic i social

 

La Fàbrica Nova té un enorme significat històric per la ciutat. Des de la seva construcció ha estat un dels conjunts industrials més importants de Catalunya. A Manresa és l’empresa que més gent ha ocupat i el lloc on s’han viscut els conflictes laborals més significatius dels darrers 120 anys. És símbol del treball industrial a Manresa i al Bages, especialment del femení.

 

L’edifici —obra de Salvador Vinyals i Sabaté— es va inaugurar el març de 1926 i va tancar portes el 15 de març de 1989. Des de l’any 2012, està protegit pel Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic, Arqueològic, Paleontològic, Geològic i Paisatgístic de Manresa (PEUPM), en la categoria de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

 

 

Un node de coneixement, empresa i ciutat per a una nova centralitat a Manresa

 

Construir un pol de concentració de tecnologia per atraure i retenir talent local i internacional; que ofereixi un itinerari formatiu tecnològic complet; que desenvolupi activitat de recerca i transferència de tecnologia; que contribueixi a la regeneració urbana, social i econòmica de Manresa i l’entorn de la Catalunya Central. Un espai de creació de noves empreses i de serveis avançats per a les ja existents. 

 

Aquests són els trets principals del projecte que lideren i impulsen, en l’escenari de la Fàbrica Nova, l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), a través de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM). La iniciativa compta també amb la participació del Centre de Formació Pràctica, i aliances amb la Cambra de Comerç de Manresa, les patronals PIMEC, Unió Patronal Metal·lúrgica i associacions d’empresaris del territori.

 

Dissenyat en un procés conjunt amb els principals agents econòmics del territori, el projecte es posa en marxa després que el 5 de novembre passat l’Ajuntament de Manresa anunciés l’acord amb la propietat de la Fàbrica Nova (Criteria Caixa) per a l’adquisició de totes les propietats que té en aquest antic complex fabril. En total, 65.000 madquirits per un valor de 12,3 milions d’euros sobre els quals el consistori manresà i la UPC crearan nou motor de transformació econòmica basat en el coneixement, la formació, la recerca, la innovació i la tecnologia.

 

La iniciativa està alineada amb els eixos i polítiques palanca del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de les convocatòries Next Generation de la Unió Europea, i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es preveu que pugui involucrar més de 3.000 persones.

 

 

*IMATGE: Teresa Llordes per Ajuntament de Manresa

Documents relacionats

  • imagen