És un projecte expositiu impulsat pel Museu de Manresa i el Museo Nacional Estancia Jesuítica de Alta Gràcia y Casa del Virrey Liniers de la ciutat d’Alta Gracia (Argentina). Es tracta d’una mostra conjunta d’Antolina Vilaseca i Hilda Zagaglia, artistes vinculades a dues ciutats, Manresa i Alta Gracia (Argentina), en les que l’herència i la presència jesuítica són molt importants. Es podrà visitar fins al 31 de juliol.
Aquest divendres, 6 de maig a les 7 de la tarda s’inaugura al Museu de Manresa El llenguatge de les caixes, una exposició d’Antolina Vilaseca on les caixes o les capses, com ella les anomena, esdevenen universos que, a través de petits bocins de realitat, adopten una dimensió simbòlica i estètica nova en incorporar-se en una caixa entesa com un espai on l’artista organitza el seu pensament, manipula continguts, transforma conceptes, processa idees per comunicar-les a través de l’art.
Amb El llenguatge de les caixes el Museu de Manresa comparteix un projecte amb un altre museu de fora del nostre país, es tracta del Museo Nacional Estancia Jesuítica de Alta Gracia y Casa del Virrey Liniers d’Alta Gracia, Argentina. Aquesta col·laboració ha fet possible que se celebrin dues exposicions paral·leles on la caixa és la protagonista del quefer artístic de Hilda Zagaglia (1950, Alta Gracia, Argentina) i Antolina Vilaseca (1943, Sant Vicenç de Castellet).
Han passat dos anys d’ençà que es va inaugurar El Lenguaje de las cajas a Alta Gracia, Argentina. Els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i motius diversos, han fet que la inauguració s’allargués en el temps. Finalment, des del 6 de maig al 31 de juliol al Museu de Manresa, es podrà veure l’exposició El Llenguatge de les caixes d’Antolina Vilaseca, mostra ideada per Joan Montsech, amb què es posa punt final a un projecte artístic celebrat a banda i banda de l’Atlàntic, on les caixes s’erigeixen en el punt de partida d’una sèrie de fets sincrònics que, a través del llenguatge de l’inconscient, la petjada ignasiana o el barroc han unit la vida de dues dones, dues trajectòries artístiques, dos temps i dues ciutats Manresa i Alta Gracia.
En aquesta mostra Vilaseca ha afegit la dimensió de la profunditat a les seves pintures. Les seves caixes es presenten com espais on combina diferents tècniques artístiques com la pintura, l’escultura i l’escenografia, creant obres que en si mateixes esdevenen petits retaules que interpel·len a qui observa. I és que, la caixa entesa com a suport artístic o estètic, té la capacitat de transformar elements que pertanyen al que és quotidià per dotar-los d’una dimensió artística que ens condueix a la reflexió.
A la inauguració assistirà la regidora de cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols.
Tots els actes que es dugui a terme es podran veure a través de la pàgina web de la mostra: ellenguatgedelescaixes.museudemanresa.cat i de les xarxes socials del Museu de Manresa.