Es posen a disposició de la ciutadania noves places per a les visites guiades a la Fàbrica Nova

L’Ajuntament de Manresa amplia els grups després d’haver exhaurit les primeres 700 entrades.

imagen

L’Ajuntament de Manresa posa a disposició de la ciutadania noves places per a les visites guiades que s’han programat a l’interior de la Fàbrica Nova el cap de setmana del 14 i 15 de maig, després d’haver exhaurit ja les primeres 700 localitats. Amb l’ampliació, podran entrar al recinte fins a 875 persones (175 més del previst inicialment; el màxim permès per motius de seguretat i bon funcionament de l’activitat). A banda d’aquest cap de setmana, està previst que les visites guiades es repeteixen durant la propera Festa Major, en el marc de les visites a la ‘Manresa Desconeguda’.

 

Les entrades —gratuïtes— es podran reservar a partir d’avui divendres a través de la web de Manresa Turisme o de manera presencial a l’Oficina de Turisme de Manresa (de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 17 a 19 hores, i diumenge i dilluns de 10 a 14 hores).

 

Es tracta de la primera vegada que s’obre al públic l’antiga Fàbrica Bertrand Serra, que recentment ha estat adquirida per l’Ajuntament de Manresa amb la voluntat de transformar el que va ser una de les indústries tèxtils més potents del país en un complex universitari basat en el coneixement i la tecnologia, coliderat amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Les visites seran guiades i dinamitzades (amb interpretacions teatrals en una part del recorregut) i tindran una hora de durada. La ciutadania podrà descobrir l’interior de la fàbrica i la seva història, i conèixer també el nou projecte universitari que s’hi desenvoluparà. Estan organitzades per l’Ajuntament de Manresa i compten amb la col·laboració de la UPC, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, del Centre d’Estudis del Bages, del Grup de Teatre Paranys, del Museu de la Tècnica de Manresa – Parc de la Sèquia i de la Fundació Turisme i Fires de Manresa.

 

 

Un símbol de la ciutat

 

Símbol del treball industrial de la ciutat i la comarca —especialment del femení—, la Fàbrica Nova té un enorme significat històric per Manresa. És, per exemple, l’empresa que més gent ha ocupat i el lloc on s’han viscut els conflictes laborals més significatius dels darrers 120 anys. L’edifici —obra de Salvador Vinyals i Sabaté— es va inaugurar el març de 1926 i va tancar portes el 15 de març de 1989. Des de l’any 2012, està protegit pel Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic, Arqueològic, Paleontològic, Geològic i Paisatgístic de Manresa (PEUPM), en la categoria de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

 

Aquest passat novembre, l’Ajuntament de Manresa va anunciar que havia arribat a un acord amb la propietat de la fàbrica (Criteria Caixa) per a l’adquisició de totes les propietats que té en aquest antic complex, després de 32 anys del seu tancament i de 20 anys d’operacions fallides. Amb la compra, l’Ajuntament agafa el timó del desenvolupament urbanístic del sector i pren la iniciativa per liderar un canvi de rumb radical amb l’objectiu final que la Fàbrica Nova torni a ser un motor de transformació de la ciutat, en aquest cas des de la iniciativa pública. L’operació permetrà desencallar un àmbit històric i posar en marxa el projecte universitari coliderat amb la UPC, que impactarà de manera directa als barris i a la ciutat, i que tindrà un abast supramunicipal.

 

 

*IMATGE: Teresa Llordes per Ajuntament de Manresa

Documents relacionats

  • imagen