CATICAT és un catàleg col·lectiu dels instruments musicals presents als museus i col·leccions de Catalunya. Ofereix un punt d’accés únic a més de 3400 instruments de 17 museus, una finestra oberta al patrimoni musical català.
El Museu de Manresa s'ha unit al projecte digital CATICAT amb un total de 19 instruments musicals del seu fons. Destaquen els instruments que formaven part de l’antiga banda municipal activa entre els anys 1946- 1983 i que actuava a les festes més senyalades de la ciutat com la Festa Major, la Festa de la Llum, Corpus o les Enramades. També els antics instruments musicals dels Armats de Manresa. O d’altres de curiosos com una cítara de la segona meitat del segle XIX o un bansuri de principis del segle XX.
La primera fase de CATICAT (Catàleg d’Instruments de Catalunya) va començar el 2001, amb el lideratge del Museu de la Música i l’objectiu de catalogar i documentar totes les col·leccions públiques d’instruments musicals del país. En aquella primera fase es van documentar les col·leccions de 17 institucions, amb més de 1.500 instruments.
El 2020 el Centre Robert Gerhard va reprendre el projecte amb el suport del Departament de Cultura, per completar i ampliar la informació recollida en la primera etapa i publicar-la en un web específic que permet consultar totes les col·leccions d’instruments de Catalunya.
Aquest projecte s’inspira en iniciatives com la britànica MINIM, liderada pel Royal College of Music de Londres, o la francesa Base Nationale des Instruments de Musique de la Philharmonie de París. CATICAT, doncs, vol ser la plataforma nacional per a la difusió del patrimoni musical català, concretament de les col·leccions d’instruments, al nivell de les principals col·leccions nacionals europees.
També participen en aquest projecte les següents institucions: Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Masia d’en Cabanyes, Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, Museu del Cau Ferrat, Museu Darder - Espai d’Interpretació de l’Estany, Museu Frederic Marès, Museu del Joguet de Catalunya, Museu de Maricel, Museu de Mataró, Museu de la Música de Barcelona, Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Museu Palau Mercader, Museu Pau Casals, Museu de la Pesca, Museu Romàntic Can Llopis, Museu Romàntic Can Papiol.
Podeu consultar el catàleg a: https://caticat.cat/
* FOTOGRAFIA: Els 19 instrumentsmusicals del fons del Museu de Manresa