La mostra visibilitza, en el marc de la commemoració dels cents anys del seu naixement, l’extensa carrera com a actriu, locutora i promotora escènica de Maria Matilde Almendros Carcasona. L’Institut Català de les Dones ha presentat l’exposició al Col·legi de Periodistes de Catalunya, on quedarà oberta al públic i, posteriorment, serà itinerant per tot Catalunya.
L’Institut Català de les Dones (ICD) ha donat a conèixer l’exposició ‘Maria Matilde Almendros: una veu i dues passions’ amb un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya. La mostra fa un recorregut per la intensa trajectòria de Maria Matilde Almendros Carcasona (Manresa, 1922 - Barcelona, 1995), que es va dedicar al món del teatre i al de la ràdio des de diferents vessants: com a actriu i locutora, i també com a emprenedora. Va dirigir i presentar programes de ràdio i va ser directora i promotora teatral, en una època difícil per a les dones. L’exposició, que restarà oberta al públic al Col·legi de Periodistes, serà itinerant i es posarà a l’abast d’ens locals i entitats de tot Catalunya. També es podrà veure a Manresa.
“És imprescindible comptar amb recursos que mantinguin la memòria viva de les dones i les visibilitzin”, ha ressaltat la presidenta de l’ICD, Meritxell Benedí Altés, en l'acte de presentació de la mostra. “Amb l’exposició que avui inaugurem, reconeixem una dona extraordinària com Maria Matilde Almendros Carcasona i el paper destacat que va tenir en el món de la comunicació, del teatre i la ràdio, així com en la promoció de la cultura catalana”. Benedí ha ressaltat que “cal canviar la mirada sobre les feines que considerem extraordinàries, per continuar visibilitzant dones que han tingut vides extraordinàries, però que no es reconeixen perquè surten del referent masculí i masclista que valora només determinades ocupacions”. “Només així podrem reconèixer a tantes dones que continuen invisibilitzades”, ha conclòs la presidenta.
Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha recordat que és previst que en el ple municipal d’aquest dijous Maria Matilde Almendros sigui nomenada Manresana Il·lustre, “la màxima distinció honorífica a persones de la ciutat” i ha remarcat el seu caràcter pioner, “trencant motlles en un món masculinitzat”. Aloy també ha destacat que sempre va tenir molt present la seva ciutat d’origen, Manresa, per tot arreu on va anar. En la presentació de l’acte també ha participat el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros Cuadras, que ha recordat la trajectòria en el món radiofònic d’Almendros.
Els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria de Maria Matilde Almendros Carcasona, emmarcats en la commemoració del centenari del seu naixement, són impulsats per l’Institut Català de les Dones, organisme adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes, conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya–Demarcació Catalunya Central i El Galliner.
Una vida intensa vinculada al teatre i a la ràdio, i a la promoció de la cultura i llengua catalanes
“Maria Matilde Almendros es va convertir en una artista total, en el món del teatre i de la ràdio. Té una vida apassionant”, ha reivindicat en la presentació de l’exposició la seva comissària, Elvira Altés Rufias, que ha fet un repàs sobre els principals esdeveniments de la seva vida.
Almendros interpretava, adaptava i dirigia obres teatrals, així com també produïa representacions des d’una companyia pròpia. A més, va aconseguir dirigir i presentar els seus propis programes radiofònics amb èxit d’audiència i reconeixement professional. “Cal recordar que aquesta gran trajectòria la va fer en una època on assolir aquests objectius era molt difícil per una dona”, ha ressaltat Altés.
L’exposició també recorda el seu paper en la promoció de la cultura catalana, atès que va impulsar el teatre en català durant la segona meitat del segle XX des de les diverses companyies teatrals en què feia d’actriu, productora i directora. Almendros també va difondre el català en diversos programes radiofònics. Va recitar Sagarra i Verdaguer en el primer programa en català de la televisió el 1964, va presentar programes en català com “Parlem-ne” a Ràdio Nacional, “La veu de la Sardana” o el primer magazín matinal en català, “Temps obert”, el mateix dia de l’estrena oficial de R4, juntament amb Enric Frigola. També va posar veu al programa “Lliçons en català” el 1975.
Així mateix, durant la seva extensa i intensa trajectòria Almendros va actuar en diverses pel·lícules i series de televisió, i va presentar un espai lingüístic per difondre el català al programa “Mare Nostrum” de TVE el 1967, on també realitzava entrevistes. A més, va realitzar teatre radiofònic, espai que li permetia combinar les seves dues passions i posar de relleu les seves qualitats com a actriu i la seva magnífica dicció.
El rol i evolució de les dones als mitjans de comunicació
L’acte de presentació de l’exposició ha conclòs amb la taula rodona 'El paper i l’evolució de les dones als mitjans de comunicació', que ha reflexionat sobre el paper que les dones han tingut en els mitjans de comunicació al llarg de la història. Moderada per Pilar Goñi Garriga, comissària de l’Any Maria Matilde Almendros Carcasona, la taula ha comptat amb la participació de Núria de José Gomar i Maria Rosa Badia Sopeña.