Ja s’han començat a elaborar els primers vins, en fase experimental. Es tracta d’un projecte compartit entre l’Ajuntament de Manresa, la DO Pla de Bages i la Fundació Ampans amb l’objectiu de recuperar varietats antigues de vinya de la comarca.
La vinya de la Torre Lluvià ha finalitzat aquest divendres la seva primera verema, uns 2.500 quilos de raïm recollits. Es tracta d’un projecte iniciat l’any 2018 que ha permès recuperar varietats antigues de vinya del Bages i estudiar noves tècniques de cultiu i vinificació, amb l’objectiu que els cellers de la Denominació d’Origen Pla de Bages puguin obtenir noves bases de fusta per cultivar i, d’aquesta manera, elaborar nous vins amb varietats singulars.
La iniciativa està impulsada per l’Ajuntament de Manresa, que ha cedit els terrenys, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, responsable de coordinar el projecte i fer l’assessoria, i la Fundació Ampans, que s’ha encarregat del cultiu de les varietats locals, de la seva cura i de la verema.
Avui, a peu de vinya, el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada; el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler Playà, i el director general de la Fundació Ampans, Toni Espinal Freixa, han explicat el projecte i com s’ha realitzat la primera verema. També han fet el tast d’un dels primers vins elaborats amb aquesta primera anyada, producció que es troba en fase experimental.
Segons han detallat, després de quatre anys de feina, enguany s’han pogut recollir uns 2.500 quilos de raïm de set varietats antigues, com el Blanc de Godall, el Muscat d'Istambul i Malvasia Roja, pansa, turbat i negrelló. En algunes d’aquestes varietats, s’han pogut collir entre 500 i 600 quilos de raïm. La previsió és que la primera producció es materialitzi en desenes d’ampolles de vins de cada varietat cultivada, que s’aniran tastant i experimentant durant les properes setmanes. De moment, no està prevista encara la comercialització del vi.
“Estem contents i emocionats per aquesta primera verema d’aquestes varietats antigues, algunes recuperades gairebé de l’oblit”, ha destacat el regidor Pol Huguet, que ha agraït la tasca duta a terme per Ampans i la DO Pla de Bages. “Estem segurs que aquests vins ajudaran a donar més singularitat encara als vins de la nostra comerca i a fer-los encara més atractius, especials i reconeguts”, ha afegit.
Per la seva banda, Toni Espinalt ha ressaltat que aquest projecte reuneix tots els valors d’Ampans: “és un projecte sostenible; serveix per acompanyar i donar feina a les persones; aporten valor al territori i es poden fer de forma compartida, amb aliances amb l’Ajuntament i amb la DO Pla de Bages”. Per últim, Joan Soler, ha qualificat el projecte de “preciós, singular i únic a Catalunya” i ha assenyalat que “té com a objectiu recuperar de l’oblit un patrimoni varietal importantíssim, ja que el Bages és la comarca que havia tingut més vinya de Catalunya”.
De moment, ha explicat Soler, “hem recuperat 10 varietats a la Torre Lluvià i hem collit raïm de 7 varietats diferents”. En total, l’extensió de terreny de la Torre Lluvià dedicada al camp experimental de recuperació de varietats antigues de vinya és de tres hectàrees, que se sumen a les dues hectàrees més de vinyes productives a la mateixa finca.