L’Acció continua el fil argumental iniciat en la edició passada basada en diferents moments històrics viscuts a Manresa: l’entrada del bisbe Galceran Sacosta a la ciutat, l’arribada del rei Pere III i la reina Maria de Navarra, el comiat dels reis i, finalment, l’arribada de la Llum.
La 18ª edició de la Fira de l’Aixada. Mercat Medieval de la Llum, que se celebrarà el cap de setmana del dissabte 28 de febrer i diumenge 1 de març, consolida els espectacles principals que es van renovar l’any passat i que configuren un argument basat en tres moments històrics viscuts a Manresa: l’entrada del bisbe Galceran Sacosta a la ciutat, l’arribada del rei Pere III i la reina Maria de Navarra i el seu el comiat i, finalment, l’arribada de la Llum. Aquestes peces teatrals es complementen amb noves obres presentades per les diferents entitats i grups culturals.
El programa d’Actes de la Fira de l’Aixada ha estat presentat avui pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el coordinador de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols; i el representant de la Taula de Coordinació Artística, Ivan Padilla. També hi ha intervingut Josep Guardiola de JG Esdeveniments.
El regidor Calmet ha donat la benvinguda al s assistents i ha esmentat el convidat d’honor que presidia la taula: “un llibre de comptes del segle XIV que és la imatge gràfica de la Fira de l’Aixada d’enguany”. Calmet també ha agraït als patrocinadors de l’Aixada el seu suport, Catalunya Caixa, Parc de la Sèquia i Cerveses Guineu i ha mostrat la seva satisfacció “per poder tornar a comptar amb unes 200 parades, que és un bon topall, un nombre adient per aquest esdeveniment”.
Per la seva banda Ivan Padilla ha palesat que, “a més de reforçar els actes principals innovats en l’edició anterior, amb noves dramatúrgies i guions, es generen, al voltant d’aquests, tot un seguit de propostes teatrals representades en diferents escenaris i portades a terme per grups, entitats i associacions culturals”.
En total es compta amb la participació de m&eacut e;s de quatre-centes persones, entre actors i voluntaris d’entitats i grups (principalment locals i de la comarca) i col·laboradors.
Així, el Grup de Dansa Cor de Catalunya presentarà “El senyor i la minyona”; i les Zíngares de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages recrearan “Adaleda, l’aprenenta de zíngara”. Per la seva banda, “Jafudà i Musieta” serà l’estrena del Taller d’adults de la Sala els Carlins; i els Grallers dels Geganters de Manresa presentaran “Tonades”, “Pillos i gormands”, un espectacle a càrrec del nou grup Expressa’t, art, cos i dansa.
A més a més, es podrà gaudir de l’adaptació de l’espectacle “Jump”, amb teles aèries, de la Companyia Ben Grillats al Parc de la Seu; i el Casal del Sord estrenar& agrave; la peça “La camisa de la felicitat”. Així mateix, el grup de recreació històrica Hávamál arribarà des de Lleida amb la seves propostes per donar a conèixer l’Alta Edat Mitjana amb exhibicions de lluita vikinga.
Finalment, els Ministrers de l’Aixada presentaran “Món de dracs”, un compte medieval musicat destinat a un públic familiar i que es durà a terme a l’Espai Plana de l’Om.
Aquestes novetats estan dirigides i supervisades per la Taula de Coordinació Artística que també s’encarrega de la creació i supervisió de guions i l’assessorament als actors que interpreten els personatges principals.
Els clics al Centre d’Interpretació del carrer del Balç
Pel que fa al Centre d’Interpretació del Carrer d el Balç, com ha explicat Josep Guardiola de JG Esdeveniments, acollirà una exposició de clics de Playmobil de temàtica medieval. Aquests mítics ninotets, que celebren els seus quaranta anys, ocuparan l’espai medieval que amplia el seu horari, obrint de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h. durant totes els dies de la Festa de la Llum.
Nou disseny de pàgina web
Al seu torn, Joan Orriols de l'Associació Manresa de Festa ha ressaltat que una novetat important és que la Fira de l’Aixada estrena format de pàgina web, www.aixada.cat, dissenyat per Escampalaboira.cat. En aquesta pàgina s’hi pot trobar tota la informació de la Fira, documents d’interès i enllaços, així com un codi QR al programa i a la resta de difusió, mitjançant el qual es podrà accedir a la inform ació de la Fira a través de dispositius mòbils.
La Fira de l’Aixada també compta amb un perfil propi a diferents xarxes socials (Facebook, Twitter), a través de les quals es podrà estar permanentment informat del que estigui passant.
Demostracions d’oficis medievals
Com ja es tradicional tornen les demostracions dels antics oficis que eren habituals durant l’Edat Mitjana. Forjadors, retaulers, tallistes, ceramistes, vitrallers, llauners... estaran situats la Plana de l’Om i el Parc de la Seu. Igualment al llarg de tot el recorregut de la fira, diferents artesans, des de les seves parades, mostraran el seu treball.
A més i durant tot el cap de setmana es podran visitar diversos edificis i equipaments vinculats a l’època medieval, com ara la Seu, la torre de Sobrerroca, el Museu Comarcal o l’església del Carme.
< br />Productes de l’Aixada
Tornen els productes de l’Aixada, com el pa de l’Aixada, del Forn de Cabrianes situada a la plaça Major, i a les fleques del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona; i la cervesa de l’Aixada a les parades d’entitats locals, restaurants i distribuïdors. Es reproduirà la recepta que va elaborar la Guineu l’any 2014, amb una nova etiqueta, dissenyada expressament. També hi haurà el Sivensis: a la botiga Puigbertran del carrer Sobrerroca, 2.
Aixada Infantil
La plaça Milcentenari, la Plana de l’Om, el Parc de la Seu i la plaça del Carme seran els espais on els més petits podran gaudir d’activitats destinades expressament per a ells.
Passejades amb poni, amb ruc, llits elàstics, tallers de picapedrers i malabars, activitats com tir amb arc, una es cola de màgia, la construcció d’un puzle amb vitralls, els jocs artesanals de Medievàlia i el taller de catapultes Catapultàlia, són algunes de les propostes d’enguany.
Colles geganteres convidades
Com ja és habitual, la colla Geganters de Manresa en convida d’altres amb gegants relacionats amb el món medieval, a què visitin Manresa i participin de manera activa en la Fira de l’Aixada. En aquesta edició les colles convidades són els Gegants del Pi i els Geganters d’Ascó, que representaran el diumenge, a les 11,30 h, a la plaça Europa, “Petites històries gegants”.
Concursos:
Per tal de fer extensiva la participació en l’esdeveniment a altres col·lectius, s’han plantejat dos concursos:
Un concurs d’aparadors per a establiments de l’entorn immediat de la Fira. Els locals hauran de tenir l’aparador exposat amb temàtica medieval des del 20 de febrer a l’1 de març (ambdós inclosos). Hi haurà dos premis: un concedit pel jurat i un altre determinat per votació popular.
I un altre concurs de fotografia a través d’Instagram. Aquest va adreçat als visitants de la fira, que hauran de retratar els espais, personatge, detalls, etc. i compartir les imatges a Instagram amb el hashtag #ConcursAixada15. Poden participar-hi totes les persones físiques que vulguin, sense límit d’edat. L’únic requisit és ser usuari de Instagram i que les imatges s’hagin capturat, editat i publicat amb dispositius mòbils. Hi haurà dos premis: un atorgat per l’Associació Manresa de Festa i un altre a la foto més popular.
Les bases íntegres d’ambd&o acute;s concursos es troben publicades a la pàgina web www.aixada.cat.
Donació de sang
Al seu torn, els administradors de la Festa de la Llum d’enguany, el Banc de Sang I teixits instal·larà un punt de donació de sang el dissabte, a la plaça Sant Domènec, que estarà obert de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 21.00 h.