El document final ha de recollir les prioritats i línies estratègiques de la gestió de la participació ciutadana per part del consistori. Les jornades tindran lloc els propers 24 i 27 d’octubre i van dirigides sobretot a membres d’entitats, participants dels consells sectorials i territorials de Manresa i ciutadans que prenen part de processos participatius.
L’Ajuntament de Manresa ha convocat dues sessions de participació ciutadana per aquest octubre amb l’objectiu de recollir propostes per al nou Pla Director de Participació Ciutadana, el document que ha de fixar els objectius en matèria de participació i que marcarà les línies estratègiques per assolir-los. Es tracta de la segona fase del procés d’elaboració del pla, un cop feta la diagnosi inicial sobre l’estat de la participació ciutadana a la ciutat. El procés compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
En concret, per aquest mes s’han programat dues jornades de participació, obertes a tota la ciutadania. Una d’elles va dirigida a debatre i fer propostes en relació als diferents Consells sectorials i territorials de la ciutat i sobre els processos participatius. Aquesta primera sessió va dirigida especialment a la ciutadania que participa d’aquests diferents espais. Tindrà lloc el 24 d’octubre, a les 18h, a UManresa-FUB.
La segona trobada va dirigida a poder debatre i fer propostes sobre la situació de les associacions de la ciutat. Va adreçada, principalment, a persones que formen part d’alguna de les entitats registrades de Manresa. En aquest cas, tindrà lloc el 27 d’octubre, a les 18h, també a UManresa-FUB.
Per participar a les jornades, s’ha de fer la inscripció a través de l’adreça electrònica participació@ajmanresa.cat. També es podran fer propostes a través de la Plataforma digital ciutadana, Decidim Manresa.
Un cop fetes aquestes dues sessions ciutadanes, els serveis tècnics de participació ciutadana de l’Ajuntament de Manresa faran sessions amb el personal tècnic de la resta d’àrees del consistori i amb tots els grups municipals del consistori. El document final es posarà a votació del ple municipal.
Entitats i ciutadans a títol individual han participat de la diagnosi.
El mes de juny del 2021 es va iniciar un estudi per tal de poder obtenir una fotografia de la ciutat de Manresa en relació a diferents aspectes de la participació ciutadana. Per tal d’aconseguir aquesta diagnosi es van realitzar entrevistes a personal tècnic municipal, sessions de treball amb l’equip de govern, una enquesta ciutadana, que va tenir lloc el març i l’abril passats, i una enquesta a entitats, que ha estat contestada per 87 associacions, un fet que es valora molt positivament perquè ajuda a tenir una fotografia més aproximada sobre la situació de les entitats i la valoració que fan dels diferents mecanismes de participació.
Amb aquesta informació s’ha pogut analitzar la situació dels diferents Consells de participació amb què compta l’Ajuntament de Manresa, l’estat de les entitats enquestades i el coneixement de la ciutadania en relació a processos de participació i els canals de comunicació de l’Ajuntament de Manresa.
Com a òrgans de participació, l’Ajuntament de Manresa compta en l’actualitat amb el Consell de Ciutat (com a màxim òrgan de participació), amb els Consells Sectorials i amb els Consells de Districte. També engega processos participatius i compta amb la plataforma de participació ciutadana Decidim Manresa.
- Document adjunt: Cartell de les sessions de debat