La jornada va comptar amb els màxims representants de Turisme d’Euskadi, la Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. La delegació manresana va estar representada pel regidor delegat de Turisme i Projecció de Ciutat de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet Piqué; i el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda Lari.
La ciutat de Manresa continua el seu treball per impulsar la promoció del Camí Ignasià conjuntament amb els territoris i municipis per on transcorre el recorregut de 700 quilòmetres per on el pelegrí de Loiola va deixar la seva petjada l’any 1522, entre les localitats d’Azpeitia i Manresa.
Els màxims representants de turisme d’Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, acompanyats de representants tècnics que conformen la Taula de Treball del Camí Ignasià, van participar la reunió interinstitucional que es va celebrar a l’auditori del Centre Loiola a Azpeitia (Gipuzkoa). La delegació manresana va estar representada pel regidor delegat de Turisme i Projecció de Ciutat de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet Piqué; i el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda Lari.
El Camí Ignasià recrea l'itinerari que Sant Ignasi de Loiola va recórrer l'any 1522 (se celebren 500 anys) des de la localitat natal, Azpeitia, fins a la ciutat catalana de Manresa. Un pelegrinatge que va començar després de la seva conversió espiritual a Loiola, i que tenia com a meta final la ciutat santa de Jerusalem.
Precisament, els territoris pels quals travessa el Camí, van voler celebrar aquesta trobada per presentar les accions en què s'ha estat treballant fins ara, donar continuïtat a les tasques pendents i fixar objectius de cara al 2023, en un producte turístic que presenta una alta potencialitat i suposa un exemple de col·laboració interinstitucional entre els 5 territoris.
Per això, un dels acords adoptats ha estat la presentació del projecte a la propera convocatòria del programa “Experiencias Turismo España” l'objecte del qual és impulsar projectes de xarxes d'actors que desenvolupin experiències turístiques sostenibles, digitals, integradores i competitives a tot el territori, emmarcats en alguna de les línies de treball següents: Innova, Integra, Comunica.
Aquest programa es considera com una gran oportunitat per a la visualització i posada en valor del Camí Ignasià.
Calmet: “Una reunió que suposa un gran salt qualitatiu”
Joan Calmet ha valorat de forma molt positiva aquesta reunió “que ha suposat un gran salt qualitatiu respecte a d’altres reunions atès que van participar tots els directors i directores de Turisme de les cinc Comunitats per ona passa el Camí, el que suposa una validació política estratègica dels cinc governs autonòmics a la feina realitzada fins ara, amb el vistiplau de la Secretaria de Estado de Turismo”.
Per al regidor de Turisme, la reunió d’ahir va ser també important pel fet que “la comunitat d’Aragó fins ara participava com a observadora, i des d’ahir va manifestar la seva voluntat de formar-ne part a tots els efectes, conjuntament amb Euskadi, Navarra, La Rioja i Catalunya, i les dues capçaleres, Azpeitia i Manresa, que hi som també des del primer dia".
Per a Joan Calmet, la predisposició a participar del programa “Experiencias Turismo España” es produeix en bona part com a conseqüència de la bona acollida de la proposta Manresa Final del Camí Ignasià, que l’any 2021 va aconseguir 5,2 milions per a la ciutat per ser la destinació final del camí”.