L’acte es farà a les 5 de la tarda a les instal·lacions del Complex Vell Congost. Durant l’acte es farà la descoberta de la placa que bateja la pista poliesportiva amb el nom de Maria Ciuraneta Sannicolas, i es presentarà el llibre “La història del bàsquet femení a Manresa”.
El Complex Vell Congost de Manresa acollirà aquest dissabte, 12 de novembre a les 17 h, l’acte de cloenda de la Capitalitat del Bàsquet femení que ha exercit la ciutat durant la temporada 2021-22. L’acte ha inclòs la descoberta d’una placa en aquesta instal·lació esportiva d’un espai que portarà el nom de Maria Ciuraneta Sannicolas, pionera del bàsquet femení manresà, així com la presentació del llibre “Història del bàsquet femení a Manresa”.
L’acte comptarà amb l’assistència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; del regidor d’Esports, Antoni Massegú Calveras; del president de la Federació Catalana de Basquetbol, Ferran Aril Duran; de la representant de la Comissió de la Capitalitat del Bàsquet Femení a Manresa, Gemma Vilaseca González. Intervindrà també el periodista Pol Rodríguez Garcia, autor del llibre que recull la història del bàsquet femení a Manresa. L’acte es completarà amb un vídeo resum dels actes celebrats durant la temporada en el marc de la programació de la Capitalitat del Bàsquet femení.
En acabar l’acte institucional es disputarà, a la pista del Nou Congost, el partit corresponent a la 7a jornada de la Copa Catalunya entre l’equip sènior A del Manresa Club Bàsquet Femení i l’Associació Bàsquet Premià.
L’acte de descoberta de la placa que dona nom a la instal·lació esportiva del Complex Vell Congost va ser aprovat per unanimitat de tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Manresa durant el ple celebrat el 16 de juny passat, amb la voluntat de reconèixer Maria Ciuraneta Sannicolas com la principal impulsora del bàsquet femení a Manresa en la primera meitat del segle XX. El seu impuls i la seva tenacitat van fer que passés per diverses responsabilitats dins el món del bàsquet femení, des de jugadora fins a directiva. La sol·licitud de denominació d’aquest espai va ser feta pel Manresa Club Bàsquet Femení en el marc de la Capitalitat del Bàsquet Femení que ha ostentat Manresa.
Cal recordar que un altre dels espais del Complex Vell Congost, la pista de gimnàstica, duu des de l’any 2016 el nom Andreu Vivó i Tomàs, el gimnasta olímpic manresà que va morir sobtadament als 34 anys, el desembre de 2012, quan pujava al Collbaix.
El bàsquet femení, protagonista d’una temporada plena d’activitats
La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va designar Manresa com a seu de la Capitalitat del Bàsquet Femení durant la temporada 2021-2022. Manresa ha estat la cinquena ciutat que ha exercit aquesta capitalitat després de Malgrat de Mar (2020). Anteriorment, ho havien fet Igualada (2019), Girona (2018) i Sant Feliu de Llobregat (2017).
La capitalitat ha permès durant el darrer any que la ciutat de Manresa hagi estat l’epicentre d’un reguitzell d’actes adreçats a potenciar el bàsquet femení i reivindicar Manresa com a ciutat de bàsquet. Aquesta fita esportiva ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i de les entitats que fomenten el bàsquet femení a la ciutat com ara la Joviat, la Salle, el Bàsquet Manresa o l'Oms i de Prat.
El programa de la capitalitat s’ha vertebrat al llarg de la darrera temporada en tres eixos: “Competim”', “Participem” i “Més enllà del Bàsquet”.
En el marc de l’eix “Competim”, han destacat esdeveniments de caràcter competitiu que s’han jugat a Manresa, adreçades a equips i esportistes. En aquest apartat han destacat esdeveniments com una recepció oficial d’exjugadores a l’Ajuntament de Manresa, un partit amistós al Nou Congost entre els equips d’exjugadores de Manresa i una representació d’exjugadores de Primera Divisió dels anys 1985-1992; la celebració de 33a edició de la Lliga Nacional Catalana Femenina; les concentracions de les Seleccions Catalanes de diferents categories o tornejos de bàsquet femení per la Festa de la Llum o del Camí Ignasià, entre d'altres.
Emmarcat en l’eix 'Participem', Manresa ha organitzat desenes d’activitats vinculades al bàsquet, però obertes a la participació d’escoles, centres de secundària i la ciutadania en general. En aquest apartat, ha destacat la trobada d’Escoles de Bàsquet o l’acte popular “Driblem la desigualtat”, en el qual es va fer una marxa multitudinària botant una pilota de bàsquet amb un recorregut des del centre de la ciutat fins a arribar al Congost.
Sota l’eix “Més enllà del Bàsquet”, s’han desenvolupat diferents activitats culturals vinculades al bàsquet i al reconeixement històric d’aquest esport femení a la ciutat com un concurs de fotografia, un cicle de xerrades sobre psicologia, alimentació i medicina de l’esport, la incorporació del nom de Maria Ciuraneta Sannicolas per batejar la pista poliesportiva del Complex Vell Congost, i una exposició i un llibre sobre la història del bàsquet femení a Manresa.