L'Ajuntament de Manresa presenta el pressupost més alt de la història, de 110 milions d’euros, que sotmetrà a votació en un ple extraordinari el 2 de desembre

El govern de l’Ajuntament de Manresa presentarà en un ple extraordinari que tindrà lloc el proper divendres, 2 de desembre, una proposta de pressupost que creix prop del 9% respecte l’any anterior i que s’enfila fins als gairebé 110 milions, la xifra més alta de la història del consistori manresà. Tot i la incertesa econòmica i l’augment general de preus, especialment en consum energètic, la proposta de pressupost preveu un capítol d’inversions de més de 14 milions, amb partides importants per al pla de millora de l’espai públic, la mobilitat i l’eficiència energètica. També s’incrementen les partides per a ocupació i serveis socials, i s’invertiran més de 6 milions en projectes finançats pels Fons Next Generation, principalment vinculats al patrimoni turístic i vinculat al Camí Ignasià, o a edificis públics com l’Anònima o la Torre Lluvià.


imagen

El pressupost de l’Ajuntament de Manresa per a 2023 serà de 109.961.242 euros, més de 9 milions més que aquest 2022 (8,9% d’increment), si la proposta, que avui ha fet pública el govern i que ja s’ha compartit amb els grups municipals rep l’aprovació del ple municipal, que es reunirà en sessió extraordinària el proper 2 de desembre, a les 11 del matí.

 

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha exposat en roda de premsa la proposta de comptes municipals per al 2023, juntament amb el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras, i la interventora municipal, Mariona Ribera Esparbé. L’alcalde ha posat en valor que amb la convocatòria del ple extraordinari del proper dia 2 “preveiem aprovar el pressupost més d’hora que mai. Habitualment es feia a la sessió de desembre, a final de mes, però d’aquesta manera el pressupost no entrava en vigor fins unes setmanes després de començar l’any i calia una pròrroga de l’anterior. D’aquesta manera, des dels primers dies de gener ja tindrem el pressupost en vigor i les partides disponibles”.

 

Aloy ha remarcat també la dificultat per quadrar els números en un context molt condicionat per decisions que no ha pres l’Ajuntament però que tenen molta incidència econòmica en les arques municipals: l’augment salarial dels treballadors públics que ha determinat el govern central, però que no ha acompanyat dels fons necessaris per finançar-lo; l’increment de preu de l’energia, que “estimem que tingui un cost per a l’Ajuntament d’entre 1 i 2 milions d’euros, sobretot en electricitat i gas”; i la nova regulació de l’impost de la plusvàlua, que suposarà una davallada aproximada d’ingressos de 2 milions d’euros. Tot plegat fa que “partim d’una situació de 5,6 milions d’euros menys, per tant hem hagut de fer mans i mànigues per poder tirar endavant la proposta de pressupost”, ha detallat l’alcalde.

 

Si acaba aprovant-se, serà el pressupost més elevat del consistori manresà i un dels pocs que ha superat els 100 milions. Abans, només ho havien fet els de l’any 2008 (101,7 milions) i el del 2022 (100,9). L’increment en el pressupost ha estat gradual i continu des del 2015, quan estava situat en 73 milions.

 

Un cop d’ull a l’evolució del pressupost per habitant també reflecteix un augment notable els darrers exercicis, des dels 984 euros per habitant de 2015 fins als 1.418 de la proposta de pressupost del 2023. En relació a altres ciutats d’entre 50.000 i 100.000 habitants, Manresa està situada en una posició força capdavantera pel que fa a aquest indicador, per darrere de Sant Cugat, El Prat de Llobregat o Granollers, però per davant de municipis com Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, Rubí, Mollet, Cerdanyola, Sant Boi o Viladecans.


Més transferències de les administracions

 

El regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras, ha fet un repàs del detall del pressupost. L’increment previst d’ingressos prové principalment de les transferències, especialment per l’efecte dels fons Next Generation, que sumen més de 5,5 milions d’euros. Igualment, és previst rebre de l’estat 16,4 milions d’euros (més de 800.000 més que en l’exercici anterior), mentre que de la Generalitat es rebran 776.000 euros més en Drets Socials i 523.000 més en Ocupació.  Igualment, la revisió de les ordenances fiscals aprovada pel ple municipal d’octubre permetrà ingressar més d’un milió més en impostos i taxes. Concretament és previst recaptar 42 milions en impostos directes (502.000 més) i 4,3 milions en indirectes (577.000 menys), tot i que hi haurà una reducció dràstica en la recaptació per la via de la plusvàlua, després del canvi legislatiu aprovat pel govern central. L’Ajuntament també té previst demanar crèdit per valor de 7.750.000 euros (400.000 menys que en l’exercici anterior).

 

Pel que fa a les despeses, l’augment previst, per llei, del 2,5% en el salari del personal de l’Ajuntament farà incrementar les despeses de capítol 1 (personal) en 1,4 milions d’euros, mentre que de moment s’ha consignat també un milió d’euros més al pressupost per fer front a l’increment del cost dels subministraments energètics. Un dels increments més importants en la despesa ve motivat pel canvi de model en la recollida de residus, al qual es destinaran 1,7 milions d’euros més que l’any anterior. També tenen augments importants les despeses en ocupació i serveis socials, de 377.000 i 451.000 euros, aproximadament. Finalment, l’increment de tipus d’interès fa que les despeses financeres tinguin un augment previst de 482.000 euros en el global de l’exercici.


Més inversions: Museu del Barroc, via pública, mobilitat, patrimoni, edificis...

 

En la presentació d’aquest migdia també s’ha fet un repàs de les inversions previstes al pressupost, que és previst que assoleixin la xifra de 14,3 milions d’euros, que iguala la de 2021 i és la més elevada des del 2009. En aquest àmbit, l’alcalde ha fet una repassada a les principals partides d’inversió. Destaca la darrera fase de construcció del Museu del Barroc (1,7 milions d’euros) i el Pla de Millora de l’Espai Públic, al qual es destina 1 milió d’euros per setè any consecutiu, que es dedica a la millora de calçades, voreres, parts infants i camins. “En aquest capítol, mai n’hi ha prou, però creiem que aquesta constància en la inversió per millorar l’estat de la via pública és positiva”, ha afirmat l’alcalde.

 

Es preveu també destinar prop d’un milió d’euros a millores de l’eficiència energètica, en un context de preus desorbitats. Així, es tirarà endavant el que l’alcalde ha qualificat de “pla de xoc d’estalvi energètic”, amb mesures com ara destinar 500.000 euros al canvi de l’enllumenat de tot el Centre Històric per passar-lo a led, que incrementarà la qualitat i l’homogeneïtat de la il·luminació i en reduirà el consum; o bé inversions en equipaments municipals, principalment esportius, per rebaixar també la factura energètica.

 

La remunicipalització de la zona blava aprovada recentment, prevista per al maig del 2023, permetrà que l’Ajuntament disposi d’uns ingressos extres que preveu destinar precisament a aspectes de transformació i millora de l’espai públic i la mobilitat (vianants, seguretat viària, semàfors, millora del transport urbà...). Es preveu destinar-hi el 2023 uns 750.000 euros.

 

També destaquen partides com els 250.000 per al Parc Vila-Closes, per tal d’executar el projecte, elaborat de forma conjunta amb el veïnat, per fer millores a paviments, vegetació, enllumenat i returada d’estructures metàl·liques; i també 160.000 euros al pla de millora dels centres educatius.

 

Destaca que, després d’una dècada, aquest any 2023 es farà el darrer pagament del solar de les Saleses (654.000 euros), amb la qual cosa s’haurà pagat ja completament la factura de prop de 14 milions que va determinar una sentència judicial per aquest sector.

 

Finalment, s’ha explicat els principals projectes que es preveu finançar amb els Fons Next Generation que han anat arribat a l’Ajuntament i que per aquest any 2023 sumen 6,3 milions d’euros. En concret, es desenvoluparan accions del projecte "Manresa, final del Camí Ignasià”, del projecte de “Patrimoni d’us turístic” i també per als edificis de l’Anònima i la Torre Lluvià.

 

Més informació sobre la proposta de Pressupost 2023 en aquest document.

Documents relacionats

Proposta pressupost 2023
  • imagen