L’Ajuntament de Manresa presenta una nova eina per agilitzar la tramitació de les llicències d’obres

El nou assistent virtual simplifica els circuits amb l’objectiu de fomentar l’activitat econòmica i la inversió privada a la ciutat i reduir els terminis de tramitació. És una de les mesures que s’han pres per tal de reforçar el servei, després dels canvis legislatius i normatius dels darrers anys i de la recuperació de l’activitat econòmica. El 2021 l’Oficina de Llicències va gestionar més de mil expedients de llicències i aquest 2022 es preveu acabar l’any amb una xifra similar.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat aquest matí una nova eina encaminada a agilitzar la tramitació de les llicències d’obres. Es tracta d’un assistent telemàtic que facilita l’entrada de documentació relativa a les obres i simplifica els circuits per guanyar agilitat i eficiència, per tal de promoure i fomentar l’activitat econòmica i la inversió privada a la ciutat, escurçant terminis.

 

La nova eina ha estat presentada per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí, que han explicat els canvis dels darrers anys que han fet prendre la decisió de posar en marxa la nova aplicació, com l’entrada en vigor del nou POUM i del Catàleg de Patrimoni i, sobretot, de la Llei de Procediment Administratiu (39/2015), que va modificar la relació entre administració i administrat, canviant les relacions presencials que hi havia hagut fins aleshores per una relació telemàtica. Tot plegat, com ha indicat l’alcalde, ha confluït amb la recuperació de l’activitat econòmica després dels anys més durs de crisi, que ha fet augmentar la demanda. Segons ha detallat, el 2021 l’Oficina de Llicències va tramitar més d’un miler d’expedients i es calcula que aquest 2022 es registrarà una xifra similar.

 

L’aplicació està dirigida a tota la ciutadania —persones promotores, tècniques, representants— i incorpora aspectes que són bàsics per a l’agilització de la tramitació. Així, clarifica ja d’entrada el règim aplicable per cada tipus d’intervenció (importància de diferenciar entre comunicació i llicència), soluciona possibles dubtes, s’indica ja des d’un inici i d’una manera clara i concisa la documentació que cal presentar per cada tipus de tràmit, i es garanteix que es presenti de manera completa. Això s’aconsegueix gràcies al fet que l’assistent té en compte tota la normativa urbanística municipal vigent —el POUM, el Catàleg de Patrimoni i el Catàleg de Masies— a l’hora de classificar cada cas concret que entra. La voluntat és la d’evitar errors en la tramitació que es donaven fins ara i que feien allargar els processos en excés de manera innecessària.

 

Tal com ha assegurat l’alcalde, amb la nova eina “serem més eficients, més àgils i més resolutius”. Amb tot, també ha subratllat que l’Ajuntament de Manresa no és dels que tenen els terminis més elevats. Segons el darrer estudi del Col·legi d’Arquitectes, “som de les ciutats que estem resolent les llicències amb entre 5 i 6 mesos; som a la franja mitjana, ja que n’hi ha que resolen amb 12 mesos, però tot i això no ens conformem. Si hi ha marge de millora, hem d’aplicar tots els mecanismes necessaris per tenir-lo. La bona gestió de les llicències és fonamental per generar activitat econòmica i per facilitar que la iniciativa privada pugui veure desenvolupats els seus projectes amb rapidesa i eficiència”.

 

Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme i Mobilitat ha agraït la feina feta al llarg de dos anys pels serveis tècnics, que “avui ens permet tenir un producte singular i únic”. De fet, es tracta d’una eina pionera fora de l’àmbit de la ciutat de Barcelona. En aquesta línia, ha destacat que esperen que també pugui servir de mirall per altres ajuntaments que vulguin desenvolupar assistents semblants. El regidor també ha explicat que l’aplicació ha entrat en funcionament en fase de proves a partir d’avui i que és previst que es posi en marxa de manera definitiva el primer trimestre de 2023, per tal que sigui l’única porta d’entrada per les tramitacions de llicències i comunicacions d’obra.

 

L’eina ja s’ha presentat a diferents agents implicat, com la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) de les Comarques Centrals, el Gremi de Constructors i el Col·legi d’Aparelladors (CAATEEB) del Bages, Berguedà i Anoia. “La rebuda ha estat molt bona”, ha destacat el regidor.

 

El nou assistent virtual forma part de la voluntat del govern local de reforçar el servei per tal de reduir terminis i incentivar l’activitat econòmica. Amb el mateix objectiu, s’ha revisat l’organigrama funcional amb l’objectiu de millorar l’engranatge intern, s’ha musculat l’Oficina de Llicències, amb més personal, s’ha modificat la normativa que no quedava prou clara i s’han fet canvis en els espais de trobada per resoldre problemàtiques tècniques.

 

Es pot consultar en aquest enllaç.

 

 

*Peu de foto: L'alcalde, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d'Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí, juntament amb la cap de l'Oficina de Llicències, Brígida Manau Vila.

Documents relacionats

  • imagen