El llibre de les partitures del Correfoc està disponible en format digital per a totes les persones que vulguin tocar les músiques de la Mostra i el Correfoc, dels músics Lluís Toran i Lluís Sarró.
Les músiques del Correfoc ja són a l’abast de tothom gràcies a l’edició d’un llibre digital amb totes les partitures d’aquest patrimon i musical i festiu de la ciutat de Manresa. El llibre, editat conjuntament per l’Ajuntament de Manresa i Xàldiga, Taller de festes, ha estat possible per la voluntat dels compositors Lluís Toran i Lluís Sarró, que han posat la seva creació a disposició per aquesta edició.
La música és un element molt important en el desenvolupament del Correfoc de Manresa en les seves diverses parts, a la Mostra, a les moscades, acompanya les figures en els seus moviments, etc, i contribueix en gran manera a crear el clima festiu de l’esdeveniment. En definitiva, forma part indissociable d’aquest element tan tradicional, popular i inserit de ple en el cicle festiu de la nostra comunitat i li aporta un caràcter singular respecte d’altres manifestacions de foc d’arreu.
Per la seva singularitat i la seva gran difusió, les Músiques del Correfoc ja formen part del patrimoni immaterial de la ciutat. Són reconegudes i interpretades per una gran part de la ciutadania i sonen en altres actes festius de la ciutat. Han esdevingut un patrimoni de tota la comunitat.
Després de la nova edició actualitzada del CD de les músiques del Correfoc, ara, gràcies a la voluntat dels seus compositors i l’empenta de les entitats, es publica un llibre digital amb totes les partitures per tal de posar-les a l’abast dels músics i estudiants que vulguin tocar-les, en una aposta més per tal de compartir aquest patrimoni musical i festiu de la ciutat.
La publicació es pot trobar a l’enllaç: www.manresa.cat/musiquesdelcorrefoc
El llibre conté 11 temes musicals
El llibre conté les partitures dels 11 temes musicals que acompanyen les figures i els correfocaires a la Mostra i al Correfoc:
Gàrgola, Música: Lluís Toran (2007)
Asmodeu, Música: Lluís Toran (1997)
Ball de la Víbria, Música: Lluís Toran (1983)
Ball del Drac, Música: Lluís Toran (1984)
Valset de la Víbria i el Drac, Música: Lluís Toran (1984)
Mulassa, Coll-llarg i Nas de Sutge, Música: Lluís Toran (2006)
Ball de Dimonis, Música: Lluís Toran (1982)
La Nova criatura, Música: Lluís Sarró (2005)
Ball de diablons, Música: Lluís Toran (2006)
Marxa del Correfoc, Música: Lluís Toran (1982)
Vacances, Música: Lluís Toran (1982)
Les partitures han estat adaptades per Jordi González Marquès, autor dels arranjaments de les músiques del Correfoc de Manresa per fer una versió per ser interpretada en directe pels músics de la Quants Band de la Unió Musical del Bages.
Amb la intenció de posar-les a l’abast dels músics i sobretot de fer-les arribar als conservatoris i escoles de música, se n’ha fet una reducció per a piano i dues veus amb acompanyament de piano. Les dues veus estan escrites en les diferents claus i tonalitats per ser tocades pràcticament amb qualsevol instrument, facilitant així la formació de petits grups.
Les partitures han estat supervisades pels seus compositors, Lluís Toran i Lluí ;s Sarró. El format final ha comptat amb l’assessorament i la col·laboració activa de Carles Jódar i Miquel Vilalta.
S’ha optat per l’edició digital perquè cadascú es pugui descarregar i imprimir la partitura en la clau i tonalitat que necessiti pel seu instrument i per fer així més àmplia la seva difusió.
L’edició va acompanyada de diverses presentacions i de textos de Carles Jódar i fotografies de Genís Sáez.
Objectius
L’objectiu principal de l’edició del nou CD era aconseguir l’enregistrament sonor que contingués totes les músiques actuals del Correfoc tocades per un grup instrumental igual al que acompanya realment les figures del Correfoc en els actes festius de la ciutat, la Quants Band.
Ara, amb l’edició de les par titures s’ha aconseguit la fixació de les músiques del Correfoc de Manresa de cara a la seva projecció en una versió que se cenyeix a la inicial dels músics que les van crear (Lluís Toran i Lluís Sarró), que recull totes les composicions que s’han anat incorporant al llarg dels anys i que sona de la manera més similar possible a la festa.
Alhora es vol afavorir la seva màxima difusió, com a patrimoni festiu i immaterial de la ciutat, de cara a la transmissió a generacions futures, per la seva utilització per part de les persones que participen activament i fan possible el Correfoc, i per facilitar al màxim la difusió del seu coneixement entre la ciutadania.
Una màster class i un concert com a proposta
L’edició digital de les partitures s'ha donat a conèixer a tots els cent res educatius i als centres de formació musical de la ciutat, als quals es proposa una activitat conjunta de cara a la primavera per compartir la interpretació d’aquestes músiques. L‘activitat es planteja com una màster class o un concert oberts al públic amb la participació de músics professionals i d’estudiants de música.